Точка зору

Релокація дала нам змогу зберегти господарство

Роман Пасічник
директор ТОВ «Севен Філдз Фарм»

До початку повномасштабного вторгнення наше господарство мало два виробничі кластери: один – у Броварському районі Київської області, другий — у Каховському районі Херсонської області. Ми господарювали на площі понад 40 гектарів, причому до 60% цих площ було віддано салатам.

У перший же день повномасштабного вторгнення за лічені години була анексована наша локація на Херсонщині, ми втратили контроль над технікою і рештою майна. На щастя, співробітники встигли евакуюватися в Херсон та вивезти службові автомобілі. З Херсона їм довелося виїхати в Миколаїв, а далі — шукати прихистку в родичів.

Мені також довелося виїхати в Рівненську область, де живе родина моєї дружини.

Броварську локацію ми повністю віддали в розпорядження нашим військовим, там була побудована перша лінія оборони від російських військ, які наступали із Сумщини. 

На щастя, нам вдалося домовитися з нашими військовими та евакуювати найціннішу техніку, обладнання та матеріали, зокрема два трактори, причепи, поливну систему, добрива й пестициди. 

У другій половині березня 2022 року, коли була очевидна масштабність загрози, я почав шукати варіанти передислокації виробництва. На мій запит відгукнулися партнери в Тернопільській області, які надали свої площі для розміщення нашого виробництва та частково допомогли із фінансуванням. Партнерське господарство займається вирощуванням зернових, тож ми одразу почали розгортати свою діяльність на їхніх землях. Провели аудит ґрунту, техніки, локації та вирішили запускати там овочевий проект. У перший же рік побудували 0,5 га теплиць і почали роботу у відкритому ґрунті на площі 12 га. 

Рік виявився посушливим. На невеликій ділянці площею 3 га, де ми змогли організувати полив, врожай був чудовим, а там, де поливу не було, результат, на жаль, не порадував.

Щодо культур, то вирощування салатів, на яких ми спеціалізувалися, відновили лише на 5-10% порівняно з довоєнним рівнем. Як і раніше, реалізуємо їх до мереж супермаркетів. Відновити вирощування в більших обсягах немає можливості, оскільки є проблема з інфраструктурою: на Тернопільщині ми не маємо холодильних потужностей для дотримання холодного ланцюжка, є проблема з якістю доріг. Інвестувати значні кошти в розбудову інфраструктури поки не ризикуємо, натомість плануємо наступного року відновити виробництво салатів у межах Броварської локації на 60-70%. 

Окрім салатів, у відкритому ґрунті на Тернопільщині вирощуємо лише цибулю. Цього року порівняно з минулим маємо полив на всій оброблювані площі: 12 га. Минулого року також вирощували моркву, в наступному сезоні плануємо знову ввести її до сівозміни. 

Ми могли б обробляти більші площі, однак на Тернопільщині є проблема з водними ресурсами. Тут невеликий дебет свердловин, тож розширення більш як удвічі не плануємо.

Цього року наш Херсонський підрозділ, релокований на Тернопільщину, отримав грант від держави на будівництво теплиць на площі 1,61 га. Перші пів гектара тепличного комплексу вже збудовані, решта — в процесі будівництва. Однак до кінця року ми плануємо повністю завершити всі роботи і з наступного сезону стартувати з вирощуванням тепличних огірків і томатів. 

У теплицях, які були збудовані нами в перший рік після релокації, вирощуємо огірки в два обороти.

Щодо перспектив відновлення виробництва в Каховському районі, то сподіваємося на просування наших ЗСУ. Наразі наявні там теплиці і територія не пошкоджені. Є питання щодо поливу, але в цілому прогноз позитивний.