Агромаркет

Бізнес під ключ

Бізнес під ключ

Можливостями аграрного франчайзингу від «Агропросперіс» вже скористалися фермерські господарства на Чернігівщині й Сумщині. Нині інновацію переймає Вінниччина.

 

У наші дні аграрії мають чимало можливостей залучати в сільгоспвиробництві інновації, які ще вчора здавалися фантастичними, — дрони, сенсори, супутники. Та все ще багатьом складно не тільки досягти бажаного фінансового результату, а й елементарно приділяти час особистим планам, поки в полях все працює ніби само собою… 

 

Група компаній «Агропросперіс», яка з 2007 року професійно веде промислове агровиробництво у 14 областях України, знайшла спосіб спростити фермерам керування бізнесом, а разом із тим — вийти на вищий рівень дохідності. Скористатися інновацією вже встигли фермери Сумської та Чернігівської областей, де 2018 року стартував пілотний проект. На черзі — аграрії Вінниччини. Перші учасники АП Франшизи охоче розповідають про свій практичний досвід. 

 

Виклики аграрного сьогодення 

 

— Ми створили компанію у 2017 році, — розповідає Олена Проскура, власник одного з перших учасників проекту — ТОВ «Агро-Про», що працює на Чернігівщині. — У перші роки ми зрозуміли, що фермерство вимагає щохвилинної уваги, великого досвіду та ґрунтовних знань для вибору оптимальної технології. Та ще й, аби домогтися очікуваного результату, потрібно було подбати про контроль за кожним процесом. Хто б сперечався: сучасний господар має бути передусім хорошим менеджером — аби вдало закупити якісне насіння, вчасно обробити ґрунт, знайти під це правильну техніку та надійних фахівців, коли на них буквально полюють всі інші. Аби внести добрива і ЗЗР — саме ті, що потрібно, грамотно розрахувати їх кількість і регулювати внесення, відповідно до погодних умов, господареві потрібні знання агронома. А ще – величезні фінансові вкладення. Однак початківцям, зазвичай, не вистачає абсолютно всього. Ми самотужки довозили пальне, годували механізаторів, перевіряли якість обробітку ґрунту, якщо виникала несправність — негайно купували запчастини для трактора та його ремонтували. Звісно ж, весь час на чомусь економили — десь орендували старенький трактор, десь закупали насіння й агрохімію — переважно з того, що було «під рукою». То й і врожаї були низькими… 

 

Перші враження і результати 

 

Як згадує пані Олена, до співпраці з «Агропросперіс» прибутків не відчували. Все зароблене інвестувалося в розвиток фермерського господарства. Купували техніку, будували сховище для зерна. Восени купували добрива, посівний матеріал, пальне тощо. Тож пропозиція взяти участь в АП Франшизі зацікавила передусім перспективою перекласти частину своїх турбот на досвідчених партнерів. Угоду уклали позаторік, доручивши польові роботи компанії «Бахмач Агро», що входить до холдингу «Латагро» (у складі Групи). Уже торік навесні змогли побачити дію франшизи на практиці. 

 

За словами власниці ТОВ «Агро-Про», за перший рік співпраці досягли хороших, але далеко не рекордних показників врожайності (соняшник 2,2 т/га, кукурудза 9,33 т/га в заліку). Рекордів і не очікували, оскільки не зробили осіннього обробітку землі. І працювали кредитними, а не власними коштами. А до участі у проекті мали всього 0,7 т/га соняшнику, до 7 т/га кукурудзи. Для співпраці у 2019-му учасники вирішили збільшити площу земель з 104 до 124 га, і вже в середині листопада 2018 року всі поля були підготовані до зими. 

 

— А свою частину прибутку ми використали на власні потреби, — каже власниця ФГ «АгроПро». — Наші домовленості були повністю виконані й навіть перевершені! Так, ми виростили соняшник з високим вмістом олеїнової кислоти, а він на порядок дорожчий за звичайний.  

 
 

Гарантії і рівень прибутків 

 

Пропозиція франшизи зацікавила й тих, хто працює в сільському господарстві давно, проте ніяк не вийде на бажаний рівень прибутків. 

 

— Таким аграріям важливі передусім гарантії. Основні з них — захист від збитків без будь-яких умов; право власності на землю, яку орендує чи якою володіє учасник АП Франшизи, лишається за фермерським господарством. Ми гарантуємо вчасно та якісно обробити землю, постачаємо якісні насіння та ЗЗР, допомагаємо отримати кредит для забезпечення договору франшизи, кваліфіковано консультуємо, — наголошує Ольга Макара, фінансовий директор Групи компаній «Агропросперіс» та одна з керівників проекту «АП Франшиза». — Перекласти виробництво на плечі Агропросперіс-заводу, що працює по сусідству, дає можливість вийти на новий рівень завдяки кращій технології, перевіреній на практиці в тому ж кліматі та на схожих ґрунтах. Ще один чинник успіху — постачання насіння, ЗЗР та добрив, закуплених «Агропросперіс» для себе і партнерів напряму в провідних світових виробників. На полях наших клієнтів працює нова потужна імпортна техніка, за кермом якої — універсальні фахівці, а весь виробничий процес орієнтовано на максимально високу ефективність. 

 

Розвиваючи потенціал інвестицій 

 

— Засновниками «Агропросперіс» є група фондів прямих інвестицій NCH Capital (США). Ми працюємо напряму з інвестором вже 12 років поспіль, — каже Ольга Макара. — Тож чудово розуміємо всі операційні складнощі побудови стабільного прибуткового бізнесу з чистого аркуша — від набору землі до організації агровиробництва. За цей час, маючи в керуванні 50 компаній Групи, ми зібрали базу практичних рішень та результатів експериментів у ключових аграрних регіонах країни. Інвестору, що тільки розпочав свій шлях у рослинництві, для цього знадобиться багато часу. Агросектор як одна з провідних галузей економіки України зараз привертає до себе особливу увагу з боку тих, хто розглядає можливості вигідно інвестувати вільні кошти у працюючий та високомаржинальний бізнес. І часом після оформлення прав користування землею агроінвестори-початківці стикаються з непідйомним обсягом робіт. Як побудувати технологію, яка спрацює? Де взяти матеріали та техніку? Де отримати фінансування, якщо поки немає кредитної історії? Як стати експортером, щоби гарантувати прибуток у валюті? І це лише частина з невідкладних питань! Ми готові взяти їх рішення на себе, крок за кроком провести інвестора у створенні бізнес-плану, а потім виконати всі його етапи силами нашої команди та техніки, — запевняє фінансовий директор Групи компаній «Агропросперіс». — У такому партнерстві потенціал кожної агроінвестиції гарантовано покаже найвищі результати! 

 

 

газета “АгроМаркет”, березень 2019 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ