Агромаркет

Основа рентабельного виробництва

Основа рентабельного виробництва

Напередодні сільськогосподарського сезону ТД «Агро-Форте» пропонує виробникам нові високопродуктивні сорти сої та гороху.

 

Торговий дім «Агро-Форте», що має виробничі потужності у Вінницькій та Хмельницькій областях, засновано на базі кількох компаній — виробників сільськогосподарських культур, які вже тривалий час ефективно працювали на аграрному ринку України. Свою діяльність підприємство починало з вирощування високоврожайних гібридів кукурудзи, сої, соняшнику, а також пшениці для потреб власного борошномельного заводу. Перш ніж вивести нові сорти в товарні посіви, ретельно досліджували їх на демоділянках. Така практика вплинула на подальший розвиток: чимало колег-фермерів зацікавилося високоякісною продукцією «Агро-Форте», тож врешті-решт у компанії вирішили розширити спектр діяльності й започаткували насінництво.

 

Нині з 3 тис. гектарів ріллі, що має в обробітку ТД «Агро-Форте», третину площ відведено під насінницькі посіви озимої пшениці, озимого ячменю, сої та гороху. Доводять до посівних кондицій вирощене насіння на високотехнологічному обладнанні AKYUREKна власному насіннєвому заводі.

 

Адаптоване насіння

 

 

Обираючи сорти для подальшого виробництва, ТД «Агро-Форте» орієнтується насамперед на їхні кількісні та якісні показники, адаптованість до ґрунтово-кліматичних умов України, потреби вітчизняного виробника, який усе частіше віддає перевагу високоякісному сертифікованому елітному насінню. Цим вимогам повністю відповідає продукція всесвітньовідомих селекційних компаній Saaten Union, Strube, KWS, NPZ, RAGT, RWA, з якими ТД «Агро-Форте» плідно співпрацює.

 

– Нині на ринку України багато насіння сільгоспкультур різної селекції з високим потенціалом урожайності, — каже операційний директор ТД «Агро-форте» Юрій Фаловський. — Однак розкрити свій потенціал у певних умовах вони можуть тільки за дотримання найменших технологічних дрібниць. Ми ці дрібниці досліджуємо на наших демопосівах, потім разом із фермером обираємо, які сорти йому якнайкраще підходять для конкретного поля. Наша стратегія не зводиться тільки до продажу насіння, ми пропонуємо комплексне рішення, адаптовану до наших умов технологію вирощування — від підбору сортів до прорахування норм внесення міндобрив чи висіву насіння. Адже розраховуємо на довготривале партнерство з клієнтами.

 

– Якісне насіння — це насамперед насіння, у якому збережено його потенціал, не заражене вірусними чи бактеріальними хворобами, грибами, — продовжує Юрій Фаловський. — Протягом двох років — від моменту завезення з-за кордону супереліти й до надходження в продаж готового посівного матеріалу — ми ретельно контролюємо чистоту насіннєвого матеріалу. Наприклад, на пшениці на відміну від інших насіннєвих компаній ми проводимо чотири інсекто-фунгіцидних обробки, таким чином знищуючи (і) збудників хвороб, і їх переносників. Звісно, ми здорожчуємо технологію, але зберігаємо насіння чистим. Насамкінець протруюємо насіння якісними оригінальними протруйниками, що засвідчують відповідні сертифікати якості. Тому фермер, купуючи нашу продукцію, може впевнено використовувати її кілька років.

 

На кожному етапі працівники підприємства ретельно контролюють дотримання сортової чистоти та якості, зокрема, проводять два сортових прополювання насіннєвих посівів, дотримуючись просторової ізоляції, регулярно проводять апробацію посівів, контролюють на кожному етапі очищення заводських ліній, техніки. Весь насіннєвий матеріал зберігається в окремих складах місткістю на 3 тис. тонн.

 

Насіннєвий завод ТД «Агро-Форте» складається з чотирьох очисних й однієї протруювальної машин, що дає можливість відкалібрувати насіння за масою та формою і отримати однорідне насіння. Модульна лінія з окремих блоків, зв’язаних між собою норіями, запобігає травмуванню насіння, зокрема сої та гороху.

 

Важлива перевага виробництва — гарантована маса тисячі насінин. Адже не секрет, що насіннєві господарства, зокрема й закордонні, часто не витримують цієї норми, особливо в посушливі роки. Натомість завдяки сучасному обладнанню в компанії такого браку немає.

 

Усі сорти пшениці та ячменю західної селекції, що є в портфолію ТД «Агро-Форте», придатні для вирощування в умовах західного регіону України. Новим викликом для компанії є виробництво насіння посухо- та жаростійких сортів, яких потребує південний регіон України — там вони мають підвищений попит. У цьому напрямі ТД «Агро-форте» співпрацює з компанією RWA: другий рік на своїх полях випробовує їхні сорти пшениці. За результатами цих випробувань їх невдовзі буде внесено до Держреєстру України. Крім того, цього сезону лінійка сортів пшениці ТД «Агро-Форте» поповнилася сортами селекції Strube, KWS, RAGT, Lembke.

 

Новинки, що варті уваги

 

 

Гордістю компанії є новий сорт сої Міленіум селекції Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН. Після того як у 2015 році сорт було занесено до Держреєстру, ТД «Агро-Форте» отримав ексклюзивне право на вирощування та реалізацію його насіння. Трирічні випробування сої Міленіум на насіннєвих ділянках підтвердили високий потенціал сорту, адже якісні та кількісні показники врожайності були на рівні найкращих зразків канадської й австрійської селекції. У цьому пересвідчилися й чимало господарств із різних регіонів України, які торік отримали на випробування зразки сорту Міленіум. Відтак цього сезону компанія ТД «Агро-Форте» готова забезпечити посівним матеріалом ще більше сільгоспвиробників.

 

– Торік сорт Міленіум показав урожайність 4,2 т/га, уміст білка — 46%, в той час як середня врожайність сої по господарству становила 3,6 т/га, — каже Юрій Фаловський. — З огляду на те, що цей сорт середньоранньої групи стиглості з періодом вегетації 105–110 днів, він рано звільняє поле, тож після нього можна вчасно посіяти озиму пшеницю — це ще одна його перевага.

 

Загалом технологія вирощування сорту Міленіум не відрізняється від загальноприйнятої. Утім, Юрій Фаловський, спираючись на власний досвід, радить насичувати соєю сівозміну й навіть два-три роки вирощувати її в монокультурі — це тільки додає їй урожайності та протеїну, насичує ґрунт бульбочковими бактеріями. А підтримувати добрий фітосанітарний стан на полі допоможуть сучасні ефективні системи захисту.

 

Ще одна новинка в портфоліо ТД «Агро-Форте» — сорти гороху Саламанка й Астронавт селекції німецької компанії Lembke — ексклюзивного партнера ТД «Агро-Форте». Незважаючи на тогорічні несприятливі умови для вирощування гороху, ці сорти показали врожайність 3,5 т/га. А загалом їх потенціал сягає понад 6 т/га. Цей показник виводить рентабельність вирощування гороху на один рівень із пшеницею. Розрахунок простий: горох є відмінним попередником для озимої пшениці. Доведено, що прибавка врожаю пшениці після гороху на 1 т вища проти попередника сої ,та на 0,5 т — попередника соняшнику. Тому прибуток варто обраховувати з урахуванням цієї додаткової премії. Це особливо важливо за теперішніх умов, коли через падіння ціни на горох рентабельність його вирощування зменшилася. А з огляду на те, що горох має короткий вегетаційний період, прибуток від продажу врожаю виробник може отримати вже в липні.

 

Сорти Саламанка й Астронавт мають чудові якісні та кількісні показники: містять 22–23% сирого протеїну, велику масу тисячі насінин — до 260 г, добре гілкуються й витримують приморозки за ранніх строків сівби, стійкі до хвороб, розтріскування та вилягання, відтак придатні до прямого комбайнування, що зменшує втрати під час збирання.

 

Схема захисту гороху передбачає знищення бур’янів контактними гербіцидами, обов’язковий фунгіцидний захист і дворазовий інсектицидний захист. Для полегшення боротьби з бур’янами варто дотримуватися певних норм висіву насіння: за ранньої весни можна зменшити густоту до 800–900 тис. насінин/га, у разі пізньої весни, коли сівбу поводять у кінці березня — на початку квітня, норму можна збільшити до 1 млн 200 тис. насінин/га.

 

Випробувана техніка

 

 

Ще одна важлива сфера діяльності ТД «Агро-Форте» — реалізація б/в сільгосптехніки виробництва John Deere, JCB, Monosem, Case International, Case IH, Great Plains, Wil-Rich й ін. та запчастин до неї. З цією метою 2014 року на підприємстві створено підрозділ «Агро-Продажі», на околицях Вінниці облаштовано майданчик площею близько 1 га, де виставлено пропоновану для продажу техніку: комбайни John Deere та Claas, самохідні обприскувачі John Deere, причіпну техніку — просапні сівалки, посівні комплекси, дисколапові агрегати.

 

За словами комерційного директора ТД «Агро-Форте» Віталія Дідура, техніку в компанії купують на аукціонах у Європі та США, можуть це зробити й на замовлення клієнта. Обрані машини спеціалісти ретельно тестують щодо технічних несправностей, і тільки потім вони проходять передпродажну підготовку в Україні. Тому на торговельний майданчик комбайни та сівалки потрапляють справними.

 

Важливо, що ТД «Агро-Форте» дає своїм клієнтам 300 мотогодин гарантії на всю самохідну техніку, забезпечує гарантійне й післягарантійне обслуговування власною сервісною службою, документальний супровід. У компанії вже створено та продуктивно працює сервісна служба, яка забезпечена спеціалізованими автомобілями та всім необхідним інструментом. Є склад запчастин, асортимент якого постійно поповнюється та розширяється. Планують збудувати майстерню для ремонту вузлів і агрегатів, де ремонтуватимуть техніку не придбану в компанії.

 

Співпрацювати з ТД «Агро-Форте» вигідно ще й з огляду на гнучкі способи розрахунків за надані послуги — від готівки до форвардних угод, лізингу, бартеру чи кредиту.

 

газета “АгроМаркет”, березень 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ