Агромаркет

Високоякісний кукурудзяний силос — досвід майстра

Високоякісний кукурудзяний силос — досвід майстра
 
 

Майстер своєї справи — саме таке враження складається про заступника директора з тваринництва ПСП «Авангард» Мироненка Олександра Володимировича. Маючи надзвичайно багатий досвід й об’єктивно високі результати роботи, Олександр Володимирович погодився поділитись інформацією щодо процесу заготівлі високоякісного кукурудзяного силосу.

Заступник директора по тваринництву ПСП «АВАНГАРД»

Мироненко Олександр Володимирович

На ПСП «АВАНГАРД» процес кормозаготівлі не є періодом стресу… Кожна технологічна операція, технічна підтримка, логістика, взагалі весь процес заготівлі силосу — налаштовано й працює, як швейцарський годинник. Ураховуючи обсяги силосу, які щороку заготовляє господарство, у це важко віриться… Тому ми спробували дізнатися, що ж покладено в основу простого й одночасно високоефективного процесу заготівлі силосу?

1. Роль кукурудзяного силосу та його якості для ефективного виробництва молока

Кукурудзяний силос і сінаж — це основа раціону, біологічна потреба жуйної худоби. Цей вид корму неможливо нічим замінити, не завдавши шкоду худобі. Саме задля забезпечення здоров’я корови протягом більш як чотири лактацій і отримати якомога більше надою саме з грубих кормів (а це молоко має найменшу собівартість) приділяється дуже велика увага якості грубих кормів, зокрема кукурудзяного силосу. Сюди входить підбір правильного гібрида кукурудзи, агротехнічні заходи впродовж вирощування, кормозбиральний комбайн, фахівці, які мають повну довіру керівництва й несуть відповідальність за результат, мотивований персонал, залучений у процесі кормозаготівлі. Під час заготівлі кормів метою кожного працівника підприємства є швидка та якісна заготівля. Інших пріоритетів не може бути.

2. Що є основним критерієм для отримання високої якості кукурудзяного силосу?

Оперативність робіт — це фундамент. Усі процеси, кожен вид робіт організовується саме з метою вкластись у стислі строки заготівлі силосу. Наша мета, яку ми щороку ставимо перед собою — закладання ями за чотири дні. Нам досить просто досягнути цієї мети, адже маємо фахівців, що знаються на своїй справі, мотивовані й націлені на результат. Окрім того, маємо відповідну технічну підтримку, яка дає нам змогу організувати безперебійну роботу із заготівлі кукурудзяного силосу й спати спокійно вночі, не турбуючись, що наступного дня щось може не спрацювати.

Ферма ПСП «АВАНГАРД»

Щоб організувати логістику якнайкраще, ми обираємо найближчі поля до ферми для вирощування кормів. Аби не допустити неправильного бродіння в силосній ямі, роботи відразу після дощу не проводимо.

Оперативність виконання кожного виду робіт під час заготівлі кукурудзяного силосу дає нам змогу заготовляти силос без консервантів. Сьогодні це здається багатьом нереальним і дуже ризикованим… Однак у нас це виходить добре! Всі ресурси господарства спрямовано на те, щоб заготовити силос дуже швидко. Це мінімізує більшість ризиків. Щодо такого ризику, як сира зола, то, погодьтесь, завізши брудну масу в силосну яму, консервант мало чим допоможе… Корм не стане чистішим. Тому ми обрали інший шлях: дотриматись технології заготівлі, не косити низько, не працювати по мокрому полю… Нам вдається, є чим пишатися!

3. Які машини працюють на заготівлі кукурудзяного силосу?

Почнемо з того, що всі роботи в полі та логістика підлаштовуються під «пропускну здатність» силосної ями. Від того, як швидко й ефективно розподіляється силосна маса у ямі, залежить те, як ефективно будуть використані технічні можливості комбайна. Саме тому ми намагаємось якомога ефективніше організувати роботу на ямі, щоб інші роботи реалізувати з високою продуктивністю та ефективністю.

На силосній ямі в нас працює трактор із лопатою, який швидко розподіляє тонким шаром завезену силосну масу. Трамбує трактор XERION. Постійно контролюємо, щоб на ямі не було черги з вантажівок, так само як і простоїв тракторів, що розподіляють і трамбують силосну масу. Допустимим є простій тракторів на ямі не більше як дві хвилин. Якщо більше — додаємо вантажівку, що перевозитиме силосну масу від комбайна. Адже можливості кормозбирального комбайна JAGUAR 850, що заготовляє весь обсяг кукурудзяного силосу, дуже великі. Такий комбайн може заготовити 1000 тонн кукурудзяного силосу за день. Ми намагаємося максимально використати цей потенціал. Варто також зазначити, що кормозбиральний комбайн не лише найпродуктивніша машина в усьому кормозаготівельному ланцюзі, а й найвпливовіша, з найбільшими можливими негативними наслідками у разі виходу з ладу. Тому, обираючи кормозбиральний комбайн, нашими вимогами були безвідмовність за високої продуктивності машини. Адже вихід із ладу кормозбирального комбайна під час заготівлі кукурудзяного силосу — це може призвести до надзвичайно великих втрат. Ще важливіша надійність комбайна в заготівлі сінажу. Ми не можемо допустити, щоб кормозаготівельні роботи зупинилися через простій комбайна. Саме тому обрали той комбайн, який уже тривалий час у дуже стислі строки заготовляє великі обсяги силосу, обрали постачальника, що має сервісну службу й склад запчастин поряд із господарством, а також інженера, який щороку готує весь парк техніки для нашої подальшої робити із заготівлі кормів без стресу!

4. Як часто контролюється чи коригується якість роботи корнкрекера та довжина подрібнення?

Зазвичай ми обираємо досить велику для кукурудзяного силосу довжину подрібнення: 1,5 см. Це дає змогу заготовити корм, що відповідає біологічним потребам корів, а також дозволяє якісно утрамбувати рослинну масу. В процесі заготівлі силосу нам не часто доводиться змінювати довжину подрібнення, адже всі роботи йдуть дуже оперативно, маємо хороші гібриди кукурудзи.

Щодо роботи корнкрекера, то тут ведеться постійний контроль і коригування в разі потреби. Як здійснюється контроль? Дуже просто. Періодично (багато разів за день) відбираємо пробу подрібненої маси у відро, заливаємо водою й дивимося на кількість нерозплющеного зерна… Його не має бути взагалі.

5. Коли відкривається яма й що відбувається після відкриття?

Після закінчення трамбування у ямі ми її накриваємо. До цього процесу ставимося дуже відповідально. Результат — практично повна відсутність зіпсованого корму, в чому можна пересвідчитися, відвідавши наші силосні ями.

Відкриваємо яму через 21 день. Після відкриття відбираємо пробу корму для лабораторного аналізу. Відправляємо свій корм на аналіз в лабораторію в США, бо вже багато років співпрацюємо з нею й довіряємо об’єктивності.

За результатами аналізу корму можемо також відстежити, які помилки було припущено під час заготівлі силосу: про правильність вибору фази — підкаже вміст сухої речовини, про швидкість і якість накриття ями — рівень pH, якість трамбування — протеїн ADF, оптимальна висота зрізу — лігнін, чистота роботи — вміст сирої золи.

Одразу після відкриття ями починаємо згодовувати корм молодняку. Коровам починаємо згодовувати силос, коли виходимо на високий стовп (максимальна висота корму у ямі), щоб забезпечити необхідний щоденний відбір й уникнути повторного зігрівання корму.

Найбільша порада для тих, хто і цього року буде заготовляти силос і прагнути до високої якості: довіряйте своїм фахівцям! Самої тільки відповідальності замало, щоб фахівець на 100% вклав свої вміння і знання в процес. Ще потрібна довіра та повноваження. Кожен працівник, незалежно від того, яку роботу він виконує, повинен чітко знати, що є якістю його роботи й мати повноваження виконати свою роботу якісно, ухвалювати ті рішення, що зроблять його роботу максимально якісною.

Щиро дякуємо Олександру Володимировичу за досвід і поради, про які не пишуть у книжках.

Уже незабаром розпочнеться новий сезон заготівлі кормів. Сподіваємося, що досвід ПСП «АВАНГАРД» стане вам у пригоді й бажаємо щедрого сезону та можливостей заготовити високоякісні корми!c

 
 

   

Коротка інформація про господарство

ПСП «АВАНГАРД»

Чернігівська обл., Бахмацький р-н, с. Курінь

Загальне поголів’я: 2700 голів

Дійне стадо: 1000 голів

Обсяг заготівлі сінажу: 5 тис. т/рік

Обсяг заготівлі кукурудзяного силосу: 15 тис. т/рік

Надій на корову: 9226 л/корову/рік

Статус племзаводу із січня 2019 року

журнал “The Ukrainian Farmer”, червень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ