Агромаркет

Iз келихом чилійського

Iз келихом чилійського

Країна, де між океаном і горами є тільки кам’яниста земля, вражає своїм економічним винним дивом.

Напередодні свят у Чилі шанси залишитися без авто чи готелю зростають у геометричній прогресії, навіть за умови попереднього бронювання. Мені випала щаслива лотерея: вистоявши довжелезну чергу, я дізналася, що орендувати нічого — буквально переді мною закінчились автомобілі. Втім, нема лиха без добра. Триденний маршрут я проїхала на різних авто з різними людьми. Завдяки спілкуванню з ними відвідала місця, які сама б не знайшла. Саме так розпочалося моє знайомство з нетуристичною частиною цієї країни.   

 
 

Куди ведуть усі шляхи 

Якщо не мати жоднісінького плану, чим себе розважити в Чилі, то будь-який напрямок усе одно приведе до виноробні. Так у моєму фокусі опинилася долина Майпо (Maipo Valley), знана своїми винами й виноробнями — найстаршими у цьому далекому краї. Перша моя зупинка була в «Конча й Торо» (Vina Concha y Toro), яка входить у десятку найбільших виноробних конгломератів світу (до слова, квитки на екскурсію слід купувати онлайн і бажано заздалегідь). 

Concha y Toro — відома виноробня зі 100-річною історією. Сьогодні це понад 10 тис. гектарів виноградників у Чилі, Аргентині, США. Компанія експортує вина в 147 країн світу. В портфелі компанії такі бренди, як Frontera, Casillero del Diablo, Marques de Casa Concha. Гордість Concha y Toro — культове вино Don Melchor. 

Аби було з чим порівнювати, наступну пляшку мені порадили відкоркувати в менш туристичному місці — на виноробні Santa Rita. Тут квитки купують на місці, але потрапити сюди без місцевого супроводу досить складно. Потрібно проїхати кілька пунктів пропуску красивими виноградними полями, які оточені горами. 

Винний туризм у Чилі — на високому рівні. Власне, кожна виноробня створює свою легенду й професійно презентує її гостям. 

Маркетинг може бути витонченим 

Що можна було везти з виноробні крім вина? Особисто мене вразили звичайні скляні келихи з гравіюванням назви виноробні, які прилетіли зі мною в Україну через усі океани. Здавалося б, дрібниця, але витончений маркетинговий під хід вражає у саме серце. Зокрема, на одній із виноробень пропонували гуляти з келихом вина полями, смакуючи напій під цікаві історії. Інша виноробня дарувала келихи після дегустації. 

Території винних господарств не обмежені тільки виноградниками й залом дегустації. Гості досхочу можуть відпочивати на території, де є ресторани, готелі, крамнички, музеї, а також відкриті тераси з видом на поле чи сад… 

Ще одне з чудес долини мені довелося побачити вночі: сторож Las Majadas люб’язно запросив відвідати старовинну церкву. А потім відкрив усі двері замка (де знімали всесвітньо відомий фільм The Vineyard. Іспанською Tierra de Sangre) і влаштував екскурсію його залами. З таким сервісом розумієш, що в район Пірке варто повертатися знову й знову. 

 
 

Вина піднімають планку. Цінову 

Знавці оцінюють місцевість і клімат Чилі як одні з найкращих у світі для вирощування винограду. Перший виноград сюди привезли іспанські колоністи. Так сталося, що 1800 року епідемія знищила майже всі виноградники Франції. Тільки в Чилі в первинному виді збереглися сорти мерло, каберне, шардоне, мальбек. 

На заході довгий час уважали, що чилійські вина — це дуже дешевий ширвжиток. Утім, це упередження поступово зникає. В США вже продають пляшки і по 100 доларів, хоча переважна кількість — це бюджетні варіанти. 

Більш звична ціна на тутешнє вино в межах 10 доларів — залежно від акцизу в конкретній країні. Чилійці намагаються піднімати цінову планку задля зміни свого іміджу й уже пропонують Cabernet Sauvignon по 15 доларів і вище. 

Чому саме Каберне? Тому що легше переконати любителів вина віддати більше за краще. Однак Каберне — це тільки початок, є ще Chardonnay та Pinot Noir. Розмаїття сортів і типів вин у Чилі — це їхній прихований козир. 

Ексклюзивний Кармене́р (фр. Car ménère) набуває все біль шої та більшої популярності й є чилійською візитною винною карткою. 

 
 

Перегони за першість у Новому Світі 

Країна, де між океаном і горами є тільки кам’яниста земля, дивує своїм економічним винним дивом. З 8% земель, які залучено в аграрний сектор, під виноградниками всього 2% (111 тис. га). 

А за обсягами виробництва вина Чилі посідає 9-те місце у світі, експортує продукції на суму близько 2 млрд доларів США (5 сходинка світового експорту вина). Так що чилійські винороби впевнено наступають на п’яти Франції, Італії й Іспанії. 

Договір про вільну торгівлю з Китаєм, укладений 2015 року, відкрив нові можливості для збуту чилійського вина у Піднебесній. За останні кілька років експорт до Китаю зріс на 23%. 

Серед амбітних планів Чилі — тримати такий курс, що допоможе місцевим виноробам до 2020 року завоювати лідерські позиції на ринку Нового Світу (й експортувати своєї продукції на понад 3 млрд доларів). 

Загалом Чилі — добрий приклад того, як красива заокеанська байка може бути розкручена для досягнення неймовірних економічних результатів. 

Україна нині має неабиякі можливості для розвитку винарства, а також винного й гастрономічного туризму, особливо в південній і західній її частинах. То чому б не скористатися можливістю на повну? 

Мирослава Павлюк,
організатор «Тур де ферм»

газета “АгроМаркет”, лютий 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ