Овочі-Ягоди-Сад

Цибуля та морква будуть головними хітами сезону

Цибуля та морква будуть головними хітами сезону

Компанія «Органік-Д», що вирощує у Вінницькій області овочі борщового набору, у цьому сезоні основну увагу сконцентрувала на цибулі та моркві.

Посадили 55 га одної культури та 45 га другої відповідно. Це більше, ніж минулого року. Таке коригування вони зробили, виходячи з прибуткової ситуації минулого сезону по цих культурах. Морква та цибуля, за прогнозом засновника «Органік-Д» Вадима Кричковського, стануть ринковими «хітами» і цього року.

AgroTimes розпитав його про нинішню ситуацію на плантаціях одного з іноваційніших овочевих господарств, оптимізацію в умовах війни та плани на новий переробний завод.

Пане Вадиме, сьогодні лідерами на ваших площах є морква та цибуля. Так було не завжди?

С моменту створення нашого господарства у 2017 році ми були націлені на моркву, капусту та буряк. Потім через те, що логістика з Херсону та Миколаєва почала дорожчати, цікавою для нас стала цибуля, з 2019 року ми почали її вирощувати. В середньому кожного року ми вирощуємо овочі на площі 100-150 га, з яких збираємо 6-7 тис. т продукції. Цього року плануємо зібрати 70-80 т/га цибулі і 80-90 т/га моркви, сумарно по двох культурах приблизно 7 тис. т. Незначна доля площ відведені під буряк та капусту – виключно для асортименту наших місцевих ритейлерів.

Чи були проблеми з шкідниками та хворобами на плантаціях минулого року та цього?

Вінничина та загалом Центр України – це регіони, де цибуля, якби не нові технології, себе не дуже добре почуває. І минулого, і цього сезону у неї має бути дуже потужний фунгіцидний захист – бо висока вологість повітря спонукає до розвитку хвороб. Проте, якщо порівнювати з південними регіонами, у нас практично немає проблем зі шкідниками. Тобто превентивної роботи цілком достатньо. До речі, вкладення у повний цикл вирощування цих культур у нас складає близько 300 тис. грн на гектар.

Як проходить розвиток ваших рослин зараз, які роботи тривають на плантаціях?

Вегетація проходить добре. Через регулярні дощі, ми вимушені збільшити фунгіцидний захист цибулі на дві операції. З морквою все добре. Ранню цибулю вже збираємо та реалізовуємо. У нас є циклічність у її зборі – до кінця серпня будем займатись цибулею по мірі дозрівання різних гібридів та сортів. Урожайність ранньої цибулі склала 40 т/га – це на рівні минулого року. У нас дуже системна компанія – ми намагаємось виконувати всі плани, які ставимо перед собою кожного сезону. Ще багато залежить й від досвіду агронома та норми рослин на гектар. Якщо це 400 тис., то збору більше, ніж 40 т/га, у вас не буде, щоб ви не робили. Якщо ж ви хочете отримати 80 т/га, то маєте отримати вже на сходах не менше 800 тис. рослин на гектар.

Чи є якісь суттєві проблеми, які заважають вашому виробництву сьогодні?

На сівозміну до овочів ми висаджували соняшник, і це завдало нам дуже великих проблем. Падалицю цієї культури можна зібрати тільки вручну, щоб потім посадити овочі. І вже п’ятий раз ми за допомогою людської ручної праці проводимо ці операції. Тому раджу овочівникам виключити з сівозміни соняшник, бо він дуже стійкий, його важко знищити. Найкраще вирощувати на сівозміну озиму пшеницю, яка добре насичує землю стернею і не має проблем з гербіцидним захистом. Можна використовувати й сою, кукурудзу, навіть, ріпак – тільки не соняшник, бо якщо він був на полі, треба готуватись до того, що це збільшить вартість вирощування овочів.

Як ви працюєте в умовах війни, які маєете шляхи для оптимізації?

У нас, як і у більшості компаній, багато працівників або мігрували, або пішли на фронт, і далі продовжується мобілізація. Тому нам довелося більше вкладати коштів в механізацію, щоб компенсувати людську працю – зокрема нові збиральні комбайни. На всіх посадах, де тільки можливо, замінили чоловіків на жінок.

На якихось процесах вам доводилось заощаджувати?

У овочівництві цього робити не можна. Краще зекономити на ремонті в офісі, ніж на ЗЗР та добривах. До того ж у нас діє сертифікація GLOBAL G.A.P. і є чіткий регламент ЄС, що ми можемо використовувати, а що ні.

За якими каналами ви зараз збуваєете продукцію?

В основному це супермаркети і оптові покупці, які з ними працюють. Прямі договори ми маємо тільки з тими мережами, які розраховуються за товар не довше ніж за 21 день. Це регіональна мережа «Грош», якою ми дуже задоволені і намагаємось ніколи їх не підвести, а також «Метро». З рештою мереж працюємо через посередників, які забирають на себе відтермінування платежів та платять нам відразу. Ми краще втратимо 1 грн на кілограмі нашої відпускної ціни на користь посередника, але отримаємо кошти для нашого розвитку зараз, ніж будемо чекати їх від супермаркету півроку. В цьому випадку ми втрачаємо більше – адже гроші мають працювати постійно і вони девальвуються.

Щодо ринкової ситуації цього сезону. Чого ви очікуєте насамперед від цін на цибулю та моркву?

Вже можна робити висновки. Як тільки ми вийшли на ринок, гуртова ціна цибулі опустилася до 15 грн. Це було прогнозоване нами зниження. Тому що цього року збільшились площі під цією культурою, хоча ще не достатньо. Ми розуміємо, що ближче до зими вона знову буде підвищуватись. Можливо, знову до 50 грн, як того сезону, ціна й не виросте, але гривень 40-45 взимку цибуля буде коштувати. Тому що, не зважаючи на великі площі насаджень, у критичної маси фермерів немає сховищ, тобто вони будуть свою продукцію продавати до початку грудня. Тому ми можемо зараз очікувати, що до початку календарної зими цибуля не коштуватиме більше 20 грн/кг. Це позитивно для населення України, і в принципі позитивно для бізнесу, тому що надприбутки надприбутками, але якщо у вас є принаймні 70% рентабельності, це дуже непоганий показник.

Я так розумію, що з якісними овочесховищами в Україні досі проблема?

Так, їх просто немає у необхідної кількості. Наприклад, у Вінницькій області єдине спеціалізоване овочесховище – наше, всі решта – яблучні, які не підходять для зберігання овочів.

Що ви прогнозуєте по інших овочевих культурах на ринку цього сезону?

По моркві ситуація буде більш-менш стабільною. Ціна на неї також дуже суттєво впаде, коли морква стартує у середині серпня. Адже не може вона коштувати 70 грн/кг, як зараз, – це нонсенс, бо дорожче за банани. Зараз ми поки що не можемо збирати моркву – вона просто не доїде до покупця в нормальному стані – буде в’ялою через спеку. Збирати її можна при середньодобової температурі 16 градусів тепла. Тож поки морква буде тримати тренд дорожнечі. Після початку масового збору вона стабілізується, і ціна буде триматись на гуртовому ринку у коридорі десь 25-30 грн/кг максимум, а восени може знизитись і до 15 грн/кг.

Як буде розвиватись ринкова ситуація по інших овочах?

З капустою у цьому році історія дуже проста. Зараз на неї ціна 3,5-5 грн/кг, і такою вона залишиться умовно до кінця листопада. Тут знову питання у сховищах: у кого вони є, той може дочекатись періоду, коли знову виникне дефіцит капусти. З буряком та картоплею та ж сама ситуація.

Чи є у вас плани збільшувати площі овочевих насаджень?

Так, ми будемо збільшувати площі під ранньою цибулею вдвічі, по моркві також зростуть плантації десь на 20% (або 20 га), по пізній цибулі залишимо на тому ж рівні – близько 45 га. Втім площі тут – не головне. Як масштабувати овочевий бізнес я знаю, можна засадити овочами й тисячу гектарів. Але куди це все дівати? Тут треба також масштабувати сховища – і такі плани також є, але вже після переробного заводу (виробництво заморожених кубиків з цибулі та моркви), який ми плануємо запустити у вересні наступного року. Втім це одночасні задачі, бо завод теж все відразу від населення не зможе поглинути, треба продукцію десь ще й зберігати. Це все буде в одній локації. Проєкт по сховищу на 5,5 тис. тонн вже готовий, проєкт заводу прорахований і буде готовий до грудня.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ