Агромаркет

Універсальні рішення

Універсальні рішення

Гібриди кукурудзи агропромислової компанії «Маїс» за будь-яких кліматичних умов дають стабільні врожаї і якісну силосну масу.

 

Хто б сперечався: грубі й соковиті корми без згодовування зеленої маси призводить до зменшення надоїв. Тож прогресивні господарства дедалі активніше впроваджують новітні технології заготівлі високоякісного силосу – джерела енергії для молочного стада.

 

Якість ґрунту, клімат і погодні умови, ступінь розвитку господарювання, застосування технології та дотримання умов збирання — все це однозначно позначається на врожайності. Втім, ключовим моментом для максимальної реалізації потенціалу культури та якості силосної маси є правильно підібраний гібрид.

Стабільність у пріоритеті

Лідерами серед гібридів кукурудзи універсального напряму використання, як розповідають селекціонери й технологи агропромислової компанії «Маїс», є Новий, ДН Берека і ДН Аншлаг. Вони за будь-яких кліматичних умов формують стабільні врожаї. За сприятливих умов вони здатні забезпечити врожай у 750 і більше центнерів із гектара силосної маси, а за екстремальних — різко не знижують його. Скільки конкретно? Гарантованих 500 ц/га. Наразі в нестабільних кліматичних умовах важливим чинником успішного господарювання є передусім стабільність гібридів. Вони формують потужну листостеблову масу й мають достатньо кормових одиниць. Нерідко в господарстві виникає ситуація, коли силосу заготовлено достатньо, а в полі ще стоять силосні гібриди. Якщо вони селекції компанії «Маїс», то їх через певний час можна збирати на зерно з вологістю 17–19%.

 

Головний агроном ДП «ДГ імені Декабристів» Олексій

Зуй та заступник директора Ольга Судовцова

– От у нас у силосну яму не помістився весь урожай, то ми Новий залишили на зерно, він показав достойний результат — 110 ц/га у сухому зерні, — розповідає Олексій Зуй, головний агроном ДП «ДГ імені Декабристів», що на Полтавщині. — А ще завдяки тому, що Новий має помірний качан, його насіння швидко скидає вологу. На цю характеристику кукурудзи ми особливо зважаємо, щоб менше витрачатися на досушування зерна. Адже наша сушарка опалюється газом. Торік Новий ми збирали за вологості 18% — це добрий показник. І його посухостійкість має неабияке значення, бо останнім часом ми дедалі більше відчуваємо дефіцит вологи.

І стійкі, й високоврожайні

Безсумнівним лідером у цій трійці є гібрид ДН Аншлаг (ФАО 420), що має високу енергію початкового росту. Він ремонтантний, стійкий до стресів й основних захворювань. Гібрид ДН Берека (ФАО 390) також ремонтантний. Його високі силосні показники засвідчила міжнародна лабораторія групи компаній «АгроВет Атлантик». Добре зарекомендував себе і відомий високоврожайний універсальний гібрид Новий (ФАО 330). Загалом же рекомендуємо створювати конвеєр із 3–4 гібридів різних груп стиглості, тоді і ризик зменшується, і збирання буде послідовним.

Названі гібриди характеризуються швидким стартовим ростом рослин, добре реагують на поліпшення умов розвитку — внесення мінеральних добрив. Відзначаються високою стійкістю до ураження найбільш шкодочинними хворобами — пухирчастою та летючою сажками, фузаріозними гнилями та пошкодження кукурудзяним метеликом.

ДН Аншлаг формує високий урожай зеленої маси (700 ц/га) із підвищеним умістом сухої речовини та протеїну, що дозволяє отримувати високоякісний силос. Це добрі надої молока та привіси.

Надійне партнерство

З огляду на розвинене тваринництво (1249 голів ВРХ, у тому числі 555 дійного стада) агрономічна служба ДП „ДГ імені Декабристів” велику увагу приділяє розширенню кормової бази. Для годівлі худоби у господарстві вирощують багаторічні трави, кукурудзу на зерно, силос і зелений корм. Під кукурудзу в загальній площі посівів відведено майже третину — 1000 га (у тому числі, 410 га силосної). Гібриди кукурудзи, як розповідає головний агроном, обирають за врожайністю та пластичністю (а силосні ще й за високою кормовою цінністю). На демоділянки, де досліджують ці властивості, щороку висівають до восьми десятків гібридів різних компаній — іноземних і вітчизняних.

Кілька років тому висіяли гібриди ДН Берека й Новий Агропромислової компанії «Маїс» Випробування пройшло успішно, а «Маїс» відтоді став надійним партнером господарства. За словами головного агронома, насіння якісне, добре відкаліброване, має відмінну схожість. До того ж спеціалісти компанії завжди готові надати допомогу, проконсультувати з будь-яких питань. Тому, як переконані в господарстві, ця співпраця надовго.

Перевірені випробуваннями

– Розпочалося все із сівби гібриду ДН Берека на силос, — згадує Олексій Зуй. — Як пам’ятаєте, 2017 рік був посушливим, кукурудза сохла, тому довелося рано заготовляти силос, хоч вона була тільки у фазі молочної стиглості. Заїхали в поле з Берекою, а кукурудза стоїть зелена, і зерно таке як треба. Ми тоді й урожай добрий отримали: якщо інші гібриди дали по 300 ц/га, то ДН Берека — 500 ц/га. Тож минулого року під Береку відвели вже вп’ятеро більшу площу, але посіви спіткало інше випробування — зливою. Тільки з’явилися сходи, пройшов потужний шквал, кукурудзу позмивало, адже посіяна була на схилі, збиралися навіть пересівати, бо посіви були в дуже незадовільному стані. І все одно вона вродила понад 500 ц/га, зокрема було добре співвідношення зеленої маси та зерна для силосу. Загалом торік ми заготовили понад 8 тис. тонн силосу. Та ще й на зерно частина пішла, бо силосні ями були переповнені».

Гібрид Новий, що теж успішно пройшов випробування, приваблює агронома своєю універсальністю, адже його можна вирощувати як на силос, так і на зерно.

З акцентом на якість

Акцентуючи увагу партнерів на гібридах універсального напряму, АК «Маїс», як зазначив начальник відділу продажів цієї агропромислової компанії Іван Дудник, прагне показати їх ключові характеристики. Аби сільгоспвиробники, передусім ознайомилися з перевагами кожного гібрида, поцікавилися відгуками тих, хто їх уже сіяв. Кожен нюанс важливий, оскільки молоко в корови на язиці — що згодуєш, те й отримаєш.

Агропромислова компанія «Маїс» має 28-річний досвід вирощування високоврожайних гібридів кукурудзи на українському ринку. За цей час її фахівці розвинули власну селекцію, – а це 12 зареєстрованих гібридів, 8 проходить державне сортовипробування і 20 готові до реєстрації. Компанія «Маїс» сьогодні — це висока якість у кожній насінині та прийнятна ціна за посівну одиницю. Наші гібриди не поступаються ні за якістю, ні за врожаєм іноземним, але мають прийнятну для українського аграрія ціну. Ми працюємо з різними виробниками, проте основний наш покупець — це великі й середні підприємства, які нам довіряють.

У компанії багато планів на майбутнє, серед пріоритетних — доведення лінійки гібридів до 50, які відповідатимуть вимогам українських аграріїв.

 

 

газета “АгроМаркет”, лютий 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ