Овочі-Ягоди-Сад

Вирощування кропу

Вирощування кропу

 

Кріп — холодостійка скоростигла культура, яка найціннішу товарну продукцію з відкритого ґрунту дає рано навесні. Її можна вирощувати в різні терміни сівби, розміщуючи у відкритому або закритому ґрунті, застосовуючи повторні посіви тощо.

  

Сорти

 

У промисловому виробництві вирощують такі сорти кропу: Кронос, Атлант, Амброзія, Голдкрон F1, Харківський 85, Татран, Анет, Ділл КЛ, Грибовський, Кібрай, Шмарагд.

 

Вирощування у відкритому ґрунті

 

Скоростиглість і відносно невелика площа живлення — наслідки високої вимогливості кропу до умов мінерального живлення і забезпечення вологою. Вчені експериментально визначили, що тільки на родючих ґрунтах і за достатнього зволоження одержують урожаї високої якості. Під час переорювання ґрунту восени корисно вносити 200 г/м2 деревного попелу, 30–40 г/м2 фосфорних та 25–30 г/м2 калійних добрив. Азотні добрива краще вносити навесні в нормі 25–30 г/м2. Кріп відзначається швидким ростом. Азот йому потрібен у рівномірній кількості в усі фази росту, фосфор і калій особливо потрібні у фазу формування стебла та квітування. Поливають кріп рідко, але під час поливу ґрунт добре зволожують.

 

Важливе значення в технології вирощування кропу має вибір ґрунту. На легких піщаних ґрунтах дуже важко забезпечити оптимальний водний режим і достатнє мінеральне живлення. Внесені мінеральні добрива швидко вимиваються, верхні шари ґрунту пересихають. За таких умов кріп швидко йде в стрілку, листки підсихають.

 

Насіння, що перезимувало у відкритому ґрунті, сходить краще і швидше, ніж висіяне навесні. В усьому винні ефірні олії, що утруднюють проростання. Перед тим як висівати кріп, треба підготувати насіння. Його намочують за 2–3 доби до сівби і щодня змінюють воду, перед сівбою підсушують до сипучості. За можливості насіння кропу калібрують, обробляють мікроелементами та мікродобривами для поліпшення його посівних якостей і схожості.

 

Для отримання раннього врожаю зелені кропу можна виростити розсаду і пересадити її у відкритий ґрунт через 35 діб з моменту сівби. Клопоту більше, але вдасться заощадити насіння і виростити набагато більше якісної, густої зелені.

 

Безрозсадний кріп

 

Кріп у відкритому ґрунті вирощують в основному безрозсадним способом. Спосіб сівби — широкорядний (40 ? 5 см) або стрічковий (20 + 40; 20 + 20 + 40 см). У рядку рослини розміщують на відстані 5–10 см. За безрозсадного способу насіння висівають під зиму (коли температура знизиться до 1–3 °С) і навесні (у кілька термінів). Із підзимових посівів продукцію одержують на 7–10 днів раніше, ніж від ранньовесняних. Навесні в перший строк насіння висівають, щойно можна вийти в поле, потім через кожні 10–15 діб до липня. На 1 м2 у разі ранньовесняної сівби висівають 0,15–0,2 г, за підзимової і пізньовесняної — 0,2–0,3 г насіння. Глибина загортання насіння має становити 0,5–1,5 см, у пізніші терміни — 2–3 см (залежно від вологості й механічного складу ґрунту). За весняної сівби ґрунт ущільнюють.

 

Навесні висівають сухим або намоченим насінням. Сухе насіння дає сходи через 15–20, намочене — через 5–10 діб після сівби залежно від погодних умов. У фазі першого справжнього листка рослини проривають і залишають на відстані 2–5 см. Вдруге це роблять у фазі 6–7 листків і залишають рослини на відстані 5–10 см, які найкраще розвинулися. Якщо запізнитися з прориванням, рослини витягуються, а продуктивність їх знижується. Зірвані рослини використовують як товарну продукцію кропу. Після проривання міжряддя розпушують. Упродовж вегетації проводять 3–4 розпушування міжрядь і виполюють бур’яни в рядках. У південних районах посіви 1–2 рази поливають залежно від погодних умов.

 

Кріп часто вирощують як ущільнювач інших культур (картоплі, цибулі, моркви), сходи яких з’являються через 20 діб і більше після сівби, а також у широких міжряддях огірків, кабачків, гарбузів тощо.

 

На зелень кріп збирають, коли він досягне висоти 10–12 см, починаючи з 20-ї доби від появи сходів. Для технічних цілей кріп використовують після цвітіння, висмикуючи з корінням. Збирають урожай кропу в один прийом. Рослини зрізують біля основи, щоб розетка листків не розпадалася. Запізнюватись зі збиранням не можна, оскільки рослини швидко утворюють квітконосне стебло, втрачають товарну й поживну якість. В осінній культурі кріп збирають до настання приморозків, оскільки підмерзлі рослини погано зберігаються. Для зберігання продукцію збирають у суху погоду, очищають від жовтих і зів’ялих листків, зв’язують у пучки і вкладають по 3–4 штуки в поліетиленові мішечки з плівки товщиною 30–60 мк і зав’язують. Температура зберігання кропу має становити 1–3 °С, відносна вологість повітря — 80–95%. За таких умов кріп зберігається до 25 діб і довше.

 

Кріп у закритому ґрунті

 

Важливим у вирощуванні кропу є вибір споруди закритого ґрунту. Зважаючи на вимоги культури, потрібно вибирати добре освітлені, захищені від протягів місця. За розсадного способу розсаду висаджують рано навесні в два-три прийоми: перший раз — щойно можна провести сівбу, подальші — через 7–8 діб після попередніх. Найбільші врожаї збирають за вирощування кропу в касетах.

 

Для вирощування кропу в несезонний період висівають насіння в гряди, ящики або горщики на глибину 1–2 см. Щойно з’являться сходи, їх потрібно прорідити, залишивши відстань між паростками до 5 см. Сходи обов’язково досвічують лампами денного світла або іншими, доводячи світловий день до 14–16 год. на добу. Лише за достатнього світла отримують міцні, густі кущики ароматної зелені.

 

Насінництво

 

Збирають плоди після побуріння 50% насінин, зрізують зонтики або цілі рослини з плодами, зв’язують у снопики і залишають достигати, потім обмолочують, очищають плоди, за потреби досушують. Зберігають насіння у сухому приміщенні.

 

 

Олена Улянич, д-р с.-г. наук, професор

Уманський національний університет садівництва

журнал “Плантатор”, січень 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ