Тваринництво

Синбіотики модулюють імунну відповідь організму птиці на стрес спричинений високою температурою

Зниження негативних наслідків стресу

Зниження негативних наслідків стресу

Синбіотики модулюють імунну відповідь організму птиці на стрес, спричинений високою температурою, у такий спосіб підвищуючи продуктивність птиці.

Висока температура навколишнього середовища є однією з причин низької продуктивності у птахівничій промисловості. Птиця здатна до терморегуляції в певному температурному діапазоні, проте в екстремальних умовах їх фізіологічні механізми можуть бути не в змозі підтримувати оптимальний температурний баланс. Така втрата здатності до терморегуляції називається тепловим стресом. 

Тепловий стрес 

Тепловий стрес — найбільш значущий зовнішній чинник, що впливає на здоров’я і продуктивність свійської птиці. Такий вид стресу спричиняє електролітні, імунологічні, фізіологічні та анатомічні зміни. Вираженість цих змін залежить від тривалості впливу високих температур, віку та генетичної сприйнятливості птиці. 

Тепловий стрес може викликати дисбаланс електролітів у птиці й стати причиною низької продуктивності. Крім того, тепловий стрес зменшує концентрацію в крові вільного кальцію, мінеральної речовини, необхідного для формування шкаралупи яєць. Таким чином, такий тип стресу впливає не тільки на загальну фізіологію, але і на життєздатність та якість м’яса бройлерів, а також на масу яєць у несучок і товщину шкаралупи. 

У результаті теплового стресу також можлива зміна імунної відповіді, що знижує здатність імунної системи протистояти зовнішнім впливам. Зміни в імунній системі внаслідок теплового стресу можуть призвести до зниження маси лімфоїдних органів, скорочення кількості антитіл, що циркулюють у крові, й пригнічення фагоцитарної активності макрофагів. Ці зміни можуть заважати каскаду подій, що запускаються під час зустрічі імунної системи з антигеном, а отже, підвищити сприйнятливість до різних хвороб. 

Під впливом кортикостероїдів та інших речовин, що виробляються у відповідь на високу температуру середовища, можуть відбутися значні анатомічні зміни, зокрема пошкодження поверхні кишкового епітелію і навіть руйнування в крайніх випадках. Це призводить до оголення нижчих шарів епітелію та їх контакту з умістом кишківника, а також до зниження здатності перетравлення і всмоктування. 

Синбіотики 

Синбіотики — добавки, розроблені на основі наукових досліджень, які містять пребіотики і пробіотики. 

Прoбіотикі є живими бактеріями, активність яких корисна для організму хазяїна. 

Пребіотики — це складні молекули, що являють собою неперетравну клітковину, яка є живильним середовищем для живих мікроорганізмів (у цьому випадку бактерій у складі прoбіотика). Пробіотики і пребіотики в поєднанні діють синергічно, посилюючи сприятливу дію корисних бактерій, зокрема модуляцію секреції інтерлейкінів, що запускає протизапальні процеси, і вироблення захисних цитокінів, що веде до уповільнення природного процесу апоптозу ентероцитів, а також посилюючи регенерацію епітеліальних клітин. 

Синбіотики і тепловий стрес 

Оскільки тепловий стрес впливає на шлунково-кишковий тракт та імунну систему, синбіотики можна використовувати для зниження такого впливу внаслідок біологічної активності корисних бактерій, а також для захисту кишківника, імуномодуляції і зниження запальних процесів. Птиця, яка піддається тепловому стресу, але отримує корм, доповнений синбіотиками, має більший приріст живої маси, ніж птиця, яка не отримує синбіотики. Корисні бактерії здатні поліпшити морфологію епітелію, конверсію корму і склад мікробіоти, відповідно, підвищуватиметься продуктивність птиці у складних умовах навколишнього середовища. 

Результати дослідження на практиці 

Рис. 1. Маса птиці щонеділі протягом дослідження, г

Було проведено одне комерційне дослідження на бройлерах (у віці від одного дня до 5 тижнів), яких розділили на дві групи: контрольна і дослідна. Дослідній групі періодично давали добавку PoultryStar® sol у віці 1, 2, 3, 7, 14, 21, 22, 28 і 35 днів (всього 9 разів). Середня температура під час дослідження становила 30 °C. У контрольній групі та групі, що отримувала PoultryStar® sol, було по 5000 голів птиці. Щотижня вимірювали масу тіла (рис. 1) і споживання корму (рис. 2). 

Рис. 2. Середнє споживання корму під час дослідження, г/день

Середня маса птиці в групі PoultryStar® була вищою, ніж у контрольній групі. Крім того, добавка PoultryStar® покращувала споживання та коефіцієнт конверсії корму (рис. 3), як порівняти з цими ж змінними в контрольній групі. 

Рис. 3. Коефіцієнт конверсії корму в кінці дослідження (вік 5 тижнів)

Результати показали велику середню масу птиці, більше споживання корму і менший коефіцієнт конверсії корму в групі PoultryStar® під час дослідження. 

Можна зробити висновок, що негативні зміни, спричинені тепловим стресом (фізіологічні, анатомічні, а також, окрім іншого, дисбаланс електролітів, погіршення стану кишківника і порушення імунної відповіді), ефективно можуть усунути синбіотики. Ця біологічна добавка здатна знизити економічні наслідки теплового стресу в птиці.  

За матеріалами компанії BIOMIN

журнал «Наше Птахівництво», липень 2020 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ