Техніка

HARDI упроваджує нові технології і розробила причіпний обприскувач топ рівня

Вища категорія

Вища категорія

Компанія HARDI зробила справжній технологічний ривок, упровадив низку нових технологій і розробивши причіпний обприскувач топсегмента.

Виставка Agtitechnica практично для всіх відомих виробників сільгосптехніки стає лакмусовим папірцем, який чітко демонструє готовність до викликів сучасності. Компанія HARDI, що є одним із «законодавців моди» у виробництві обприскувачів, показала шалений технологічний прорив, і тепер навіть важко зрозуміти, що нового може з’явитись в індустрії до наступної виставки. Однак це емоції пересічного користувача, а насправді прогрес не зупиняється, і через два роки ми побачимо нові революційні зміни та новації.

Серед усіх прем’єр на стенді HARDI головним героєм став причіпний обприскувач Aeon Centura Line. Це машина топ-сегмента, що має стати для покупця рішенням усіх його забаганок. До того ж усі опції, які можуть хоч якось вплинути на ситуацію в полі, вже є в базовій комплектації. Виробник практично не дає можливості вибору для аграрія, бо якщо той вже вирішив купувати обприскувач вищого сегмента, навряд чи мова піде про здешевлення через зменшення функціональності. Представлений на виставці зразок був по вінця наповнений різним обладнанням і мав значний рівень автоматизації, однак виробник обіцяв і далі працювати над моделлю, додаючи нові функції.

Володимир Тригубець, комерційний директор компанії HARDI в Україні та СНД

За словами Володимира Тригубця, комерційного директора компанії HARDI в Україні та СНД, на сьогодні машина пропонується в кількох модифікаціях — із баком 4200, 5200 і 7200 літрів, а також штангами DeltaForce від 18 до 39 м. В майбутньому планується встановлювати штанги із системою TwinForce до 36 м. Функціонал містить багато систем автоматизації: автоматичне ведення штанги, автоматичне витримування розміру краплі незалежно від швидкості руху, посекційне/пофорсункове відімкнення, роботу за картами-завданнями, дистанційне навчання/контроль роботи. Тобто машина такого класу практично все робитиме сама, мінімізуючи вплив людського чинника на результат. Якщо раніше в автошколі водіїв навчали, що перед запуском двигуна потрібно перевірити рівень оливи й охолоджувальної рідини, а також оглянути автомобіль на його готовність до роботи, то тепер ніхто цього не робить. Так само і з обприскуванням: місія оператора суттєво скорочується, і більшість робіт виконується в автоматичному режимі. Наприклад, такі

функції, як відімкнення секцій або зміна норми виливу в секціях під час руху криволінійними ділянками, вже відійшли під контроль комп’ютера. Навіть та сама карта-завдання завантажується з центрального офісу через AgriRouter самостійно на контролер обприскувача, й оператор не бере участі в цьому. Його завдання — завести двигун і доїхати до потрібного поля. А де саме обприскувати та з якою нормою — знає комп’ютер.

Alpha Evo II

Уже добре відомий українським аграріям обприскувач Alpha очікує на рестайлінг. Модель зовні майже не зміниться, бо більшість новацій стосуватиметься внутрішніх систем.

Покупцям буде запропоновано пневматичну підвіску, що додасть більше комфорту оператору. Однак ще більше переваг отримають машини з важчими штангами, оснащеними системою повітряної підтримки TwinForce: це краща стабілізація під час роботи на нерівних полях. Нова трансмісія EcoDrive замінить стару EasyDrive. Дві помпи гідросистеми з продуктивністю до 115 л/хв кожна забезпечать обприскувач достатньою потужністю, і в цьому разі важливо мати «розумний» керівний комп’ютер EcoDrive, який правильно розподілить зусилля й вибере оптимальний режим роботи двигуна, щоб витрати пального збігалися з потребами в потужності.

Самохідний обприскувач Alpha Evo ІІ

В базовій комплектації встановлюватиметься система Dymanic Fluid 4, транспортна швидкість збільшиться з 29 до 40 км/год за мінімальної витрати пального. Не в останню чергу цьому сприятимуть нові двигуни класу Tier3a, що були спеціально розроблені для українських фермерів. Також є доступними мотори класу Tier4 Final і навіть Tier5.

Будуть доступними нові штанги із системою TwinForce 3.1 із шириною 30 м, хоча раніше пропонували тільки 32 м. Опційно пропонуватиметься гідравлічне регулювання колії. Заправні об’єми також зростуть: головний бак для робочої суміші збільшився до 4200 л, паливний бак тепер уміщує 400 л. Це значною мірою покращило автономність обприскувача, якому фактично вистачить однієї заправки на добу. Витрата пального навіть із системою TwinForce становлять близько 0,8 л/га, тож бака вистачатиме на 500 га. Власне система TwinForce також скорочує оперативні витрати через можливість зменшення норми виливу вдвічі: замість 200 можна виливати 100 л/га й отримувати такий самий результат.

Додалась опція пневматичної підвіски кабіни, але, за словами Володимира Тригубця, представника HARDI в Україні, це не зовсім корисна річ для наших фермерів. Річ у тім, що оператори, які отримають додатковий комфорт, будуть ще більше вмотивовані працювати з максимально можливою швидкістю. А швидкість, як відомо, є ворогом якісного обприскування, і потрібно постійно шукати баланс у цій справі. Наприклад, робота на швидкості 16 км/год уже сама по собі провокує певний знос крапель. Тут допоможе система повітряної підтримки, що дає можливість працювати за швидкості вітру до 15 м/сек та зі швидкістю до 16 км/год.

Кабіна має 4-й клас безпеки: всередині створюється надлишковий тиск, повітря проходить крізь спеціальні фільтри, які захищають від пилу, аерозолів і шкідливих газів.

Без комп’ютерів майбутнє неможливе

Монітор для контролю роботи обприскувача

Усіма розумними функціями обприскувачів має керувати відповідний комп’ютер. HARDI пропонує гнучку систему розвитку «інтелекту» обприскувача шляхом додавання нових контролерів. Якщо власник хоче удосконалити свою машину й розширити її функціонал, потрібно встановити відповідний контролер, що оброблятиме інформацію з датчиків і зовнішніх джерел і подаватиме команди на виконавчі органи (змінити норму внесення, забезпечити посекційне та пофорсункове відімкнення, керувати системою пульсації тощо).

Для подальшого впровадження цифрових технологій компанія HARDI перейшла на кооперацію з моніторами TopCon. Вони дозволили віддалено змінювати норму виливу й ставити завдання. Крім того, забезпечується можливість коригувати дії оператора та допомагати йому в керуванні машиною, якщо той ще не має достатнього досвіду. Інженер господарства може одночасно контролювати роботу кількох операторів і за потреби допомагати їм з налаштуванням техніки, сидячи в офісі.

Вилив під контролем

Одна з проблем в нашому сільському господарстві — неправильний вибір швидкісного режиму під час обприскування. Якщо оператор їде надто швидко й не міняє форсунку, тиск у системі підвищується, і за обприскувачем рухається хмара туману, яка зносить вітер на сотні метрів, що забруднює довкілля. Щоб позбутися проблеми, компанія HARDI разом із системою повітряної підтримки почала пропонувати імпульсну систему обприскування, яка так і називається — pulse system. Завдяки новому підходу до регулювання норми збільшився діапазон норм для одного типу форсунки.

Це працює таким чином: кількість імпульсів на секунду — однакова, але тривалість кожного імпульсу може змінюватись, і саме це дає можливість збільшувати або зменшувати норму. Тиск у системі — постійний, що забезпечує оптимальний розмір крапель. Звісно, якщо оператор захоче кардинально змінити швидкість руху (з 10 до 20 км/год), потрібно буде встановити форсунку з відповідною продуктивністю. В базових версіях буде реалізоване посекційне регулювання роботи імпульсної системи, а як опцію пропонуватимуть пофорсунковий контроль (AutoNozzleControl).

Слід наголосити, що в компанії HARDI є повноцінна система пофорсункового відімкнення. Багато виробників заявляють про те саме, але насправді це не так. Потрібно мати правильну рідинну систему з відповідною кількістю датчиків, і комп’ютер, що дасть правильний сигнал на якісну «механіку». Тільки це може гарантувати, що кожна форсунка виливатиме встановлену норму.

Проте обприскувачі HARDI навіть без імпульсної системи можуть змінювати норму виливу залежно від швидкості, змінюючи тиск у системі. Проте існують певні межі, і вони доволі вузькі, якщо ми прагнемо зберегти розмір краплі в оптимальних межах. У цьому разі на допомогу може прийти простіша система — AutoSelect. Вона складається з двох форсунок, і комп’ютер автоматично обирає, яку з двох форсунок залучити за даної швидкості та встановленої норми виливу. За потреби можуть вмикатись обидві форсунки одночасно.

Володимир Огійчук

журнал The Ukrainian Farmer, грудень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ