Агромаркет

Обприскування з розумом

Обприскування з розумом

Компанія «Джон Дір Україна» спільно з офіційними дилерами протягом лютого провела серію семінарів по всій Україні на тему ефективного обприскування. В кінці місяця ми завітали до компанії «Ландтех», де на базі миколаївської філії відбувся один із семінарів

 

Перед самим початком нового аграрного сезону спеціалісти миколаївського підрозділу «Ландтех» ознайомили місцевих фермерів із продуктами й рішеннями компанії «Джон Дір», а також надали велику кількість порад щодо ефективної роботи з обприскувачами.

 

Причіпний універсал

 

Популярність причіпних обприскувачів серії М700 постійно зростає, бо більшість українських фермерів Півдня здебільшого працюють із невеликим земельним банком. Крім того, в сівозміні в них відсутня кукурудза, що дає змогу працювати на машинах із невеликим кліренсом.

 

Обприскувачі М700 мають зварну раму з низьким центром ваги, що робить обприскувач стійкішим за роботи на схилах і нерівних поверхнях. У бака каплеподібної форми відсутні перегородки й мертві зони, що сприяє максимальному спорожненню й легкому очищенню.

 

Максимальний об’єм бака — 4000 л, хоча можливі й менші баки: 2300, 3000 та 3200 л. За своєю структурою бак усередині має гладку поверхню, тому залишки хімікатів там не затримуються й не утворюють осад. Дві форсунки чудово справляються з очищенням бака від хімікатів. Завдяки тому, що рідина з них потрапляє на вигнуті під кутом5° «тарілки», рідина розбризкується в усі боки. Якщо під час промивання відкрити верхню кришку бака, можна отримати добрячий «заряд бадьорості» в обличчя, що свідчить про високу ефективність системи очищення. Ще шість форсунок відповідають за постійне перемішування суміші всередині бака.

 

Якщо норма виливу не відповідає завданій більше, ніж на 10%, потрібно

замінити форсунки

Норму виливу контролюють три датчики : це датчик швидкості, встановлений на лівому колесі; датчик тиску й датчик потоку. Інформація з усіх датчиків надходить на контролер, який, у свою чергу, керує клапаном на головній магістралі й таким чином регулює параметри виливу.

 

Діафрагменно-поршневий насос продуктивністю 280 л/хв легко працює з КАС, що є безперечною перевагою. Також важливо пам’ятати, що на запобіжному клапані встановлено три види мембран: проста, середньої жорсткості (для агресивніших бакових сумішей) і поліуретанова (для КАС). Тож перед початком роботи треба тільки встановити потрібну мембрану.

 

Важливо зазначити, що штанга має змінну геометрію. Можна встановити систему TerrainControl з ультразвуковими сенсорами, які налаштовуються на різні режими роботи (враховувати відстань до ґрунту або до рослин). Якщо обприскувач цією системою не оснащено, в базовій комплектації все одно передбачено можливість змінювати нахил кожного крила штанги, що важливо під час роботи в балках або на схилах.

 

Надійність на висоті

 

Обприскувач 4730 – це справді надійна і невибаглива машина. Сьогодні його виробництво перенесено в Бразилію, але від цього він не став менш популярним. Обприскувач оснащується тракторним двигуном «Джон Дір» об’ємом 6,8 л номінальною потужністю 245 к. с. й екологічним класом TierII. Паливний бак об’ємом 503 л  дає можливість працювати до 18 год без дозаправлення. Гідростатична трансмісія забезпечує високу прохідність завдяки передньому та задньому «гідростату», а як опцію можна придбати систему розподілу тягового зусилля, яка спрямовує потік на ті колеса, що мають найкраще зачеплення з ґрунтом.

 

Датчик тиску разом із датчиками потоку та швидкості руху

дають можливість контролеру правильно встановлювати 

норму виливу

Однак однією з найпопулярніших опцій є можливість збільшувати стандартний кліренс (153 см) аж до 197 см, додатково установивши комплект для збільшення кліренсу (проставок). Однак слід мати на увазі, що за збільшення кліренсу збільшується й мінімальна відстань штанги до землі/рослин на 45 см (через проставки). Регулювання ширини колії відбувається за допомогою трьох тумблерів, які розташовані в підлокітнику оператора. Змінювати ширину колії можна від 2,45 до 3,61 м.

 

Компанія «Ландтех» пропонує обприскувачі 4730 на м’якіших шинах, які можна експлуатувати з меншим тиском. Це доволі суттєво зменшує тиск на ґрунт і допомагає уникати утворення глибоких колій під час роботи по одних і тих самих треках.

 

Продуктивність водяного насоса — 435 л/хв, робочий тиск — 2,7 бар. Паспортний об’єм бака — 3028 л, проте фактично туди вміщується 3224 л, якщо заливати до самої горловини. Бак для чистої води вміщує 454 л і заправляється сторонньою помпою.

 

Для обприскувача 4730 передбачено два варіанти ширини штанги: 27 і 30 м. Відстань між форсунками в 30-метровій штанзі може бути 381 або 508 мм, тоді як для 27-метрової передбачено тільки один варіант — через 51 см. Захист штанги крім п’яти ультразвукових сенсорів містить можливість відхилення крайніх секцій на 30° назад і 15° уверх.

 

Свіжа кров

 

Штанги доступні в трьох розмірах: 27, 30 та 36 м. Їх виготовлено із застосуванням зварювання та клепання, а частину елементів — взагалі з алюмінію.

 

Продуктивність насоса для обприскувачів R 4030 — 643 л/хв. Для обприскувача R 4038 доступно два насоси продуктивністю 643 та 851 л/хв, а для моделі R 4045 передбачено найпотужніший агрегат, який видає 879 л/хв. В крайніх точках на магістральних трубопроводах штанги замість заглушок тепер установлено аератори. Їх основна функція — видалення повітря з трубопроводу, щоб забезпечити рівномірну роботу форсунок по всій ширині штанги. Для одночасного внесення різних хімічних препаратів, які не можна поєднувати на довгий час, передбачено систему Direct Injection, яка може складатись із 5 (залежно від моделі обприскувача) додаткових баків із маточним розчином. Змішування з водою відбувається вже в трубопроводі безпосередньо перед виливом.

 

Для змішування препаратів, що сильно піняться, передбачено три різних режими роботи мішалки, продуктивність якої може становити 30, 70 і 100% номіналу. Для швидкої заправки обприскувача за 2 хв передбачено опцію QiuckFill — вода закачується через рукав діаметром 120 мм шестеренчастим насосом.

 

Обприскувачі R-серії можна переобладнувати під розкидання сухих мінеральних добрив. Для кожної моделі передбачено свій комплект із відповідними розмірами й характеристиками. Розкидання може відбуватися по картах-завданнях зі змінною нормою в межах поля. Також є можливість одночасного внесення двох продуктів (бак розділено на два відсіки й має два окремих транспортери). Для переобладнання треба зняти бочку й штангу, встановити бункер, приєднати гідравліку та електрику.

 

Корисною опцією є система захисту двигуна від перевантаження. Наприклад, коли обприскувач рухається з пагорба внизу, він розганяється, розкручуючи двигун до 2500–2700 об./хв. Щоб цього не відбувалося, система не дає двигуну працювати поза межами дозволених режимів. І навпаки, коли обприскувач їде вгору і двигун поступово знижує оберти й швидкість через велике навантаження, система робить усе можливе для досягнення двигуном максимальної потужності.

 

Коментар: Антон Мєзінов, керівник відділу точного землеробства «Ландтех»

 

«Головним нашим завданням наших клієнтів у впровадженні систем точного землеробства є оптимізація та збільшення ефективності їх роботи. Звичайно, що насамперед ми робимо акцент на автоматичне водіння та відімкнення секцій. Ці опції дають можливість відчутно зменшувати витрати на посівний матеріал, добрива та ЗЗР. Наступним кроком є впровадження системи авторозвороту, за допомогою якої техніка може розвертатися в кінці гонів за оптимальною траєкторією. Я особисто знаю кількох операторів, як і підтверджують, що за 12-годинну зміну авторозворот відчутно допомагає зберегти сили. Особливо це спостерігається на полях із короткими гонами.

 

Подальше збільшення ефективності можливе за використання змінних норм унесення добрив і змінних норм висіву. Тут нашим завданням є допомоги аграріям проаналізувати їх земельний банк й ухвалити правильне рішення. Річ у тім, що диференційний підхід потрібен далеко не до кожного поля, тому й інвестувати у ці технології варто тільки за наявності потреби. Визначити це можна кількома шляхами: зробити аналіз полів, до того ж можна зробити повне агрохімічне обстеження або використати знімки з безпілотників і супутників й проаналізувати всю історичну інформацію. Другий варіант коштує значно менше, тому його обирають ті, хто сумнівається в доцільності впровадження точного землеробства у своєму господарстві.

 

Хочу також додати, що компанія «Джон Дір» робить великі кроки в напрямі інновацій. Окрім експериментального електричного трактора було розроблено автономну машину, яка може працювати без участі оператора. Контроль здійснюється з планшета, а сам трактор зі знаряддям треба тільки доставити до поля й поставити перед ним завдання. За попередніми даними, на відпрацювання технології потрібно від одного до двох років».

 

Коментар: Андрій Шинкарюк, комерційний директор і керівник відділу продажу техніки компанії «Ландтех»

 

«Напередодні нового сезону ми збираємо наших клієнтів на семінари, і цього разу тематика стосується обприскування. Ми хочемо, щоб кожен третій обприскувач у регіонах нашої присутності був від «Джон Дір». До того ж збільшення продажів — це не самоціль, а спосіб допомогти аграріям збільшити ефективність їх діяльності шляхом застосування сучасної високопродуктивної техніки. Крім того, для цієї мети ми намагаємося максимально залучити наш підрозділ точного землеробства. Так, на сьогодні компанія «Джон Дір» пропонує технологію розпізнавання бур’янів, яка дозволяє обробляти гербіцидами тільки непотрібні на полі рослини. Разом з іншими технологіями точного землеробства це дає змогу аграріям скорочувати витрати на насіння, добрива та ЗЗР й отримувати максимальний прибуток від кожної вкладеної гривні».

 

Володимир Огійчук

журнал “The Ukrainian Farmer”, березень 2019 року

  

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ