Техніка

Raven запропонувала кілька гучних новацій, які можуть полегшити роботу аграріїв

Інтелектуальні рішення

Інтелектуальні рішення

Компанія Raven цієї осені представила кілька гучних новацій, які можуть суттєво полегшити роботу аграріїв.

Міжрядна камера

Кожного разу, коли обприскувач заходить у поле й «витоптує» посіви, аграрій зазнає збитків. Таке трапляється як у малих фермерів, так і у великих підприємств із десятками й сотнями тисяч гектарів. Навіть якщо висівають сучасною технікою із точною навігацією, обприскувач щонайменше в половині випадків не може потрапити колесами в міжряддя. Навіть якщо оператор намагатиметься вручну керувати обприскувачем, він не зможе всю зміну стежити за напрямком руху. Це призведе до швидкої втоми й унеможливить загальний контроль за роботою обприскувача.

Андрій Гулько, представник компанії Raven в Україні

Нове рішення Raven допомагає уникнути збитків від «витоптування» посівів. Компанія розробила систему на основі стереокамери, що призначена для точного водіння по рядках. Система відстежує до шести рядків одночасно й спрямовує колеса обприскувача точно по центру міжрядь. Робоча швидкість руху може сягати 40 км/год, чого цілком достатньо для роботи навіть самого швидкісного обприскувача. Наразі система працює тільки з обприскувачами, але до сезону 2020 року виробник обіцяє підготувати версію для міжрядних культиваторів. Там уже буде непотрібна GPS-навігація: система працюватиме повністю автономно. На обприскувачах навігація використовується, коли камера не може «побачити» рядки. Буває, що в певних місцях поля культурні рослини не зійшли, загинули або повністю поросли бур’янами, і камера не може визначити напрямок руху. Тоді система починає орієнтуватися саме за GPS. Як тільки камера «ловить» рядки, система автоматично віддає перевагу даним із камери. В майбутньому на інших агрегатах система працюватиме без GPS, використовуючи тільки ISOBUS-монітор та систему підрулювання агрегата.

Камера розпізнає рослини заввишки від 10 см, а яка саме культура — неважливо. Тобто якщо людина виходить у поле й бачить рядки, камера теж зможе їх «побачити». За нічну роботу поки що не йдеться, але практичні тести показали, що навіть за мінімального підсвічування камера добре розпізнає рядки. Щоправда, якщо ряди вже зімкнулися, то навіть за денного світла камера не зможе визначати правильну траєкторію. Нормальна робота забезпечується до 90% зімкнення рядів. Найближчим часом компанія Raven запропонує додаткові радарні датчики, які визначатимуть розташування рослин під листям і зможуть орієнтуватися навіть в умовах повністю зімкнутих рядів. Забур’яненість може стати проблемою, коли понад 30% міжрядь буде закрито небажаною рослинністю. Тож краще до такого не доводити.

Cтереокамера допомогає обприскувачу точно рухатися по рядках

Автономні рішення

Нещодавно компанія Raven придбала дві компанії, які спеціалізуються на розробці автономних рішень у сільському господарстві. Одна з них — відомий канадський розробник безпілотних

машин DOT, який уже тепер у своєму портфоліо має платформи із зерновими сівалками, обприскувачами й розкидачами добрив. Також розпочато тестування просапної сівалки. Перспективи цих машин досить цікаві, бо оснащуються дизельними двигунами й не обмежені зарядом акумуляторів, як більшість схожих продуктів. Тому в разі потреби ніхто не заборонить збільшити потужність платформ до рівня, потрібного для важких ґрунтообробних операцій.

Друга компанія SmartAG розробляє рішення для робочої техніки. Саме нині вона завершує розробку системи, яка б автономно керувала трактором із зерновим бункером-еревантажувачем за командою комбайнера. Це розраховано на маленьких американських фермерів, які не можуть знайти помічників на час збирання врожаю. В Україні такою розробкою можуть зацікавитися великі агрофірми, щоб мінімізувати людський вплив на процес збирання.

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, грудень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ