Техніка

Новації Kuhn спрямовані на збільшення продуктивності шляхом запровадження нових технологій

Завжди готовий до оновлень

Завжди готовий до оновлень

Новації від компанії Kuhn спрямовані на збільшення продуктивності шляхом запровадження нових технологій та підвищення якості.

Потужна оранка з VariLeader

Уже знайомий аграріям плуг VariLeader отримав кілька вдосконалень. Насамперед це стосується його міцності, щоб під час роботи на важких ґрунтах із потужними тракторами конструкція не зазнавала пошкоджень і деформацій. З’єднання фланців на рамі стало міцнішим і тепер налічує 14 болтів замість 10. Під навантаженням рама такого плуга може прогинатись, і корпуси працюють нерівномірно. Модульна конструкція з потужними фланцями унеможливлює такі деформації рами.

Ширина захвату регулюється з кабіни трактора й може змінюватися від 35 до 55 см. Також модель оснащено гідравлічним механізмом захисту від перевантаження. Кожен корпус закріплено на важелі, який являє собою гідроциліндр з оливою під тиском до 130 бар. Спрацювання відбувається за навантаження на корпус близько 4 т. Залежно від перешкоди корпус можна піднімати на висоту до 80 см, і потім під тиском газу в акумуляторі швидко опускати. Тут немає розривних болтів, і оператору не треба їх замінювати. Необхідна потужність трактора під такий 8-корпусний плуг становить 320–360 к. с. залежно від умов, глибини оранки та ширини захвату. Плуг працює на глибину до 35 см й оснащується броньованими долотами. Суцільні великі відвали L із подовжувачами забезпечують рівномірність розподілу ґрунту, і після проходу плуга поле рівне й без горбів і канав.

Ощадна робота із сіном

Для більш ощадної роботи із сіном компанія KUHN запропонувала більш технологічний варіант грабель — MERGE MAXX 760. Граблі складаються з двох підбирачів, які акуратно піднімають сіно з поверхні поля й за допомогою транспортера переміщують його в колію трактора, утворюючи валок завширшки до 120 см. Головне, чим відрізняється цей агрегат від звичайних грабель, — це менше травмування сіна. Коли кормова культура висихає, листя від найменшого механічного впливу починає осипатись. І чим інтенсивніший вплив, тим більше листя залишиться в полі. Відповідно, поживна цінність такого сіна буде значно меншою. Агрегат MERGE MAXX 760 підбирає сіно вкрай ощадно, і якщо порахувати різницю у якості корму, агрегат окупається в перший сезон.

Продуктивне кормозмішування

Ще ефективнішу годівлю ВРХ може забезпечити кормозмішувач PROFILE 30.2 CL. Цей агрегат розроблено на базі EUROMIX, однак у новій моделі несна рама була замінена на несний кузов. Таким чином, було досягнуто кілька переваг: зменшилася вага машини — вона стала компактнішою і тепер може проходити в корівники з невисокими воротами. Кормозмішувачі зроблено двошнековими для інтенсивнішого перемішування, і тепер за той самий час машина може приготувати значно більше корму.

Окрім двостороннього транспортера тут є висувні контрножі для інтенсивного руйнування тюків і рулонів, які зазвичай вкидають у змішувач цілими, тільки звільнивши їх від шпагату. Контрножі активуються за допомогою гідроприводу.

Вагова система полегшує приготування різних раціонів. Тракторист обирає раціон, і комп’ютер показує, чого й скільки потрібно засипати. Мірою заповнення вагова система передає інформацію на комп’ютер, і той показує, чи достатньо було завантажено того або іншого інгредієнта. Агрегатується змішувач із трактором потужністю 130–150 к. с.

Швидке лущення

Дисковий лущильник OPTIMER добре показав себе в господарствах України. Він легкий, швидкісний, якісно подрібнює рослинні рештки й змішує їх із ґрунтом на глибину до 10 см. Однак 7,5-метрові агрегати не завжди могли забезпечити потрібну продуктивність. Тому конструктори розробили 12-метрову модель, ідеальну для великих господарств і агрохолдингів. Агрегат може використовуватися для підготовки до сівби полів із великою кількістю рослинних решток. У цьому разі глибину обробітку встановлюють рівною до глибини сівби. Транспортна ширина становить 3 м, чого цілком достатньо для переміщення дорогами загального призначення. Враховуючи наявність великої кількості точок обслуговування, завод запропонував централізовані змащувальні пункти. Одним шприцом оператор може одночасно змазати 10 точок, тому час на обслуговування зменшується з годин до хвилин. Мінімальна робоча швидкість лущильника — 12 км/год, тому для агрегатування знадобиться трактор потужністю 550–600 к. с.

Валкоутворювач MERGE MAXX та рулонний прес-підбирач VB 7190 були номіновані на титул «Машина року 2020»

Один рулон на хвилину

Цікавою новинкою став швидкісний рулонний прес-підбирач VB 7190 з перемінною камерою формування рулону, що здатний за годину спресувати 30 т соломи. Тобто на один рулон витрачається не більше як хвилина. Агрегат оснащено двома важелями пресування та системою обмотування рулонів сіткою. Залежно від потреб прес-підбирач може додатково оснащуватися системою подрібнення. Ходова частина також пристосована до вищої робочої швидкості: колеса мають більший діаметр і ширину.

Тюки високої щільності

На виставці було представлено прес-підбирач прямокутних тюків SB 1290 ID, який пресує сіно й солому в тюки 1,2 м по ширині, 0,9 м — по висоті й завдовжки від 60 см до 3 м. Це також швидкісна модель, у якій процес обв’язування

відбувається на ходу. Підбирач подає матеріал у камеру попереднього пресування, і коли набирається достатньо маси, відбувається передання «пакета» під плунжер. Сам плунжер складається з двох частин — верхньої та нижньої, потужність на які передається поперемінно. Це збільшує щільність матеріалу: за довжини 2,5 м тюк соломи вологістю 10% важить 500 кг. Відповідно, застосовується потужніший двовузловий механізм обв’язування. Щоб не пошкодити голки в’язального апарата, в конструкції камери застосують запобіжні болти, що працюють на розрив.

«Електронний» висів

На стенді компанії була представлена нова сівалка точного висіву MAXIMA 3 Rte, яка прийшла на заміну моделі MAXIMA 2. Електропривод висівних дисків забезпечує роботу на швидкості понад 10 км/год, полегшує регулювання норми висіву та дає змогу працювати зі змінними нормами. Також електропривод робить можливим посекційне відімкнення. Корпус висівного апарата виготовлено з металу, що додає довговічності й збільшує ударостійкість.

Висівний модуль має паралелограм удосконаленої конструкції та систему довантаження на 20, 40 і 60 кг, бо власної ваги в 120 кг не завжди вистачає, щоб якісно прорізати ґрунт на завдану глибину.

Конструкцією сівалки передбачено регулювання міжрядь у межах від 70 до 80 см. Для цього треба переставити штифти й залучити відповідний гідроциліндр. Зворотне складання також відбувається за допомогою гідравліки, в результаті чого 8-рядна модель складається до транспортної ширини 3 м.

Точність суцільного висіву

Посівний комплекс ESPRO 6000 R також зазнав змін. Котушки для насіння виготовлено з нетравмувального матеріалу й можуть забезпечити норму висіву в широких межах — від 300 г/га до 500 кг/га. Розподільчий «грибок» працює за принципом завихрення — насіння всередині розкручується повітряним потоком і рівномірно розподіляється по насіннєпроводах. Неодноразові тестування продемонстрували рівномірність розподілу насіння в межах 90%, що для зернової сівалки є чудовим результатом.

Сівалка працює по дискованому полю, бо її диски мають неагресивний кут атаки й не можуть ефективно перерізати рослинні рештки. Ущільнювальні колеса працюють саме там, де потрібно «підтягнути» вологу до насіння. Керування сівалкою спрощено до натискання однієї кнопки в кінці загінки та двох кнопок на початку нової загінки.

Обприскування з інтелектом

У причіпному обприскувачі METRIS 4102 реалізована можливість повного керування всіма системами з кабіни трактора. Пропонується новий джойстик із можливістю індивідуального налаштування та змінними накладними пластинами для зручної навігації. Машина може працювати по картах-завданнях,

забезпечуючи автоматичну зміну робочих параметрів. Новий змішувач забезпечує зручніше та безпечніше завантаження препаратів, а система EasyFlow взагалі унеможливлює прямий контакт із пестицидами. Вісь обприскувача є поворотною, щоб на криволінійних ділянках повторювати колію трактора.

У самохідній моделі STRONGER 4000 HD удосконалення суттєвіші. Флагман може працювати повністю автономно як на прямих ділянках, так і на розворотах. Оператору треба тільки стежити за роботою й забезпечувати вчасну заправку води та хімікатів. Система Equilibra автоматично вирівнює штангу паралельно до поверхні поля на схилах, що дозволяє працювати на високій швидкості. Звісно, тут є пофорсункове відімкнення, гідропривід на всі колеса, змінна ширина колії (від 2,8 до 3,5 м) та безліч інших корисних функцій — до того ж витрати пального не перевищують 600–700 г/га.

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, грудень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ