Овочі-Ягоди-Сад

Поради фермерам

Поради фермерам

Під час конференції «Овочі та фрукти України-2017» доктор сільськогосподарських наук, професор, науковий консультант спеціалізованих часникових підприємств Зеновій Сич надав поради фермерам з організації вирощування часнику, підбору сортів та агротехніки. Наводимо їх тезово.

  

– Перш ніж вирощувати часник, треба визначитися з тим, де його продавати. Цього року ціна часнику на оптових ринках опускалася до 20 гривень за кілограм.

 

– Краще створювати спеціалізоване часникове господарство, адже для цього овочу потрібно багато специфічного обладнання та інструменту, спеціальні приміщення для сушіння і сортування. У часниківництві не обійтися без значної частки ручної праці: продукцію треба обрізувати, фасувати.

 

– Господарство має визначитися зі спеціалізацією вирощування: чи це буде зубкова технологія, чи вирощування однозубки як товару або власного посадкового матеріалу, чи вирощування повітряних цибулин. Це різні технології, різні витрати та техніка.

 

– Важливим є вибір групи сортів для вирощування: такі, що стрілкуються, або не стрілкуються. В Україні налічується до 300 народних сортів, але реально у виробництві задіяні до п’яти. З них найпоширеніші Любаша, Прометей та Дюшес (належать до одного сортотипу). Серед сортів, які не стрілкуються, є ярі та озимі. В Україні немає високоврожайних ярих часників. Із озимих завозять з Іспанії Матадор, Гесідор, Сабадром, але вони швидко вироджуються, і їх не можна оздоровити через повітряні цибулини, тому треба постійно оновлювати садивний матеріал. При цьому в Україні фактично немає ліцензованого садивного матеріалу. Частина селекціонерів змінює виробників насіння. Після цього постає питання: чи можна вважати неліцензованим посівний матеріал виробника, вирощений на момент розірвання угоди? Через недотримання умов ліцензування можуть виникати проблеми при експорті.

 

– Слід не гнатися за врожайністю, а працювати на калібр головок. Урожай до 15 тонн з гектара легко можна виростити в українських умовах. Але продукція буде дрібною, продати таку важко. Стандартна головка формується за умови густоти до 300 тисяч рослин на гектар. Це можливо на зрошуваних землях. За відсутності зрошення густоту зменшують. Наприклад, на Дніпропетровщині без поливу оптимально садити до 270 тисяч рослин на гектар.

 

– Що більший зубок чи повітряну цибулину висаджують, тим більше утворюється коренів і тим більшою виростає цибулина. Але в такому разі збільшуються витрати на садивний матеріал. Мистецтво часниківництва полягає в тому, щоб із зубка оптимального розміру вагою 3–4 г виростити велику цибулину.

 

– Важливо дотримуватися технологій вирощування. Спеціалістами розроблені технологічні карти, в яких прописані всі кроки фермера. Витрати становлять 200–250 тис. грн на гектар за умови, що вже є техніка й досвід вирощування. Слід пам’ятати, що взимку часник може вимерзати та підмерзати. Витрати на агроволокно для його укриття цілком окуповуються.

 

– Обривання суцвіть дає прибавку врожайності до 30%. Стрілка на часнику живе 40 днів. Кожен день зволікання з її обриванням зменшує прибавку врожаю на 1%.

 

– Із хвороб на часнику найнебезпечнішим є фузаріоз. У разі неправильного зберігання можлива поява пеніцильозної та білої гнилей. Серед листкових хвороб небезпечні іржа, у деякі роки вона здатна знищити врожай за п’ять днів. Зі шкідників проявилася часникова міль.

 

– Найбільші статті витрат — садивний матеріал та ручна праця. За урожайності 10 т/га на прибуток працюють лише дві-три тонни, й то за умови високої якості продукції, отримання великих головок.

 

– Часнику не можна перестоювати в ґрунті після формування врожаю, адже тоді втрачаються зовнішні луски й головки стають нетоварними. Також не можна затримуватися зі збиранням однозубки. Щойно починає полягати листя, 20–25 червня, треба викопувати цибулинки.

 

 

Геннадій Гнип

журнал “Плантатор”, січень 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ