Тваринництво

Гнізда для птиці

Гнізда для птиці
яйцезбиральні транспортери, гнізда для курей, гнізда для кладки яєць, Vencoslat, система ґраткової підлоги із синтетичних матеріалів, Vencobelt, система транспортування яєць, Vencomatic, пакувальник яєць, системи гніздування, Easy Nest.

Установлення на птахофермах спеціальних гнізд для знесення яєць дозволяє отримувати якісне товарне та племінне яйце.

  

Однією з тенденцій у розробці та виготовленні кліткового обладнання за кордоном є створення систем, які дозволяють курям-несучкам вільно переміщуватися по ярусах і вздовж ярусів батареї, що є різновидністю підлогової системи утримання птиці. Це наближує умови утримання курей до природних, що задовольняє в західній Європі вимоги «зелених» до конструкцій сучасних кліткових батарей. У клітках 2–3-ярусових батарей кури несуть яйця в механізованих хатинках (гніздах), які облаштовані стрічковими яйцезбиральними транспортерами. Порівняно з підлоговою системою ця система дозволяє збільшити щільність посадки птиці в приміщенні та підвищити економічну ефективність завдяки зменшенню витрат праці робочого персоналу під час збору яєць.

 

У разі утримання курей на багатоярусній підлозі гнізда можуть бути встановлені по ярусах або окремо.

 

Конструкційні характеристики таких гнізд забезпечують ідеальні умови для несення яєць. Автоматичні гнізда створюють умови, що стимулюють збільшення яйценосності курей, виходу високого відсотку молодняку під час інкубації та майже повного виключення відкладення яєць поза гніздами.

 

На ринку сьогодні представлено сучасні гнізда JPQ, які перевірені багаторічною експлуатацією та відмінними результатами в приміщеннях з утриманням курей на підстилці. Застосовувати таку систему гнізд доцільно як для розведення курей-несучок, так і в племінних репродукторах.

 

 Сучасні гнізда для кладки яєць

 

Автоматичні гнізда для кладки яєць є сучасною технологією, що дозволяє знизити на 50% навантаження на оператора. Гнізда оснащені автоматичною системою закриття входу, що не допускає потрапляння в гніздо інших несучок. Після знесення яйця курка виходить із гнізда, а яйце скочується на стрічку, яка розміщена між рядами гнізд. Такі гнізда для яйцекладки сприяють збільшенню яйценосності поголів’я, очищенню підлоги та зниженню втрат яєць від скльовування птицею. Крім цього, перевагою такої конструкції гнізд є також застосування м’яких матраців у гнізді, що знижує пошкодження яєць.  

 

Схема встановлення гнізд у приміщенні пташника

 

Для невеликих господарств варіантом автоматичних гнізд є гнізда «СТ» із ручним збором яєць. Ця система є однією з найдешевших для розміщення курей-несучок і поголів’я племінних репродукторів. Технічно нескладна система, проста в обслуговуванні. Відмінно виконані входи в гнізда та їх вентилювання. Альтернативно можливо встановити складальний конвеєр.

 

Фото. Гнізда для курей (а), схема гнізда (б)

Гнізда для кладки яєць запропоновано облаштовувати «газонами», які є декількох типів і характеризуються довгим терміном експлуатації.

 

Автоматична система Avio — це автоматичне гніздо, яке застосовують для знесення яєць за утримання курей-несучок і батьківського поголів’я. Обладнання характеризується відмінним дизайном, надійністю та пристосованістю до різних будівельних рішень приміщень птахоферм. Елементи гнізда не пошкоджують яйця й зберігають їх чистими у безпечному місці.

 

Двобічність гнізда Avio дозволяє розміщення гнізд способом «спиною до спини» уздовж пташника. Курки можуть увійти через будь-який бік кожного блоку гнізда. Яйця кладуться на спеціальній синтетичній підлозі й перекочуються у центральний збиральний канал. Стрічкова швидкість може бути скоригована електронним способом відповідно до числа яєць, що транспортуються. Кожен наступний поверх гнізд має дротяну підлогу й перфоровану рогожу, які легко витягуються для очищення.

 

Транспортування яєць від гнізд до столу яйцезбору

 

Автоматичні гнізда Роultec характеризуються високою продуктивністю інкубаційних яєць і їх якістю, низьким відсотком знесених на підлогу та розбитих яєць, економією трудовитрат, зниженням смертності та можливості захворювання завдяки кращим гігієнічним умовам, швидким установленням і низькими експлуатаційними витратами.

 

 

 

Автоматична система гнізд для батьківського стада Роultec має такі характеристики:

 

  • гнізда виготовляють із першокласної скляної фанери з подвійним покриттям, щоб запобігти потраплянню курячого кліща на пластину. Вони мають спеціально сконструйовані пластмасові перегородки. У результаті в гнізді створюється сприятлива атмосфера для птиці. У таких умовах племінні кури відмінно почуваються й мають високу продуктивність;
  • стрічку яйцезбірного транспортера виготовляють із тканинного поліпропілену з перфорацією. Рами виготовляють з оцинкованих пластин. Швидка та легка установка, можливість розширення й очищення гнізда;
  • додаткова відкрита перфорована прокладка призначена для того, щоб бруд проходив крізь отвори й не забруднював яйця. Спеціальні затискачі утримують прокладку на місці, тому яйця не скочуються під неї. Прокладку легко укласти та прибрати;
  • гніздо має просвіт між системою яєць і задньою стінкою. Завдяки цьому немає небезпеки асфіксії за підвищеної температури або за завантаженості гнізда. Під гніздами розміщують ящики, які можуть висуватися та зніматися. Особлива конструкція гнізда не дозволяє куркам-несучкам наближатися до яєць — це запобігає виникненню тріщин чи інших пошкоджень;
  • гніздо виготовляють із міцного зносостійкого матеріалу, який легко очищується, без подвійних бокових стінок, завдяки чому вся система стає бульш стійкою до появи червоних кліщів;
  • кришка гнізда для курок-несучок оснащена пластмасовими шарнірами й може частково відкриватися для огляду гнізда;
  • довжина гнізда — 2400 мм, ширина 1400–1500 мм.

 

Vencomatic “Easy Nest”— це автоматична система для відкладання яєць. У її конструкції враховано не лише оптимальні показники якості яєць і продуктивність, а й простота установки, її мінімальне технічне обслуговування та максимально можлива окупність інвестицій.

 

Система гніздування має днище з дрібними отворами і гумовим покриттям (килимок). Днище також слугує опорою для транспортера з поліпропіленової стрічки, що розташований на зворотному боці системи гніздування. Система гніздування може закриватися рухливою задньою стінкою, яка закріплена для захисту від перевантажень.

 

Деякі характерні переваги системи гніздування з автоматизованим збором Easy Nest:

 

  • проста й швидка установка;
  • малі капіталовкладення;
  • забезпечується чистота та гігієнічність яєць;
  • легкість чищення;
  • простота технічного обслуговування;
  • зроблено з матеріалів, безпечних для птиці.

Задня стінка має спеціальну конструкцію, що запобігає залишенню яєць у гнізді. Днище гнізда покривається килимком Vencomat, виготовленим із натуральної гуми з тривалим терміном експлуатації, який можна легко почистити, його зіткнення з яйцями мінімальне. Це покриття перешкоджає пошкодженню яєць і забезпечує їх плавне транспортування від місць знесення до складального транспортера. Також до пристроїв, які застосовують із системою Easy Nest, належать:

 

  • Vencoslat — система ґраткової підлоги із синтетичних матеріалів;
  • Vencobelt — система транспортування яєць;
  • Vencomatic — фермерський пакувальник яєць.

  

 

Олександр Кришталь, завідувач лабораторії

УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

журнал “Наше Птахівництво”, липень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі Наше Птахівництво та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Наше Птахівництво з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ