Агромаркет

Поліпшення гігієни — запорука здоров’я та продуктивності тварин

Поліпшення гігієни — запорука здоров’я та продуктивності тварин

Ключовими завданнями прибуткового тваринницького бізнесу є здоров’я тварин і підвищення показників продуктивності. Проте важливо не лише дбати про задоволення фізіологічних потреб молочної худоби, а й шукати шляхи поліпшення умов утримання, підвищувати рівень гігієни в господарстві, адже здорові й задоволені тварини — запорука зростання виробничих показників і стабільного тваринницького бізнесу.

Олександр Олійник, керівник Департаменту реєстрації та розвитку продуктів ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн»

За матеріалами компанії «Хешенбіхлер, Гмбх» (Австрія)

 

Гігієна та чисте повітря в приміщеннях для утримання — одна з важливих умов високих показників засвоєння корму, щоденної прибавки ваги та здоров’я тварин. Підтримання гігієни тваринницьких господарств є комплексним завданням, яке потребує розв’язання відразу кількох проблем: вибір безпечних й ефективних мийних засобів і регулярне прибирання, поліпшення якості повітря (зниження випаровування шкідливих газів й усунення запаху), боротьба з мухами, обробка та утилізація гною.

Гній — це сприятливе середовище для розмноження шкідливих мікробів. Імунітет тварин постійно бореться з підвищеним мікробним навантаженням. Підвищена концентрація мікробів спричиняє мастити, діареї й інфекції сечовивідних шляхів. До того ж гній, що накопичується й не обробляється, набуває в’язкої неоднорідної консистенції з грудками, на поверхні утворюються шари та засохлі кірки. Такий гній забиває стокові отвори, вимагає значних витрат електроенергії на його змішування й подальшу утилізацію.

Для прибирання тваринницьких приміщень рекомендуємо застосовувати унікальний продукт ГУЛЕМАКС виробництва компанії Хешенбіхлер, Гмбх (Австрія). Це багатофункціональний продукт, що містить у складі унікальну суміш із понад 40 різних ефірних олій, рослинних екстрактів та мінеральних олій, 100% біорозкладний. ­ГУЛЕМАКС застосовують у прибиранні для поліпшення загальної гігієни, зниження мікробного навантаження та зменшення запаху, для обробки гною в місцях його накопичення та стікання.

Застосування ГУЛЕМАКС полегшує процес прибирання. Спеціальні рослинні й ефірні олії, що входять до його складу, швидко проникають і розм’якшують поверхневі кірки гною. Забруднення легко видаляється з меншими витратами води та часу. Гній стає однорідним, легше виводиться через дренажну систему, не закупорюючи її. За умов регулярного застосування ГУЛЕМАКС протягом 30 днів закупорені стокові отвори очищаються, поверхневі кірки й шари розсіюються. Консистенція гною поліпшується, завдяки чому зменшуються витрати електроенергії на його змішування (гомогенізацію).

До того ж, ГУЛЕМАКС забезпечує природне й швидке розкладання гною, усуває його загнивання, кількість стафілококів і фекальних стрептококів знижується до 70% (згідно з даними Інституту державного контролю ветеринарних біопрепаратів та фармацевтики, м. Брно, Чехія).

Необроблений гній може стати справжньою проблемою, адже поживні речовини швидко випаровуються, під дією анаеробних бактерій гній загниває, перетворюючись на їдку суспензію, утворюється стійкий запах, що погіршує умови утримання тварин і викликає невдоволення населення, що проживає поряд із господарством.

Аміак, метан і сірководень є подразниками, які, випаровуючись із необробленого гною, забруднюють повітря, роблять його шкідливим, погіршують здоров’я тварин і людей. Щодня корова пропускає близько 60 м³ повітря через легені, свиня — близько 15 м³, а людина за годину, проведену у тваринницьких приміщеннях, — 1 м³. Це призводить до інфекцій дихальної системи та кашлю.

Неприємний запах повітря, забрудненого бактеріями, погіршує показники набору ваги тварин. Погане повітря в приміщеннях утримання є причиною зниження коефіцієнта засвоєння кормів до 8% (згідно з результатами дослідження, проведеного федеральним аграрним інститутом Гумпенштайн, Австрія).

Продукт ГУЛЕМАКС зменшує випаровування шкідливих газів, зокрема, аміаку до 68%, сірководню — до 69% та метану — до 17%, помітно поліпшує повітря в приміщеннях для утримання. Завдяки вмісту ефірних олій і рослинних екстрактів продукт має муколітичну, дезинфікуючу та заспокійливу дію на шкіру й дихальні шляхи. Як результат — тварини менше хворіють, краще засвоюють корм і виявляють більшу продуктивність.

Гній — цінний ресурс, багатий на поживні речовини, який застосовують як добриво й може бути додатковим джерелом прибутку для господарства. Проте, в необробленому гної за умови відсутності кисню збільшується кількість анаеробних бактерій, які провокують утворення токсинів і формування неприємного запаху, поживні речовини втрачаються. Внесення такої суспензії на поля призводить до погіршення структури ґрунту й забруднення підземних вод. Тому обробка гною — необхідність у сучасному тваринництві. Продукт ГУЛЕМАКС містить у складі компоненти, що живлять корисні аеробні бактерії, в результаті поживні речовини зв’язуються, цінність гною як добрива підвищується. Гній зберігає більше поживних елементів, не потребує відстоювання перед внесенням, не має агресивного впливу на мікрофлору ґрунту.

Довідка

Виробник продукту ГУЛЕМАКС — австрійська компанія Хешенбіхлер, Гмбх, яка має у своєму портфоліо широку лінійку продуктів для рослинництва й тваринництва на основі природних компонентів. ГУЛЕМАКС застосовується в країнах Європи вже понад 20 років, і його ефективність визнана багатьма фермерами.

Ексклюзивний дистриб’ютор ГУЛЕМАКС в Україні — ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн» (компанія групи «Сумітомо Корпорейшн», Японія), яка вже 20 років пропонує українським фермерам якісні, перевірені досвідом і часом, безпечні для людей і довкілля засоби захисту рослин.

Співпраця ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн» з Хешенбіхлер, Гмбх розпочалась у 2017 році з виведення на ринок України інноваційного біостимулянту рослин АМАЛГЕРОЛ, який уже за перший рік продажів став справжнім хітом. А з 2019-го — старт продажів нового унікального продукту для тваринництва ГУЛЕМАКС.

журнал “The Ukrainian Farmer”, червень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ