Точка зору

Нормальні ціни на цибулю матимуть ті, хто її зберіг до квітня

Павло Булгаков
спеціаліст зі зберігання

Цього року є невеликий надлишок цибулі. На мою думку, буде невеликий провал цін у грудні. І нормальні ціни на цибулю ми побачимо аж у квітні. Виграє той, хто зможе дотримати цибулю до цього часу.

Нюанс цього року — багато цибуль деяких господарств, і не тільки в Херсонській області, не накопичили достатню кількість сухих речовин, порівняно з минулим роком. Хоча торік і був неврожай, але хоча б цей параметр був вищим.

Це пов’язане зі зливами, які припали на певний період вегетації. Потім був град, внаслідок якого цибуля мала пошкодження зеленої маси й не змогла нормально розвиватися.

Кількість сухих речовин дуже сильно впливає на результати зберігання. Чим їх більше, тим довше цибулю можна зберігати. Плюс наявність сухих речовин дозволяє нижче опустити температуру при зберіганні. Таким чином, нижча температура, краща якість продукції при гарній вентиляції дозволяє зберігати цибулю довше, з меншими втратами.

Також важливо дотримуватися строків збирання різних видів цибуль.

Білі цибулі збирають, як лягло 60% листя, раніше, ніж жовті та червоні, щоб не дати їм позеленіти. Чим довше біла цибуля перестоює у полі, тим більше зеленіє цибулина. Не обов’язково чекати, поки повністю висохне шийка. Цибулини досушують у сховищі.

Жовті цибулі починають збирати, як повністю висохне листя. Але шийка всередині залишається вологою, її треба досушувати.

Червоні цибулі збирають у такому ж стані, як і жовті. Але у червоних цибуль частіше зустрічаються більш товсті шиї. Їх треба сушити у полі та досушувати у сховищі.

Наступні два тижні, в залежності від стану цибулі і наявного обладнання, триває лікувальний період. Зелені шиї висихають, цибулини формують покривні луски. У цей час рекомендовано прогрівати цибулю до 30 ℃, з подачею повітря на рівні 150 до 250 м3/год.  Це допомагає позбутися деяких хвороб. Але найбільше хвороб можуть розвиватися у температурному діапазоні 22-27 ℃ його краще уникати.

Далі цибулю охолоджують поступово (це дуже важливо) до 0,5-2 ℃. Подачу повітря у сховищі підтримують меншу  як при лікувальному періоді,на рівні 80 до 150 м3/год. Чи менший калібр, тим більшою має бути подача.

Вологість підтримують на рівні 60-80%, залежно від якості продукції.

Щоб мати гарну ціну, треба постійно моніторити ринок. Якщо є постійні продажі — можна відслідковувати цю тенденцію.

При цьому треба мати постійну якість. А для цього постійно моніторити стан цибулі: бачити масив продукції, розуміти, що з ним відбувається.