Агромаркет

Як ми посоромили песимістів

Як ми посоромили песимістів

Компанія «БТУ-Центр» відзначила свій 20-річний ювілей і прийняла привітання від сотень своїх відданих партнерів

 

На початку лютого компанія «БТУ-Центр» відзначила свій 20-річний ювілей. Цих два непростих десятиріччя можна без перебільшення назвати величними, адже в них вкладено так багато надій, праці, відповідальних рішень і, врешті, досягнуто безсумнівних успіхів, що далеко не кожна українська компанія може розповісти своїм партнерам і клієнтам таку біографію, яку має «БТУ-Центр». Тоді, два десятки років тому, це була невеличка команда оптимістів, що починала все з нуля, а тепер — визнаний у світі авторитетний виробник біопрепапаратів, який на своїй Батьківщини — в Україні став справжнім національним стандартом біотехнологій.

 

Фото 1. Свято зібрало агроеліту з усіх куточків України — топ-менеджмент агропромислових холдингів, фермерських господарств,
представників сертифікаційних органів, наукових інститутів, громадських організацій і профільні медіа.

Фото 2. Владислав Болоховський, генеральний директор компанії «БТУ-Центр»

 

Кроки поступу

 

Межа ХХ і ХХІ тисячоліть — а саме в той період відбулося народження компанії «БТУ-Центр» — були не найкращими часами для сільського господарства України. Ресурсна криза штовхала аграріїв до пошуку простих і швидких рішень, ефективність яких була б помітною вже сьогодні, а про завтра мало хто замислювався. В Україні стрімко набирав оберти бізнес з увезення хімічних ЗЗР, і цей тренд уважався єдино можливим і правильним. Для тотальної хімізації сільського господарства агрохімічний бізнес навіть придумав красиву метафору — «зелена революція», намагаючись таким чином злити воєдино уявлення про живу й синтезовану матерію.

 

У ті часи майже ніхто не говорив про біологізацію сільського господарства як ключовий тренд його майбутнього розвитку. Підприємства, що виробляли біопрепарати, банкрутували та закривалися. Зокрема, така доля спіткала й Ладижинський завод ферментних препаратів — провідне на той час біотехнологічне підприємство в країні, а його спеціалісти змушені були шукати для себе інше застосування.

 

Здавалося б, ситуація в країні для створення підприємства з виробництва біопрепаратів була вкрай несприятливою. В думках багатьох людей панував песимізм.

 

Однак не у Валентини й Віктора Болоховських, які, опинившись за прохідною рідного заводу, вирішили разом із колегами-однодумцями започаткувати власний біотехнологічний бізнес.

 

«У 1999 році ми створили компанію як сімейний бізнес. З невеликою тоді ще командою однодумців почали шукати біологічні рішення реабілітації пошкоджених екосистем унаслідок видобутку нафти й газу. У той час ми виробляли деструктори нафтових забруднень, сорбційні мати й бони, біополімери для підвищення нафто- й газовіддачі. Спочатку працювали на орендованих виробничих потужностях, але з часом збудували власні. Згодом основним напрямом роботи став сільськогосподарський, — розповіла нинішній директор із перспективи та розвитку «БТУ-Центр», лауреат Державної премії України в галузі науки й техніки Валентина Болоховська. — На створеному нами підприємстві працює вся наша сім’я: чоловік, син (закінчив виш 1998 року), його дружина Алла (долучилася до спільної справи 2004-го). Молодь активно зайнялася маркетингом, створили перший бренд „БТУ-Центр” із символом хімічної колби. Постійно навчаємося. Вивчаємо потреби ринку та його тенденції. Робили дослідні партії різних продуктів, які пропонували ринку. Що мало попит — виготовляли під замовлення. Із 2006 року пріоритетом стало рослинництво. Успіх прийшов, коли ми зрозуміли, що ніхто не буде дистрибутором наших препаратів, тому що ніхто не зробить цього краще за нас».

 

Фото 3. На святкуванні компанія отримала численні записки з добрими побажаннями від гостей свята.  Ці записки було покладено під корінь символічного дерева успіху.

Фото 4. Валентина Болоховська спілкується з гостями свята

 

Визнання

 

Ми, журналісти The Ukrainian Farmer, добре пам’ятаємо той день, коли спеціалісти «БТУ-Центр» вперше виступили на нашій конференції «Системи землеробства» й розповіли про можливості мікроорганізмів підвищувати продуктивність сільгоспкультур й оздоровлювати землю. Пам’ятаємо очі учасників конференції — подекуди недовірливі, подекуди здивовані, але багато й таких, у яких віддзеркалилося захоплення: «Невже й справді можливо без хімії захистити посіви від хвороб і шкідників?! Невже результати цих дослідів правдиві?! Невже це робить наше українське підприємство?!»

 

Так, усе це виявилося правдою. І якщо спочатку на біологічні технології захисту рослин (і не лише захисту, а й стимуляції розвитку, підвищення доступності елементів живлення, деструкції решток) відгукнулися дрібні агровиробники — фермери й аматори-городники, то останніми роками стався справжній прорив. На шлях біологізації землеробства стали великі агрохолдинги, що, своєю чергою, дало новий потужний стимул розвиткові компанії «БТУ-Центр». «Сьогодні 3 млн гектарів орних земель обробляють препаратами нашого виробництва, — розповідає Валентина Болоховська. — Це рівноцінно території Бельгії чи Вірменії. Ми проводимо наукові дослідження в незалежних науково-дослідних інститутах по всій території України. Тільки за минулий рік провели близько 600 наукових досліджень. З нами працюють понад 300 талановитих фахівців по всій Україні — це фахові агрономи, біохіміки, біотехнологи, інженери та науковці. Ми — на 100% український виробник. Наші біопрепарати містять природні корисні мікроорганізми, які компенсують їхній дефіцит у збіднілих агросистемах. Піклуватися про живу землю, здорову екосистему — це не просто красиві слова, це — наша місія, яка відбивається в назві нашої торгової марки — „Жива земля”».

 

На сьогодні компанія «БТУ-Цент» є вже визнаним лідером вітчизняного ринку мікробних і ферментних препаратів для сільського господарства. Під час святкування її 20-річного ювілею про це було сказано чимало теплих слів, і всі вони були щирими. І якщо сама компанія сьогодні дала роботу сотням фахівців, то її партнерами стали тисячі фермерів і великих агропідприємств. «Нам важливо зібрати навколо себе небайдужих партнерів, що мислять екологічно та дбають про здоров’я планети, — зауважив Владислав Болоховський, генеральний директор «БТУ-Центр», кандидат сільськогосподарських наук. — За 20 років наші ідеали не змінилися. Вся наша діяльність була спрямована на те, щоб запропонувати якісний, стабільний продукт, який оздоровлює ґрунти, водоймища, поля, сади та, врешті-решт, людей. Отримати не просто багатий урожай, а ще і якісний, і здоровий — от чого прагне „БТУ-Центр”».

 

На останок зазначимо, що на сьогодні в портфелі компанії зібрано понад 50 біопрепаратів для захисту та живлення рослин, оздоровлення ґрунтів, біопрепарати для тваринництва тощо. Продукція компанії дозволена до використання в органічному землеробстві, що підтверджується сертифікатом Organic Standard. Виробничі потужності «БТУ-Центр» становлять 10 тис. тонн на рік. На підприємстві діє система сучасних лабораторій. Уся продукція зберігається на складах із температурним контролем.

 

Отже, за минулі роки сімейний бізнес родини Болоховських показав дивовижний результат як для людей, яких залучили до бізнесу, так і для України загалом. Тож бажаємо цим цілеспрямованим людям не збавляти обертів і в наступне двадцятиріччя!

 

 

Іван Обабич

журнал “The Ukrainian Farmer”, березень 2019 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ