Овочі-Ягоди-Сад

Вільна ніша картоплі фрі

Вільна ніша картоплі фрі

Україна має власними силами розвивати виробництво картоплі фрі. Свого часу подібний шлях розвитку переробки обрали Бельгія й Туреччина. Такі рекомендації озвучив Карст Вейнінг з Нідерландської організації з картоплярства (NAO), яка провела дослідження експортного потенціалу українських продуктів переробки картоплі.

  

За словами Карста Вейнінга, у найближчі п’ять років великі міжнародні компанії, такі як McCain і AVIKO, не інвестуватимуть в українське виробництво картоплі фрі. У минулому компанія McCain, яка виробляє третину всієї картоплі фрі у світі, планувала будувати аналогічний завод в Україні, але з цим проектом виникли певні проблеми, тому він був зупинений.

 

— Український ринок замалий для такої компанії, як McCain, — пояснив Карст Вейнінг. — Коли ми говоримо про будівництво сучасного переробного заводу транснаціональною компанією на кшталт McCain, він має переробляти 200 тис. тонн картоплі.

 

Топ-сегмент (картопля, яка продається через мережі закладів швидкого харчування) заповнений міжнародними компаніями. Локальним виробникам дуже важко досягти такої якості одразу, підкреслив представник NAO. Тому він рекомендує почати зі стандартної якості картоплі фрі, що допускає наявність невеликої кількості темних плям на продукті.

 

У Державному реєстрі сортів рослин міститься 171 сорт картоплі, з яких 99 — іноземної селекції, а 72 — вітчизняної. Однак серед них немає сортів, зареєстрованих для виробництва картоплі фрі.

 

— Наразі компанія «Агріко Україна» випробовує один із сортів на власних тестових ділянках, — зазначив її директор Микола Гордійчук.

 

Вимоги до сортів

 

Сорти картоплі, придатні для переробки, мають відповідати певним вимогам. Загальні вимоги передбачають, що м’якуш у сирому і вареному вигляді повинен бути без потемніння, а кількість відходів після механічного чищення не має перевищувати 15%.

 

Редукуючих цукрів у картоплі для виробництва картоплі фрі має бути не більше ніж 0,2% у післязбиральний період та 0,4% після зберігання. Уміст сухих речовин у бульбах має становити 21–24%.

 

Крім цього, до сортів, які йдуть на виробництво картоплі фрі, є спеціальні вимоги. Так, бульби мають бути овальної та видовжено-овальної форми, вирівняні, розміром не менше 60 мм. Наявність дрібних бульб (менше 30 мм) для картоплі фрі недопустима.

 

Бульби повинні мати не більше 8 вічок, глибина залягання яких — не більше ніж 1,3 мм. За зовнішнім виглядом бульби картоплі, призначені для переробки, повинні бути цілими, сухими, без захворювань, без паростків та дозрілими. Не допускається пошкодження картоплі через підморожування.

 

Для виробництва картоплі фрі допускається наявність не більше 2% бульб, пошкоджених сільськогосподарськими шкідниками та кореневищами пирію. В’ялих, позеленілих бульб має бути не більше 3%, бульб із пошкодженою (до 10%) шкіркою — не більше 1%. Механічні пошкодження бульб обмежуються 10%. Наявність бульб, уражених паршею, може становити не більше 5%, а уражених сухою гниллю, фітофторозом, залізистою плямистістю та бактеріальними гнилями — недопустима. Уміст ґрунту в партії картоплі обмежується показником 2%.

 

Перспективи виробництва

 

За словами Карста Вейнінга, щоб побудувати завод з виробництва картоплі фрі потужністю мінімум 2 т/годину, потрібно залучити близько €2,8 млн інвестицій (вартість високоякісної лінії з інфраструктурою), не враховуючи витрати на саме будівництво. Міжнародні інвестори не готові вкладати кошти в цей бізнес, поки не узгоджене земельне питання.

 

Досягши на внутрішньому ринку високої якості виробництва картоплі фрі та здешевлення його собівартості, можна бути конкурентними на найближчих ринках сусідніх країн, наголосив Карст Вейнінг.

 

— Картоплю фрі також можна продавати до ЄС, — зазначив він. — Згодом можна стати конкурентними й на світовому ринку.

 

 

Оксана Бублик

журнал “Плантатор”, січень 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ