Техніка

AMAZONE демонструє рух компанії в бік інновації та сучасних потреб агробізнесу

Технології сьогодення й майбутнього

Технології сьогодення й майбутнього

Традиційно безмежна експозиція AMAZONE на виставці Agritechnica 2019 вкотре продемонструвала рух компанії в бік інновації та сучасних потреб агробізнесу.

Інтелектуальне обприскування

Багатьом фермерам (вже) відома система AmaSelect — система керування форсунками, яка може в автоматичному режимі вимикати деякі форсунки (пофорсункове відімкнення) або групи форсунок (посекційне відімкнення). Наприклад, коли швидкість руху обприскувача змінюється, система автоматично перемикається на форсунку з більшою або меншою продуктивністю. Для компенсації різниці швидкостей на кінцях штанги під час проходження криволінійних ділянок застосовується система AmaSelect CurveControl, яка за допомогою датчиків визначає радіус повороту і внаслідок автоматичної зміни форсунок у межах штанги забезпечує рівномірність дозування робочої рідини.

Однак на цьому дослідники компанії не зупинились і запропонували ще одне перспективне рішення — обробку тільки рядів культурних рослин, оминаючи обробку міжрядь. Ця система називається AmaSelectRow, і за неї компанія отримала срібну нагороду за інновацію. Для роботи системи потрібно оснащувати обприскувач спеціальними форсунками SpotFan 40-03 із кутом розбризкування 40°. Ці форсунки рівномірно розподіляють робочий розчин по всій ширині конусу обприскування.

AmaSelect CurveControl — рівномірне обприскування під час проходження поворотів

Отже, з’являється можливість обробляти тільки культурні рослини. Таку функцію може виконувати будь-який обприскувач із функцією AmaSelect із комплектом зміщення форсунок на 25 см — потрібно тільки додати програму для роботи по рядках. Унаслідок стрічкового обприскування по рядках можливе скорочення витрат засобів захисту рослин до 65%.

Стандартно форсунки AmaSelect розташовані в межах штанги з відстанню одна від одної 50 см. Як опція пропонується комплект для зміщення форсунок AmaSelect — відстань між форсунками в межах штанги зменшується до 25 см. За допомогою комплекту для зміщення дві з чотирьох форсунок AmaSelect зсуваються вправо та вліво. Перевагою такого рішення є те, що навіть за відстані між форсунками 25 см забезпечується рівномірна обробка по всій поверхні (за суцільної обробки). За використання комплекту для зміщення з відстанню між форсунками 25 см можна проводити також стрічкове обприскування культур із міжряддям 75 см — відкриваються тільки форсунки з потрібною відстанню між ними.

Кожна форсунка на корпусі AmaSelect може бути відкрита або окремо, або в комбінації з другою форсункою. Перемикання між окремими форсунками та суцільною й стрічковою обробками виконується дуже просто — натисканням кнопки на терміналі.

AmaSelectRow — обробіток тільки рядів культурних рослин

Якщо керування знаряддям здійснюється через ISOBUS, достатньо ввести тільки міжряддя, кут обприскування форсунок для стрічкового обприскування та висоту обробки. Вибір правильного механізму ввімкнення форсунок здійснюється автоматично в межах усієї ширини захвату. Важливо звертати увагу на дотримання правильної висоти до цільової поверхні. За дуже великої відстані між форсункою та цільовою поверхнею смуга стає все ширшою, а за малої висоти вона звужується. Щоб не втратити якість обприскування, разом із системою AmaSelect рекомендовано використовувати систему активного ведення штанги ContourControl.

Погоду взяли до уваги

Сенсор AmaSense Weather

Ще одну медаль компанія отримала за AmaSense Weather — систему, що в режимі реального часу відстежує фактичні погодні умови в полі й відповідно до них змінює налаштування обприскувача. Відомо, що кожен препарат для захисту рослин у різних умовах може по-різному «працювати» (особливо це стосується фунгіцидів). Тому для досягнення найкращого результату слід створити максимально сприятливі умови внесення — змінити швидкість, скоригувати норму, замінити форсунки. Оператори не люблять робити зайву роботу й зазвичай цілий день або ніч працюють з однаковими налаштуваннями. Агрономи також не завжди встигають відстежувати зміни погодних умов, щоб дати команду оператору щось змінити. Щоб унеможливити вплив людського чинника на результат, AMAZONE запропонувала встановлювати на свої машини сенсори, які вимірюють температуру й вологість повітря.

Проте одні тільки погодні дані мало що дадуть — потрібно їх обробити. Тому було вирішено про співпрацю з проєктом XarvioTM, у якому зібрано величезний агрономічний досвід щодо впливу погодних умов на різні хімічні препарати. Погодні дані відправляють на сервер компанії, де їх обробляють, і вже у вигляді команд вони потрапляють у комп’ютер обприскувача. Тож оператору або агроному не потрібно самостійно контролювати погоду, щоб налаштовувати обприскувач для досягнення максимальної якості обробки.

Додатковий бак

Універсальний бак місткістю 1500 л пропонується для роботи з навісними обприскувачами й агрегатами для внесення рідких добрив. Відповідно ззаду можна чіпляти звичайний навісний обприскувач із баком на 2000 л, і він покаже продуктивність повноцінного причіпного обприскувача з баком на 3500 л. Такий комплекс має кілька переваг. Перша — розподіл ваги між осями трактора є оптимальним, що забезпечує мінімум ущільнення ґрунту, а також відмінну прохідність і маневреність навіть у перезволожених умовах. Друга перевага — вартість. Навісний обприскувач не має ходової частини, зчіпних пристроїв, важкої рами, тому його ціна значно нижча, ніж у причіпного. Навіть ураховуючи додатковий передній бак, такий комплект обійдеться фермеру дешевше.

Навісний обприскувач UF 2002 з фронтальним баком FT 1502 перетворить ваш трактор на самохідний обприскувач з баками в 3500 л

Ексклюзивна Чорна пантера

Black Pantera — модель самохідного обприскувача з фантастичним функціоналом, безпекою та комфортом, яка випущена в одному екземплярі спеціально до 50-річчя техніки AMAZONE для захисту рослин. У цій машині зібрано чимало новацій, які будуть пропонувати на серійних зразках, а деякі доступні для замовлення вже нині.

За захисним ковпаком сірого кольору на лівому боці машини встановлено SmartCenter із баком для приготування маточного розчину і всю арматуру керування. Comfort-пакет 2 з терміналом TwinTerminal на арматурі керування вмикає функцію автоматичної зупинки заповнення (якщо обприскувач заповнюється всмоктуванням), коли набирається повний бак або встановлена оператором кількість. Опціонально така сама функція пропонується і для напірного заповнення. Залежно від рівня заповнення бака автоматично регулюється потужність мішалки. Після завершення роботи систему можна автоматично очистити за командою з кабіни. Окрема помпа для чистої води дає змогу виконувати очищення в будь-який момент часу.

Родзинка експозиції Amazone — Black Pantera

Нову 36-метрову штангу Super-L2 оснащено системою активного ведення ContourControl і системою активного гасіння коливань SwingStop. Програмне забезпечення GPS-Switch pro із системою пофорсункового відімкнення AmaSelect унеможливлює подвійні обробки та сприяє економії засобів захисту. Замінити форсунки за потреби можна натисканням кнопки на терміналі. Також тут доступні інші нові можливості — точкове обприскування AmaSelect Spot, стрічкове обприскування AmaSelect Row й інтелектуальне регулювання норми виливу на поворотах AmaSelect CurveControl.

Завдяки AmaPad 2, GPS-приймачу AGI-4 та пакету Steer ready обприскувач Black Pantera має автоматичну систему рулювання. Тобто за бажанням оператор може взагалі нічого не робити й тільки стежити за роботою машини. Хоча насправді присутність оператора в кабіні взагалі не так і потрібна — машина може працювати повністю автономно!

Змішане розкидання

Розкидачі мінеральних добрив AMAZONE можуть працювати із шириною захвату до 54 м. Два роки тому AMAZONE представила мобільний додаток для смартфонів EasyCheck. Будь-який фермер за допомогою спеціальних уловлювачів міг визначити рівномірність розподілу добрив за шириною захвату. Потім можна було легко передати ці дані на комп’ютер для коригувань. Цього року компанія представила систему EasyMix, що дозволяє вносити змішані мінеральні добрива з високою точністю розподілення. До сьогодні це було проблематично, бо кожен вид добрив має свої властивості, і для кожного виду потрібні свої налаштування розкидача. Тобто проблема полягала в тому, що, вносячи якісно одне добриво, інше або летіло за межі зони розкидання, або частина ширини захвату була «голою». Новий додаток EasyMix, за який компанія отримала третю срібну нагороду виставки, дає змогу фермерам змішувати різні види добрив і вносити їх одночасно. Це працює досить просто: в додатку потрібно вказати, які добрива треба змішати, і програма дасть відповідь: чи взагалі можливе їх одночасне внесення. Якщо можливе, то які параметри потрібно встановити, аби досягти прийнятної якості їх розподілення по ширині захвату. Ці параметри можна ввести вручну в комп’ютер розкидача або ж натисканням однієї кнопки передати зі смартфона чи планшета через Wi-Fi. Після цього машина готова до роботи, і оператору потрібно тільки простежити за завантаженням добрив у бункер.

Система EasyMix надає можливість вносити з високою точністю змішані мінеральні добрива

Точне завантаження бункеру

Досить часто розкидач добрив не потрібно завантажувати повністю. Це буває наприкінці внесення, коли залишається кілька гектарів, або коли обробляють невеликі поля. Для визначення ваги сучасні розкидачі оснащують відповідними датчиками. Однак якщо оператор сам завантажує, він не бачить цифр на моніторі. Для таких випадків компанія AMAZONE запропонувала нову індикацію завантаження бункера. Оператор встановлює на комп’ютері потрібну вагу, починає завантаження й наглядає за сигнальним індикатором, виведеним назовні. Зі збільшенням ваги в бункері сигнальний індикатор блиматиме все частіше, і в момент, коли вага добрив збігається з установленим значенням, індикатор світитиметься безперебійно. Це значною мірою скоротить непродуктивні витрати часу та звільнить оператора від зайвої роботи.

Сигнальні індикатори сповістять про необхідну масу завантаженого добрива

Дрони

Датчики, розташовані на тракторах, обприскувачах або розкидачах, зазвичай показують стан розвитку рослин, бур’яни й іншу ситуацію в полі. Проте для якісної аналітики практично немає часу, бо комп’ютер змінює параметри роботи в режимі реального часу. Він орієнтується на один параметр, чого буває замало для ухвалення правильного рішення. Супутникові знімки передають інформацію із затримкою і також є не самим точним джерелом інформації.

AmaSelect Spot з БПЛА DroneLink — оператив ний моніторинг і виявлення проблем на окремих ділянках поля та своєчасне їх розв’язання

Для забезпечення фермера самою актуальною і точною інформацією, компанія AMAZONE пропонує аналізувати стан полів за допомогою дронів. Це легкі моделі вагою 1,5 кг, які програмуються і фільмують зі швидкістю 60 га/год в автоматичному режимі. За знімками можна визначати індекс біомаси, динамку росту й потребу в мінеральному живленні. Отриману інформацію можна передавати у вигляді звіту в базу даних господарства для глибшого аналізу або відправляти на інші машини, що вносять добрива або обробляють культури. Дрони дають точнішу інформацію, ніж супутники, бо літають на висоті 50–70 м. Вони можуть визначити не лише загальну ситуацію, а й «роздивитися» шкідників або хвороби. Тобто в нових реаліях фермер може відправити дрон чи не з власного подвір’я, і за годину той принесе потрібну інформацію про стан поля. Обробивши отримані дані, можна створювати карти-завдання для обприскувачів, розкидачів добрив або аплікаторів. Жоден супутник поки що не може забезпечити фермера такою якісною інформацією.

Рішення для рідкого живлення

Компанія AMAZONE розробила причіп для внесення рідких добрив Fertiliser Delivery Cart (FDC), який можна використовувати в комбінації із сівалками Primera

DMC, Condor або сівалкою точного висіву EDX. Причіп установлюють між трактором і причіпною сівалкою. За допомогою мембранно-поршневої помпи рідкі добрива подаються до висівних сошників, які вносять їх у ґрунт. Така комбінація застосовується для проведення сівби й стартового внесення рідких добрив за один прохід. Внесення рідких добрив безпосередньо під час сівби стимулює ріст рослин на початковому етапі розвитку, а також зменшує кількість проходів техніки по полю. Крім того, рідкі добрива мають доступнішу для рослин форму, що особливо актуально для посушливих регіонів.

Причіп із баками системи FDC для внесення рідких добрив

Причіп Fertiliser Delivery Cart складається з двох баків для рідких добрив з місткістю 3000 л кожен, відповідно, загальний об’єм становить 6000 л. За норми внесення 60 л/га одного завантаження вистачає на 100 га. Кожний бак серійно обладнується покажчиком рівня заповнення, і механізатор завжди може контролювати вміст бака, зокрема й на моніторі в кабіні трактора. Поряд із баками для добрив установлено два баки для чистої води місткістю 300 л для повного очищення системи, помпи й шлангів зокрема.

За рахунок двох широких шин типорозміру 700/50/26,5, що мають велику опорну поверхню, маса причепа розподіляється на значну площу, що запобігає додатковому ущільненню ґрунту. Агрегатування причіпного бака для добрив із трактором за потреби здійснюється через нижні тяги з кріпленнями категорії 2–5, через звичайний зчіпний пристрій або кульове з’єднання. Для оптимального розподілу маси й поліпшення тягово-зчіпних властивостей трактора на дишель серійно встановлюються додаткові вантажі як баласт. Ззаду причепа FDC розташовується кріплення нижньої тяги для швидкого приєднання причіпної сівалки. Комбінація причепа FDC і сівалки, незважаючи на свою довжину, відрізняється високою маневровістю на розворотній смузі й долає її «слід у слід».

Причіп FDC оснащено помпою, яка залежно від швидкості руху забезпечує дозування добрив від 40 до 300 л/га. Точне регулювання виконується комп’ютером AmaSpray +. Робоча швидкість може сягати 20 км/год, чого цілком достатньо для роботи навіть із найшвидшими сівалками. Заповнення причепа FDC здійснюється через автономну помпу з приводом від бензогенератора, продуктивністю 500 л/хв.

Рідкі добрива подаються до соншиків сівалки через шланги, які захищені від пошкоджень спеціальним кожухом. Для запобігання підтікання на розворотній смузі кожна форсунка оснащена спеціальною мембраною. Для зміни норми виливу потрібно замінити дозувальний диск у форсунці.

Керування циркуляцією рідких добрив здійснюється дуже просто — на лівому боці машини через панель керування, яка використовується на інших машинах AMAZONE для захисту рослин.

Лінійка дискових борін Catros XL розширилася

Колись агрегат Catros був компактною дисковою бороною, яку можна було використовувати на невеликих полях із малопотужними тракторами. А коли кількість рослинних решток відчутно збільшилася, треба було змінити й агрегат. Так AMAZONE розробила нову модель Catros+, у якої диски збільшилися від 460 до 510 мм. А потім фермери звернулися з проханням розробити таку дискову борону, яка могла б замінити плуг. У результаті з’явилася модель Certos із дисками діаметром 660 мм. Через деякий час і у фермерів виникла потреба в машині, яка б була посередині між Catros+ і Certos. У результаті інженери розробили дисковий агрегат Catros XL із новим поколінням дисків діаметром 610 мм, і Україна є одним із цільових ринків для цієї машини.

Дискова борона Catros XL із системою GreenDrill для висіву сидератів

Два роки тому було представлено модифікації Catros XL із шириною захвату 3 м, 3,5 і 4 м. Цього року модельний ряд Catros XL розширився агрегатами із шириною захвату від 4 до 8 м.

Так, з’явилися багатосекційні навісні моделі Catros XL 4003-2, 5003-2 та 6003-2 із шириною захвату 4, 5 і 6 м. На вибір їх можна оснастити дишлем і підіймальним шасі, й використовувати як причіпні моделі TS з невеликими тракторами. Для модифікацій 7003-2TX і 8003-2TX із шириною захвату 7 і 8 м пропонується інтегроване центральне шасі. Ці моделі опційно можуть оснащуватися системою копіювання рельєфу ContourFrame, що залежно від нерівностей поля регулює притискне зусилля зовнішніх секцій борони вгору або вниз за допомогою гідравліки. Окрім штригеля або вирівнювача Crushboard попереду дисків можна встановлювати різальний коток, який ефективно подрібнює грубі рослинні рештки кукурудзи або соняшнику. Також він застосовується під час роботи по високій стерні та сидератах. За потреби перший ряд знарядь можна підняти за допомогою гідроприводу, не виходячи з кабіни трактора.

Налаштування глибини обробітку може здійснюватися безступенево. На вибір доступна механічна та гідравлічна система регулювання. Також дискову борону можна залучити на передпосівну підготовку ґрунту, встановивши диски з дрібними вирізами.

Для важких умов

Друге покоління важких дискових борін Certos вийшло із шириною захвату від 4 до 7 м. Тут запропонована нова концепція рами, яка оптимізована для важких умов експлуатації. Тепер у разі перевантажень збільшується обхідний шлях для дисків для подолання перешкод. Оптимізацію проведено також у крайніх зонах, так що розпушений ґрунт ідеально зберігається в межах ширини захвату навіть за глибокого обробітку. Великі диски діаметром 660 мм мають високу пропускну здатність і можуть працювати на полях із великою кількістю рослинних решток.

Важкі дискові борони Certos

На передній батареї диски направлено вліво, а на задній батареї — вправо. Це забезпечує оптимальну прохідність великої кількості рослинних решток і рівномірність обробітку по всій ширині захвату. Якщо внаслідок такого розташування дисків або на схилах виникає бокове зміщення, оператор може компенсувати його з кабіни трактора, змінивши кут нахилу агрегата.

Глибину обробітку можна регулювати механічно, за допомогою регулювальних кліпс, розташованих між котком й основною рамою позаду машини. Спереду агрегат спирається на колеса, положення яких можна змінити обертанням гвинтових тяг зі шкалою для полегшення налаштування. Для зміни глибини обробітку під час руху машина може бути оснащена гідравлічними приводами — агрегат оснащується додатковою шкалою, яку добре видно з кабіни трактора.

Новий монітор Amatron 4

Усі машини AMAZONE отримали новий монітор Amatron 4. Він навіть отримав нагороду Design Award за зручність і простоту в експлуатації. До речі, цей комп’ютер був готовий ще два роки тому, але його навмисно не показували, бо тоді більшість машин працювало з AmaBUS-протоколом, який підтримувався попередньою версією комп’ютера Amatron 3. Тепер відбувся масовий перехід до протоколу ISOBUS, тому став актуальним монітор Amatron 4, який працює тільки за протоколом ISOBUS.

Новий монітор Amatron 4

Численні випробування показали, що з новим монітором справді зручно працювати в будь-якій сільськогосподарській машині. Навіть під час руху нерівним полем оператору зручно натискати на кнопки й гортати сторінки меню.

Також зручності додає можливість під’єднати до монітора смартфон або планшет з операційними системами iOS або Android, що може покращити візуалізацію складних процесів. Для роботи планшет потрібно під’єднати до термінала керування AmaTron 4 за допомогою локальної точки бездротового доступу WLAN. Завдяки дооснащенню AmaTron Twin механізатор може завжди мати перед собою зображення всіх процесів на своєму терміналі.

Точність і швидкість із сівалками Precea

До виставки Agritechnica AMAZONE представила нову сівалку точного висіву Precea. В ній конструктори сумістили високу швидкість і точність. Відтепер фермери зможуть сіяти на швидкості 15 км/год, не втрачаючи якість, витримуючи норму, глибину та рівномірність розташування насіння. На сьогодні доступні моделі до 12 рядків, але вже через рік з’являться більш широкозахватні версії.

Дозування на Precea здійснюється за допомогою підвищеного тиску в камері з насінням. Посівний матеріал потрапляє з насіннєвого бункера до дозувального диска. Там насінини притискаються до отворів диска й під час обертання разом із диском проходять повз три відсікачі, які скидають зайве насіння (двійники). Відсікачі можна налаштовувати як вручну, так і через термінал у кабіні трактора. Як тільки зерна досягають магістралі, притискне зусилля зникає, і зерно потрапляє в магістраль. У верхній частині магістралі оптичний датчик реєструє проходження кожної насінини, і таким чином комп’ютер може визначати точність висіву, а також наявність пропусків і двійників. Потім до роботи залучається система автоматичного налаштування відсікачів SmartControl, яка без участі оператора змінює відповідні параметри висівного апарата для досягнення максимальної якості висіву.

Сівалка доступна з механічним приводом висівного апарата (версія Special) і з електричним (версія Super). Механічний привід SpeedShaft дозволяє в комбінації із системою дозування підвищеного тиску реалізувати швидкість руху до 12 км/год. Привод здійснюється через так званий вал Flex, який не потребує обслуговування й відрізняється плавністю ходу навіть за високої швидкості.

Нова сівалка точного висіву Precea

Електропривод ElectricDrive відкриває більше можливостей. Налаштовувати норму висіву можна через термінал, існує можливість застосування диференційованих норм за картами-завданнями. За потреби можна вимикати окремі рядки для закладання технологічних колій, а також реалізовувати відімкнення на перекриттях і зміну норми на кожній секції під час руху криволінійними ділянками. Максимальна швидкість руху сівалки з електроприводами сягає 15 км/год. Важливо, що електроприводи потребують дуже мало потужності, тому навіть 12-рядкову модель може під’єднувати до електросистеми трактора.

Обсяг насіннєвого бункера становить 55 л. На кришці бункера є лоток для видалення залишків посівного матеріалу, тому цей процес відбувається швидко й просто. Насіннєвий бункер додатково оснащено датчиком рівня, щоб своєчасно інформувати механізатора про зменшення вмісту бункера. Також залежно від моделі й оснащення із сівалкою може використовуватись бункер для добрив об’ємом 950 або 1250 л, який можна легко завантажувати шнеком або фронтальним навантажувачем. Під час заповнення можна стежити за рівнем добрив через оглядові віконця. Витрату добрив також можна контролювати за допомогою вагових датчиків (змовляються додатково).

Сівалкою Precea з електроприводом можна керувати через ISOBUS. Для цього придатні всі ISOBUS-термінали AMAZONE (AmaTron 4 і AmaPad 2), а також відповідні термінали інших виробників. Завдяки вільно програмованим кнопкам і зображенню статусу панель керування можна адаптувати індивідуально для кожного механізатора. За допомогою терміналу можна контролювати й регулювати дозування добрив і посівного матеріалу. Такі параметри, як норма внесення та норма висіву, а також двійники й пропуски, відображаються на терміналі. Для механічної версії контроль дозування можливий за допомогою спеціального термінала AmaCheck.

Коментар

Дмитро Давиденко, директор AMAZONE-Україна

— Бренд AMAZONE в Україні дещо недооцінений, тому завдання представництва — активне знайомство аграріїв із тими продуктами компанії, що є найперспективнішими для ринку. Багато з тих новацій, що були представлені на виставці Agritechnica, дають змогу суттєво знизити витрати на добрива і ЗЗР, і тим самим знизити хімічне й пестицидне навантаження на ґрунт. Гості виставки активно демонстрували свою зацікавленість у таких продуктах, тому компанія працюватиме над їх просуванням.

На сьогодні компанія AMAZONE повністю готова задовольняти потреби аграріїв у технологіях точного землеробства і навіть більше — вона готова до технологій, які стануть актуальними в найближчому майбутньому. Це не лише технології точного землеробства, а й інтелектуальні системи і автономні машини. На виставці було продемонстровано багато прикладів такого обладнання, яке в кооперації з

аналітичними сервісами здане удосконалювати технологічні процеси в режимі реального часу. Як приклад можна навести рішення AmaSense Weather, коли погодні датчики з обприскувача відправляють дані на сервер іншої компанії, що аналізує отриману інформацію і залежно від культури, препаратів, що застосовуються, й погодних умов надає рекомендації щодо концентрації розчину та норм виливу.

Деякі з нових машин почнуть тестувати в Україні вже цієї весни. Інші надходитимуть пізніше, коли стануть доступними для вітчизняного ринку. Проте всі вони будуть протестовані в умовах реальних українських господарств, щоб гарантувати покупцям усі ті переваги, про які заявлено в релізах.

Дилерська мережа поки що не розширюватиметься. Проте зміни торкнуться структури цих компаній. Кожна з них отримає свою територію, на якій здійснюватиме свою операційну діяльність. Це дасть можливість створити ефективнішу сервісну мережу й забезпечити техніку швидкою підтримкою. Машини стають дедалі складнішими, тому сервіс має бути ближчим до аграрія.

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, грудень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ