Тваринництво

Наявність чистої та свіжої питної води є надзвичайно важливою для вирощування бройлерів

Питна вода для бройлера

Питна вода для бройлера

Щоб забезпечити оптимальне зростання і продуктивність бройлерів, важливо ретельно контролювати якість питної води і вчасно регулювати систему водопостачання.

Наявність чистої та свіжої питної води є надзвичайно важливою умовою для успішного вирощування бройлерів і отримання оптимальних виробничих результатів. Це та умова, якій, на жаль, часто птаховиробники приділяють недостатньо уваги. Проте продумати роботу системи водопостачання і забезпечити надходження птиці якісної питної води надзвичайно важливо. Інакше, вживання птицею неякісної питної води може спричинити проблеми зі здоров’ям, а також призвести до значних фінансових втрат. Надходження чистої питної води також дуже важлива умова для здорового зростання курчат. Здорові пташенята п’ють все більше води мірою свого зростання. Співвідношення між споживанням корму і питної води є важливим показником для визначення ефективності зростання. Поголів’я птиці, що добре розвивається, у середньому споживає воду і корм у співвідношенні 2,0 літра води на кожні 1 кг корму. Коли таке співвідношення порушується, це може свідчити про наявність тих чи інших проблем. Частими причинами порушення цього співвідношення і збільшення споживання птицею води можуть бути: тепловий стрес, захворювання, протікання води. Слід звертати увагу на очевидні чинники: якщо птиця виглядає здоровою і нормально споживає корм, а при цьому ви спостерігаєте збільшення витрат води, то проблема, ймовірно, пов’язана з порушеннями у системі водопостачання. Такі порушення призводять до протікання води, яка потрапляє на підстилку і провокує виникнення додаткових проблем зі здоров’ям птиці. Для господарства це, в кінцевому підсумку, означає втрату прибутку, оскільки продуктивність стада знижується, а експлуатаційні витрати збільшуються. 

Основні причини втрати води 

Скорочення зайвих втрат води завжди заощадить господарству кошти. Ви можете контролювати втрати води, виконуючи хоча б три такі пункти: 

• вчасне обслуговування лінії напування; 

• встановлення лінії напування на оптимальній висоті; 

• контроль тиску води у лінії напування. 

Обслуговування лінії напування 

Якщо систему напування належним чином обслуговувати і вчасно регулювати, то можна звести втрати води до мінімуму. 

Серйозні проблеми у лініях напування може спровокувати утворення біоплівки. Часто птахівники дотримуються суворих протоколів, щоб не допустити виникнення хвороб у птиці. Здебільшого ці протоколи стосуються годівлі птиці та дотримання санітарно-ветеринарних вимог у господарстві. Проте питна вода також може становити небезпеку для птиці, якщо її якість належним чином не контролюють. Повені, посуха, сільськогосподарська діяльність впливають на джерела води, а відповідно, і на її склад. Сьогодні більшість виробників використовують у господарствах закриті системи напування. Але за такого типу системи важко контролювати ступінь чистоти води, що може бути забруднена бактеріями, грибами тощо. Мікроорганізми активно розмножуються у повільному потоці багатої на поживні речовини води. 

Залишки ветеринарних препаратів, цукри, що містяться у цих залишках, є ідеальним середовищем для розмноження бактерій та грибів. Конгломерат мікроорганізмів створює тонкий шар на внутрішній стороні лінії напування, який називають біоплівкою. Згодом ця біоплівка захищає шкідливі мікроорганізми від дії антибактеріальних засобів. 

Оскільки вода у закритих системах напування тече доволі повільно, біоплівка може розвиватися дуже швидко. Занадто тепла вода також цьому сприяє і може бути ідеальним середовищем для її утворення. Наявність біоплівки у лініях напування може завдавати значної шкоди птиці та негативно впливати на кінцеві результати вирощування. Крім усього іншого, за її наявності знижується ефективність застосування лікарських засобів та вакцин, які вводять через лінію напування. Тому дуже важливо вчасно відстежувати утворення біоплівки та вживати негайних заходів для її видалення. 

Один з найпростіших способів максимально запобігти утворенню біоплівки — звичайне промивання. Крім того, важливо ретельно промивати та очищати лінії напування після використання добавок чи ветеринарних препаратів. Це допоможе змити залишки речовин, що можуть бути основним поживним середовищем для розмноження бактерій. Також важливо ретельно промивати та очищати систему напування між турами. 

Автоматична система промивання є ідеальним рішенням, оскільки програма може повністю регулювати промивання повністю автоматично і таким чином також запобігає утворенню біоплівки на лініях напування. Тож важливо регулярно промивати питні лінії та чистити їх правильними очисними засобами, щоб максимально захистити птицю від потрапляння шкідливих бактерій з лінії напування. 

Важлива також температура води. Чим вода тепліша, тим швидше у ній можуть розмножуватися бактерії та гриби. 

Для перевірки забрудненості питної води є зручний інструмент — датчик біоплівки. Цей датчик перевіряє чистоту питної води шляхом вимірювання світла. Як тільки виявляється утворення біоплівки, датчик випромінює сигнал і лінії повинні бути промиті. Коли у вас є автоматична система промивання, датчик передає інформацію в комп’ютер, а лінії автоматично очищаються. Крім того, ви можете підтримувати температуру води за допомогою датчика температури. Як тільки вона стає занадто високою, датчик подає сигнал для промивання лінії напування. 

Висота лінії напування 

Якщо лінію напування розташовано не на правильній висоті, це також може призвести до перевитрати води. Розмір (вік) бройлерів визначає висоту лінії напування. Якщо лінії напування розташовано занадто високо або занадто низько, це вплине на споживання птицею води. Курка не може ковтати воду в незручному для неї положенні. Тому правильне розташування напувалки для дорослої курки — вертикальне, щоб у момент напування в неї була витягнута шия, щоб вода стікала по горлу. Для курчат ніпель для напування повинен бути на рівні очей, щоб вони могли його легко знайти. 

Часто буває, що висоту ліній напування у господарстві не регулюють на регулярній основі. Це потрібно робити щодня, особливо протягом перших двох тижнів вирощування птиці, оскільки бройлер росте досить швидко. Якщо тиждень проходить без будь-яких коригувань лінії напування, положення ніпеля може стати для курчат занадто низьким. Це означає, що виникнуть труднощі під час споживання води, що в кінцевому підсумку призведе до збільшення витрат води. 

Якщо лінії напування не підлаштовували під зріст курчат протягом тривалого періоду часу, а потім раптово їх підвищують на декілька сантиметрів, це може спричинити стрес для багатьох пташенят. Це тому, що їм важко адаптуватися до різко зміненої різниці висот. Раптове збільшення висоти може навіть призвести до того, що деякі пташенята взагалі перестають пити воду. Ось чому важливо щодня регулювати висоту ліній напування, щоб вона постійно розташовувалася на ідеальній для курчат висоті. 

Тиск води в лінії напування 

Тиск води треба постійно регулювати. Мірою дорослішання пташенят збільшується їх водозабір, тому потік води в ніпелях також повинен збільшуватися. Але якщо встановити тиск занадто високим, пташенята не зможуть нормально пити всю воду, яка виходить із ніпеля, і тому вона буде розливатись. Якщо тиск у системі буде занадто низький, пташенята не зможуть нормально пити воду досхочу, що, своєю чергою, негативно впливатиме на їх ріст і, відповідно, на кінцеві результати вирощування. 

За допомогою клапана на виході повітря на регуляторі тиску та клапана на виході повітря в кінці лінії напування ви можете перевірити тиск води у лінії напування, а за допомогою регулятора тиску можна легко його регулювати. Під час вирощування бройлерів важливо щодня перевіряти тиск і за потреби регулювати його. 

Оптимальні результати виробництва 

Правильна регуляція системи водопостачання є важливою умовою для оптимізації результатів вирощування птиці. Хоча подання води здається дуже незначною частиною повного виробництва бройлерів, проте вода є найважливішим елементом для їх успішного вирощування. Ось чому також надзвичайно важливо приділяти досить часу та увагу якості питної води і регуляції системи напування, щоб досягти максимальних показників продуктивності. 

За матеріалами компанії Impex

журнал «Наше Птахівництво», липень 2020 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ