Овочі-Ягоди-Сад

У ФГ «Дружба» на Харківщині гібрид цибулі Візіон F1 дозволив отримати врожай 60 тонн з гектара

Лежка цибуля для будь-яких умов

Лежка цибуля для будь-яких умов

Фермерське господарство «Дружба» в Чугуївському районі на Харківщині спеціалізується на вирощуванні овочевих культур: цибулі, моркви, столових буряків та капусти. Цибуля тут займає значне місце –– минулого сезону під неї було відведено 34 гектари. Культивують як ранні, так і середньостиглі та пізні сорти цього овочу. Оскільки господарство не має холодильників для тривалого зберігання, чудовим виходом із ситуації стало вирощування цибулі сортотипу райнсбургер: вона характеризується високим умістом сухих речовин та чудовою лежкістю навіть без холодильників.

ШЛЯХ ДО ТОРГОВЕЛЬНИХ МЕРЕЖ

На поле «Дружби» ми потрапили восени під час збирання врожаю. Рівні широкі валки рівномірних цибулин підсихали на доволі активному вересневому сонці.

 – На сингентівському гібриді Візіон F1 отримали 60 тонн з гектара, –– розповідає головний агроном фермерського господарства Віталій Ульяницький. –– Для такого року це непогано, адже у квітні в нас були сильні вітри. Ми не змогли вчасно увімкнути полив, через це суховіями видуло частину насіння, особливо в центрі поля. Хоча поле в нас захищене з усіх боків лісосмугами.

Порівняно з іншим гібридом цього ж сортотипу, Візіон F1 урожайніший на 10 тонн з гектара.

– Гібрид новий, тільки третій рік продається, –– веде далі агроном. –– У 2019 році для проби ми посадили пів гектара. Зібрали 35 тонн і заклали на зберігання. Гібрид зберігався добре, тож на 2020 рік ми збільшили площі під ним. Тепер він у нас займає половину всіх площ пізніх цибуль.

Також вирощують іспанські та італійські сортотипи цибулі, але продають їх раніше.

Цибулю сортотипу райнсбургер у «Дружбі» почали вирощувати років шість тому.

Оскільки обсяги продажу овочів на ринках нестабільні, торговельні мережі стали для господарства основним каналом збуту. Але для роботи з ритейлом важливо мати стандартну продукцію діаметром від 4 до 8 сантиметрів, із міцними лусками, не схильну до проростання. Важливо, щоб період реалізації був якомога довшим, адже стабільне й тривале постачання –– основна вимога контрактів із торговельними мережами.

Менеджер компанії «Сингента» Ігор Ніколаєнко та головний агроном ФГ «Дружба» Віталій Ульяницький оглядають урожай

Як показала практика, райнсбургери можуть зберігатися навіть у складах без охолодження (але з облаштованою вентиляцією) максимально якісно, і показують себе в цих умовах краще за інших.

– Ми йдемо на компроміс із врожайністю заради тривалого зберігання, –– аргументує Віталій Юрійович. –– З наших складів без охолодження, але з вентиляцією ми торгуємо цибулею аж до квітня. Коли зрештою в нас звільняються холодильники від інших овочів, ми в них перевозимо цибулю й зберігаємо далі.

Візіон F1 добре продається в магазинах, подобається і ритейлерам, і покупцям: гібрид формує ідеальні вирівняні цибулини, вкриті міцними щільними лусками привабливого жовтого кольору, які до того ж не розтріскуються. Під час зберігання проростає мінімально. Містить велику кількість сухих речовин –– понад 14%.

На смак цибулини Візіон F1 не дуже пекучі, мають середню гостроту, смакові якості –– на чотири з плюсом за п’ятибальною шкалою.

НЕСКЛАДНА АГРОТЕХНІКА

Ґрунти в господарстві «Дружба» –– важкі чорноземи з майже нейтральною кислотністю рН 6,5–7,0. Воду на поля постачає обласне управління водного господарства з Артищевського водосховища.

– Перед сівбою робимо аналізи ґрунту, обчислюємо прогнозоване винесення поживних речовин. Відштовхуючись від цього, розраховуємо програму живлення, –– ділиться досвідом агроном. –– Цибуля сіялася після чорного пару. Перед тим був ячмінь, ще раніше –– соняшник. Деякий час овочі на цьому полі ми не вирощували, бо мали проблеми з водопостачанням.

Уміст сухих речовин у цибулі –– один із визначальних факторів, який впливає на тривалість зберігання овочу. Все просто: що більше сухої речовини накопичують цибулини, тим довший у них період зберігання. Зазвичай цибулі середнього дня характеризуються швидким ростом навіть в умовах короткого світлового дня, формують високий урожай, але при цьому накопичення сухих речовин у них іде повільно, а тому вони зберігаються протягом коротшого терміну. Саме тому виробники цибулі з огляду на кон’юнктуру ринку стали віддавати перевагу гібридам довгого дня типу райнсбургер. Цибулі цього типу за 16-годинний світловий день встигають накопичити достатньо сухих речовин, а тому відрізняються відмінною лежкістю і меншими втратами в період зберігання.

У цибулях типу райнсбургер більше сухих речовин, тому вони набирають масу важче (довше «розкачуються», як говорять фермери). Але порівняно зі старими гібридами Візіон F1 краще реагує на живлення.

Для вирощування цієї цибулі важливо напрацювати свою технологію. Оскільки цибуля має більше сухих речовин, то, на відміну від гібридів іспанського типу, райнсбургерам дають більше калію.

Сингентівський гібрид добре тримає перо, яке не вилягає навіть за сильних вітрів та інших несприятливих факторів. Листя має потужний восковий наліт, який захищає від трипсів та інших шкідників, менше пошкоджується від дії пестицидів.

ЕКОНОМІЧНИЙ СЕНС

– Є сенс вирощувати цибулю тривалого зберігання, –– розмірковує Віталій Ульяницький. –– Якщо восени продукція з поля коштує дві гривні за кілограм, то навесні розраховуємо на п’ять-шість гривень за кіло грам.

Торік цибуля за півроку подорожчала втричі: восени її купували по 4 гривні за кілограм, а в квітні –- вже по 12 гривень за кіло.

Можливо, на внутрішньому українському ринку ціна на цибулю в поточному сезоні не буде високою, але якісну продукцію завжди можна продати на світовий ринок. Цей овоч легко експортується. Ще у вересні, коли в Україні цибуля коштувала п’ять євроцентів за кілограм, її почали експортувати в Європу, де вона коштувала 12 євроцентів.

Геннадій Гнип

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ