Овочі-Ягоди-Сад

Підживлення, профілактичні обробки, полив – усе це має значення

Цибуля: дбаємо про зберігання влітку

Цибуля: дбаємо про зберігання влітку

Підживлення, профілактичні обробки, полив – усе це має значення для лежкості ріпчастої цибулі в зимовому сховищі.

Про це нагадує представник із розвитку овочевих культур компанії «Байєр», кандидат біологічних наук Віктор Васін.

Внесення добрив

Аби цибуля набула очікуваного розміру, харчової цінності, товарного вигляду й добре зберігалася, господар має подбати про вчасне підживлення. Бо звідки ж узятися поживним речовинам, якщо їх не було вкладено в ґрунт? У таблиці нижче наведені дані про те, скільки приблизно виносить цибуля основних елементів живлення, і значення деяких елементів для її розвитку. 

Однак для більш точного визначення потреби рослини в поживних елементах потрібен аналіз ґрунту. Інформативним також є аналіз листя, на якому проявилися симптоми нестачі елементів. Велике значення мають бор, цинк, молібден та інші елементи, потреба в яких задовольняється систематичними підживленнями комплексними добривами через фертигацію або позакореневими обприскуваннями.

Збирання врожаю. Вигляд поля з дрона

Особливу увагу хотілося б звернути на систематичне внесення кальцію та сірки. Кальцій забезпечує стійкість листя до полягання і міцність стінок клітин, що впливатиме на якість зібраного врожаю та його лежкість. Сірка знаходиться в синергетичних відносинах з багатьма життєво важливими для рослин елементами. Вона пригнічує розвиток грибів (прикладом є застосування сірчаних шашок для дезінфекції підвальних приміщень і сховищ), що особливо важливо для цибулі, яку закладають на довготривале зберігання.

Контроль шкідливих організмів

На ринку України діє велика кількість компаній, які пропонують схеми захисту від хвороб та шкідників. Відповідальні компанії прагнуть включити до них препарати із новітніми діючими речовинами, до яких ще не адаптувалися шкодочинні мікроорганізми і комахи.

Одним із основних правил ефективного захисту від хвороб та шкідників є профілактичні обробки із чергуванням системних та контактних препаратів, препаратів із різними діючими речовинами та в різних препаративних формах.

Перетримана в полi цибулина

Важливим також є використання під час обробки прилипачів. Листя в цибулі вкрите восковим нальотом, тому без прилипача рідина може стікати з поверхні, у результаті чого ефективність операцій (обробок) зменшується. Треба також звернути увагу, що дієвість хімічних обробок залежить від жорсткості води, відносної вологості і температури повітря, швидкості вітру, висоти розташування штанги над культурою, типу і розміру форсунок, їх експлуатаційного ресурсу, норми витрати робочої рідини тощо.

Урожай Мiссiсiпi F1 у полi

Особливо небезпечним шкідником в останні 2–3 роки для посівів цибулі став тютюновий трипс. Сильне ураження цим шкідником збільшує ймовірність ураження рослин захворюваннями, оскільки трипс руйнує покриви цибулин. Через пошкодження воскового нальоту підвищується чутливість до гербіцидних обробок. Уражені цибулини, які під час закладання на зберігання мали насичено-коричневий колір лусок (або насичений червоний у червоних гібридів), після зберігання втрачають його й набувають сизуватого відтінку. На лусках навіть неозброєним оком можна помітити результати діяльності трипсів –– маленькі світло-сірі крапочки. Це не тільки погіршує товарний вигляд цибулин, але й сприяє більшому випаровуванню вологи з них, що знижує доходи виробників після зберігання. Позбутися трипсів повністю практично неможливо, але можна постійно й успішно обмежувати їх чисельність.

Слід також пам’ятати про інших шкідників, таких як цибулева муха, цибулевий прихованохоботник, совки та інші, боротьба з якими має бути систематичною, починаючи з внесення гранульованих інсектицидів під час посіву.

Забезпечення щільності цибулин

У гонитві за врожаєм (100 т/га і вище) фермери часто накачують цибулю водою й азотом, що призводить до низької щільності цибулин і, як наслідок, до низки неприємностей. «Надсоковита» продукція травмується під час механізованого збирання, транспортування, сортування й фасування. Під час зберігання вона помітно втрачає вологу та псується, причому незалежно від способу зберігання –– як у насипі товстим шаром до 5 метрів, так і в євроконтейнерах. Виходить нелогічно: товаровиробник спочатку понад міру витрачається на добрива, воду, засоби захисту, збирання, тару, логістику, а потім ще й втрачає! Цибуля, яку вирощують для зберігання, має бути достатньо щільності. Це досягається завдяки дотриманню агротехніки.

Важливо не перетримувати цибулю в полі, оскільки це може стимулювати проростання коренів (як на фото), сприяти утворенню в цибулині стимуляторів росту, зменшувати лежкість, спричиняти втрату лусок, ураження захворюваннями та мати інші негативні наслідки.

У таблиці 2 містяться деякі рекомендації щодо певних технологічних заходів із оцінкою їх позитивних і негативних сторін.

Вибір способу зберігання

За такої кількості високоякісних сховищ, якими наразі забезпечена Україна, ми маємо розглядати зберігання не як бізнес, а як продовження реалізації з поля. Порівняння ефективності різних видів зберігання –– у контейнерах, мішках, насипом чи шаром на стелажах–– не зовсім коректне, оскільки кожен із цих способів має слабкі й сильні сторони, витрати та особливості.

Зберiгання у контейнерах

Великі господарства, які спеціалізуються на виробництві та збуті цибулі, реалізують її, як правило, протягом всього сезону, тому в таких господарствах раціонально мати сховища з різними типами зберігання, і, відповідно, різним періодом реалізації і витрат.

Цибулю, яку буде реалізовано протягом 2–4 місяців після збирання, можна зберігати у сховищах, які не мають холодильного обладнання. При цьому в них треба дотримуватися стабільних умов. Вологість повітря в межах 70% призведе до 15% втрат від усушування, але при цьому не буде стимулюватися проростання. Температуру спочатку встановлюють до 30 °С, щоб цибулини просушилися, а потім поступово її знижують, уникаючи різких коливань. Цього можна досягти, використовуючи інтенсивне провітрювання в різні періоди доби, але слід чітко контролювати як температуру, так і вологість у сховищі й зовні. Для кращого зберігання цибулі важливо, щоб вона залишалася сухою. Тому не варто прагнути зниження температури за рахунок підвищення вологості.

Цибуля в контейнерi

Говорить експерт

Маючи більш як 15-річний досвід реалізації обладнання для зберігання цибулі, картоплі та інших овочів і фруктів в Україні та за її межами, ми в компанії «Ван Дайк Технікс» дуже багато уваги приділяємо вимогам замовника й рекомендуємо, яке рішення буде найкращим для того чи іншого випадку.

Під час вибору обладнання для зберігання цибулі під побажання клієнта ми завжди уточнюємо, які сортотипи та гібриди цибулі вирощують у господарстві. І вже з урахуванням цієї інформації підбираємо систему зберігання, яка буде найкраще відповідати вимогам замовника.

В умовах насипного та контейнерного типу зберігання цибуля лежить дуже добре із абсолютно однаковими втратами ваги за період зберігання на рівні 5–7% за 6–8 місяців.

Надзвичайно важливо з’ясувати наперед, яку цибулю будуть вирощувати в господарстві, бо, наприклад, кольорову цибулю не зберігають насипом (мається на увазі, що втрати ваги кольорової цибулі за такого типу зберігання становитимуть 10–15% за 6–8 місяців, а це абсолютно неприйнятно).

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ