Точка зору

Як strip-till покращує стан ґрунтів

Славко Станішич
головний агроном агрогрупи «Агрейн»

Швидкість відновлення ґрунтів нижча за швидкість їх руйнування. Водна ерозія відбувається на полях найчастіше тоді, коли йдуть інтенсивні опади, а ґрунт не в змозі поглинути всю воду. Якщо ж ґрунти, оброблені традиційним способом, сильно еродовані, материнська порода, непридатна для вирощування рослин, піднімається на поверхню. При цьому низький вміст у ній гумусу та несприятлива структура спричиняють значно гірший ріст рослин.

За нинішніх кліматичних умов оранка занадто сильно аерує верхній шар ґрунту і може його занадто висушити. За нашим дослідженням, такий ґрунт ущільнюється на 10% швидше, ніж нееродовані ґрунти. У середньому приблизно на 20-30% швидше такі ґрунти закриваються після дощу, а потім корінню рости значно важче, до того ж уся вода стікає з поверхні пагорбів удвічі швидше.

Натомість технологія strip-till, яку ми випробовували на полях господарств агрогрупи «Агрейн», стабілізує структуру ґрунту завдяки вирівнюванню поверхні поля, і не допускає вимивання поживних речовин. Відтак, зменшується ризик ерозії ґрунту та поліпшується його родючість.

Тож смуговий обробіток є ефективним способом поліпшення структури в цілому здоров’я ґрунту. Завдяки цій технології зберігаються природні «капіляри», утворені дощовими черв’яками. І, на відміну від класичної оранки, ця технологія протидіє створенню зон стоячої води у ґрунті. Вода вільно та швидко проходить до інших шарів, не вимиває корисних речовин, зволожує землю рівномірно.

Серез головних переваг смугового обробітку ґрунту такі:

  • захист від водної та вітрової ерозії, насамперед завдяки покращенню структури ґрунту, уникненню утворення занадто дрібного шару ґрунту на поверхні поля;
  • підвищення біологічної активності ґрунту, що в свою чергу збільшує накопичення гумусу та утримування води.
  • відновлення еродованих ґрунтів та утримання вуглецю, що уповільнює парниковий ефект;
  • зменшення обсягів використання добрив під час стрічкового внесення;
  • зменшення обсягів використання дизпального;
  • забезпечення доступу рослин до ґрунтових вод за рахунок дотримання капілярності ґрунту, особливо у міжряддях, де порушення ґрунтової структури не відбувається, а також під рядком за відповідного зворотного ущільнення.

В цілому ми експериментували з різними способами обробітку ґрунту. І найкращі показники продуктивності, якості обробітку ґрунту та окупності витрат забезпечила саме технологія strip-till. Відтак, вважаємо її перспективною, особливо за нинішніх умов.