Тваринництво

Яку добавку люблять ембріони

Яку добавку люблять ембріони

Додавання натурального бетаїну в корм птиці поліпшує виводимість батьківського поголів’я курей, а також якість яєць.

 

Бетаїн — це натуральна речовина, азотиста сполука рослинного походження, що є в організмі всіх тварин і в рослинах. За хімічною структурою бетаїн являє собою триметилгліцин, похідне найпростішої амінокислоти гліцину: (СНз) Зn + СН2 СОО-.

 

 

Властивості бетаїну

 

Бетаїн активізує ліпідний обміну печінці, нормалізує рівень тригліцеридів у крові, бере участь в обмінних процесах, сприяє виробленню енергії.

 

На відміну від кормових ферментів, бетаїн як кормова добавка надає основну дію не на стадії травлення, а під час і після всмоктування поживних речовин у кров. Він впливає на стан кишкового епітелію та на обмін речовин.

 

Біологічні властивості бетаїну визначаються його хімічною структурою. По-перше, у молекулі бетаїну є активні метильні групи (СН3-), які необхідні для нормального обміну речовин. Приєднання метильної групи (метилювання) є обов’язковим етапом найважливіших біохімічних реакцій. Організм тварин не може синтезувати метильні групи, а отримує їх із кормів. Введення натурального метильного донорабетаїну в корм дозволяє поліпшити обмін речовині відмовитися від синтетичних джерел метильних груп: повністю — відхоліну і частково — відметіоніну.

 

По-друге, оскільки молекула бетаїну є диполем (несе позитивний і негативний заряди), вона утримує молекули води. Завдяки цьому бетаїн виконує функцію осмопротектора, тобто сприяє підтримці водного балансу клітинами та тканинами організму в разі осмотичного стресу. За потрапляння в організм птиці з кормом бетаїн, як осмопротектор, сприяє регенерації кишкового епітелію, поліпшує структуру м’язової тканини, знижує енергетичні витрати на осморегуляцію.

 

Бетаїн — відмінний гепатопротектор. Він входить до групи ліпотропних речовин, які попереджають і зменшують жирову інфільтрацію печінки.

 

У кормах і преміксах він інертний по відношенню до інших компонентів.

 

Бетаїн і виживаність ембріонів

 

Доктор Девід Кадоган (Dr David Cadogan) нещодавно підбив підсумки дослідження «Вплив бетаїну на виживаність ембріонів, виводимість і продуктивність потомства птиці». Метою цього дослідження, що складається з двох частин, було вивчення застосування натурального бетаїну як кормової добавки в раціонах несучок і його вплив на батьківські стада бройлерів.

 

Наявність бетаїну в рослинах і тваринах робить їх більш стійкими до температур, осмолітичного й екологічного стресів, хвороб. За комерційного вирощування птиці в інкубаторах не завжди вдається підтримувати стабільний рівень температури, унаслідок чого відбуваються температурні коливання. Це негативно впливає на виживання та розвиток ембріонів. Порушення в розвитку ембріонів призводять до значних погіршень як здоров’я, так і продуктивності бройлерів і несучок.

 

Переваги застосування натурального бетаїну різними групами тварин були досліджені й доведені неодноразово. Бетаїн є відмінним джерелом метильних груп, що дозволяє знизити рівень метіоніну, а також підвищити рівень карнітину та метилат ДНК, щоб максимізувати цілісність і експресію генів.

 

Дослід на товарній птиці

 

Метою експерименту, проведеного на несучках, було вивчення можливості натурального бетаїну накопичуватися в яйцях, що відкладені птицею за її комерційного вирощування.

 

Дослід проводили в компанії «Хай-Лайн» (Hy-line) на несучках. Протягом 6 тижнів досліджували птицю, розділену на 2 групи: контрольну (без додавання бетаїну) і дослідну (1000 мг/кг бетаїну). Загальні результати досліду продемонстрували збільшення втричі вмісту бетаїну в яйцях (P<0,001), що становило 0,91 мг/100 г (0,46 мг/100 г у контрольній групі до 1,37 мг/100 г у дослідній групі). До того ж інші виробничі параметри несучок істотно не змінилися. Однак було зафіксовано значне збільшення ваги яєць на 2,4% у дослідній групі.

 

Потенційна вигода від додавання натурального бетаїну в раціон бройлерів була досліджена на птиці кросу Росс 308, де вимірювалися такі параметри, як виводимість, відсоток вибракування та вага на вилупленні.

 

Вплив бетаїну на батьківське стадо бройлерів

 

Дослідження впливу натурального бетаїну на батьківське стадо бройлерів проводили на 7000 бройлерах (крос ROSS 308), розділених на 2 групи з частковим перетином раціонів. Одна група бройлерів отримувала контрольний і дослідний раціони в різний час. Друга група отримувала як контрольний раціон, так і раціон з умістом 2000 мг/кг бетаїну. На початок досліду птиця батьківського стада бройлерів була 32-тижневого віку. Дослід тривав 24 тижні. Результати показали, що в птиці, яка споживала раціон з умістом натурального бетаїну, значно покращувалася виводимість — із 84,75% до 86,89% (р = 0,004). Проте цей раціон ніяк не впливав на вагу яєць і відсоток їх вибраковування.

 

Доктор Девід Кадоган прокоментував результати, підкресливши, що поліпшення виводимості яєць на 2,5% підвищує середній прибуток на 1,5 цента за яйце. Це загалом підвищує прибутковість на 11,3 млн доларів для бройлерної промисловості.

 

Варто підкреслити, що натуральний бетаїн поліпшує виводимість батьківського поголів’я несучок, качок й індиків. Крім того, додавання натурального бетаїну в раціон несучок поліпшує якість яєць, а це, своєю чергою, приносить тільки користь споживачам яєчної продукції.

 

Потенційний вплив на розвиток ембріона в яйці внаслідок застосування натурального бетаїну може бути суттєвим. Особливо це стосується зростання та поліпшення показників скелета курчат. Однак ця тема вимагає подальшого вивчення. Сьогодні фахівці рекомендують включати натуральний бетаїн у раціон батьківського поголів’я бройлерів у кількості 2 кг/т корму. Проте проводяться подальші дослідження для оцінки впливу більш низьких (і, відповідно, більш економічно вигідних) доз.

Матеріал надано компанією ТОВ «Біохем Україна»

журнал “Наше Птахівництво”, липень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі Наше Птахівництво та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Наше Птахівництво з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ