Тваринництво

Ввезення племінної продукції

Ввезення племінної продукції

Імпорт племінних ресурсів в Україну пов’язаний із низкою вимог ветеринарного та митного контролю.

 

Про те, як правильно імпортувати продукцію птахівництва (добові курчата, інкубаційні яйця тощо), оформляти ветеринарні документи й контролювати якість товару.

 

Ветеринарний контроль

 

Державний ветеринарно-санітарний контроль експортних й імпортних вантажів здійснюється відповідно до Закону України «Про ветеринарну медицину» (далі — Закон про ветмедицину) і Митного кодексу України (МКУ). Відповідно до статті 18 Закону про ветмедицину, пропуск через митний кордон України товарів, продуктів тваринного походження, готових харчових продуктів, сировини тваринного походження, кормів тваринного та рослинного походження, кормових добавок, штамів мікроорганізмів, засобів захисту тварин, засобів ветеринарної медицини, а також предметів і матеріалів, що можуть бути носіями збудників інфекційних захворювань тварин, можливий лише після проходження обов’язкового ветеринарного контролю, який здійснюється регіональними службами державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні України й транспорті, їх структурними підрозділами (пунктами).

 

У разі імпорту, експорту й транзиту товарів птахівництва, митне оформлення вантажів може бути завершене тільки за наявності позитивного документального висновку служби ветеринарної медицини. Оформлення перевезень вантажів тваринного походження, дозволів на ввезення, вивіз або транзит, забезпечення транспортом покладається на власників вантажів — експортерів, імпортерів чи агентів-експедиторів у разі оформлення транзитних перевезень територією України. Дозвіл на імпорт товарів, що підконтрольні ветеринарній службі, надається лише за наявності ветеринарного сертифіката країни-експортера й з урахуванням епізоотичного стану на її території.

 

Інспектори Держветконтролю проводять огляд підконтрольних вантажів, що переміщуються через митний кордон України, місць їх зберігання, а також транспортних засобів, на яких їх переміщують. Пропуск вантажів через митний кордон може здійснюватися тільки за погодженням із Державним департаментом ветеринарної медицини.

 

Оформлення вантажів, підконтрольних службі державної ветеринарної медицини, у пункті пропуску на державному кордоні під час ввезення можливе лише за умови наявності оригіналу ветеринарного сертифіката, санітарного сертифіката країни-виробника, за виконання ветеринарних вимог щодо імпорту в Україну вантажів, підконтрольних службі державної ветеринарної медицини. Спеціаліст пункту державного ветеринарного контролю на державному кордоні та транспорті ставить штамп «Вивантаження та митне оформлення під прикордонним держветконтролем», номерну гербову печатку, підпис і дату (на ветеринарному сертифікаті, санітарному сертифікаті, митних деклараціях, товарно-транспортних накладних). Після цього транспортний засіб із вантажем може рухатися територією України до митниці призначення.

 

У митниці призначення оформлення вантажів проводять лише за наявності свідоцтва за спеціальною формою, яке видається спеціалістами структурних підрозділів регіональних служб державного ветеринарного контролю на державному кордоні та транспорті після проведення ветеринарно-санітарної експертизи в державній лабораторії ветеринарної медицини за місцем одержання вантажу. Відбір проб для проведення аналізу в державних лабораторіях ветеринарної медицини проводять спеціалісти регіональних служб державного ветеринарного контролю на державному кордоні та транспорті за участю представників державної ветеринарної медицини, митниці та власника товару, про що складається відповідний акт.

 

Під час здійснення ветеринарного контролю в разі виявлення невідповідності назви вантажу, зазначеного в іноземному ветеринарному сертифікаті й санітарному сертифікаті, до фактичної, а також невідповідності характеристик якості продукції до вказаних, митному органу видається відповідний акт, на підставі якого вантаж підлягає поверненню відправнику.

 

Імпорт племінної продукції

 

У разі імпорту генетичних ресурсів племінне свідоцтво (сертифікат) заповнюється на основі перекладу документів племінного обліку, виданих країною-імпортером. Точність і правильність перекладів цих документів перевіряється організаціями (установами), визначеними Міністерством аграрної політики України.

 

Слід зазначити, що в промисловому птахівництві відтворювальні процеси тісно пов’язані з необхідністю постачання племінного інкубаційного яйця або гібридних добових курчат. На сьогодні ця проблема особливо загострилася внаслідок втрати більшістю господарств власних батьківських стад через дефіцит кормів.

 

Ветеринарні вимоги щодо імпорту в Україну добового молодняку різних видів птиці й інкубаційних яєць цих видів птицівикладено впункті 14 «Ветеринарних вимог щодо імпорту в Україну об’єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду» (затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України 14 червня 2004 р. № 71, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 червня 2004 року за №768/9367). Відповідно до цього документа в Україну можна ввозити лише клінічно здоровий добовий молодняк різних видів птиці та інкубаційні яйця, що виходять з благополучних господарств (інкубаторів) та перебувають поза неблагополучною зоною щодо заразних хвороб птиці. Завезення такої продукції дозволяється після вивчення епізоотичної ситуації щодо гострозаразних та хронічних хвороб птиці у господарствах-постачальниках. Вивчення проводять спеціалісти держветмедицини країни-імпортера шляхом виїзду в господарства.

 

Спеціальні вимоги пред’являють і до батьківських стад курей і індичок, від яких завозять продукцію. Так, слід провести дослідження стад на пулороз — птиця, що позитивно реагує, не має бути виявленою. Окрім цього,батьківське стадо птиці не повинно бути щепленим проти захворювань, які в Україні не реєструються, та живими вірус-вакцинами (за винятком вакцин, погоджених країною-імпортером, та тих, після яких у наступних вакцинаціях були застосовані інактивовані вакцини).

 

Вимоги щодо добового молодняка

 

Добовий молодняк має бути отриманий з яєць, що виходять із благополучних господарств (інкубаторів). Добовий молодняк різних видів птиці, при потребі, може бути щеплений відповідно до затверджених Держдепартаментом ветмедицини схем вакцинопрофілактики проти хвороб, які є характерними для цього виду й віку. У сертифікаті необхідно вказати тип вакцини, дату вакцинації, характеристики технологічних параметрів для цього кросу птиці. Молодняк птиці повинен бути кондиційний (придатний до вирощування), швидко реагувати на звук, добре триматися на ногах; мати м´який, підібраний живіт із щільно закритим пупковим кільцем, рожеву чисту клоаку, ясні, круглі, випуклі та блискучі очі; пух повністю висохлий, рівномірно розподілений по всьому тілу, м’який, блискучий, у порід птиці з білим оперенням – рівномірно пігментований; крила в курчат та індичат щільно притиснуті до тулуба, кіль грудної кістки пружний.

 

Інкубаційні яйця мають походити від птиці, що задовольняє ветеринарним вимогам, зазначеним вище. Вони повинні бути продезінфіковані методами, прийнятими в країні-експортері, не пізніше двох годин після знесення та безпосередньо перед увезенням на територію України.

 

Інкубаційні яйця і добовий молодняк різних видів птиці поставляються у одноразовій тарі, транспортні засоби обробляються і підготовляються відповідно до прийнятих у країні-експортері правил. Виконання умов, зазначених у документі щодо кожної партії птиці або інкубаційних яєць, повинно бути цілком підтверджене ветеринарним сертифікатом країни-походження в оригіналі (форма сертифіката узгоджена Держдепартаментом ветмедицини України), підписаним державним ветеринарним лікарем і складеним мовами країни-експортера й українською, із зазначенням методів, дати серологічних та діагностичних досліджень і їх результатів, проти яких інфекційних захворювань було вакциноване батьківське стадо, коли і якими вакцинами.

 

Ввезення на територію України добового молодняку, інкубаційних яєць із відповідним маркуванням, прийнятим у країні-експортері, можливе після одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини. Такий дозвіл надається після розгляду документів, погоджених обласними управліннями державної ветеринарної медицини (заявки, погодженої державним інспектором ветмедицини області, висновків комісії щодо епізоотичного обстеження господарства-постачальника із зазначенням епізоотичного стану адміністративних територій; акта епізоотичного обстеження господарства-покупця із зазначенням умов для карантинування; схем вакцинопрофілактики, погоджених державним інспектором ветмедицини області, контракту або копії контракту, що подається не пізніше ніж за 15 днів до завезення).

 

Під час карантинування птиці проводять щоденний клінічний огляд, необхідні ветеринарні заходи та вакцинації згідно із затвердженими державною службою ветеринарної медицини на місцях схемами вакцинопрофілактики. Від кожної завезеної в Україну партії інкубаційних яєць або птиці відбираються проби яєць та птиці згідно з нормами відбору і направляються для проведення необхідних лабораторних та лабораторно-діагностичних досліджень (за рахунок коштів власників) у державних або акредитованих лабораторіях ветеринарної медицини.

 

У разі виявлення в інкубаційних яйцях збудників інфекційних хвороб або в птиці ознак, характерних для інфекційних хвороб, які зазначені в цих вимогах, подальше їх завезення припиняється.

 

Дозвіл на ввезення

 

У зв’язку з набранням чинності постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до порядку видачі дозволу на ввезення на територію України тварин, продуктів тваринного походження, репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів, патологічного матеріалу, ветеринарних препаратів, субстанцій, кормових добавок, преміксів та кормів» від 12 березня 2014 р. № 78 із 2 квітня 2014 року дозвіл Держветфітослужби на ввезення продуктів тваринного походження, біологічних продуктів, ветеринарних препаратів, субстанцій, кормових добавок, преміксів та кормів, які ввозилися раніше на територію України, не видається. Отримані суб’єктами господарювання дозволи на зазначені товари вважаються безстроковими.

 

Разом із тим, залишаються чинними вимоги постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку видачі дозволу на ввезення на територію України тварин, продуктів тваринного походження, репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів, патологічного матеріалу, ветеринарних препаратів, субстанцій, кормових добавок, преміксів та кормів» від 1 липня 2009 р. № 652 щодо отримання дозволу Держветфітослужби на ввезення продуктивних тварин і репродуктивного матеріалу, ввезення живих мікроорганізмів і патологічного матеріалу, що містить збудників хвороб тварин, із метою проведення наукових досліджень чи для інших дозволених цілей, а також видачі дозволів у разі початку ввезення інших товарів, які раніше не ввозилися на територію України.

 

До того ж рішення про визначення початку ввезення товарів ухвалює компетентний орган відповідно до коду УКТЗЕД (Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності) товару.

 

 

Ольга Байдевлятова, молод. наук. співроб.,

Наталія Шоміна, канд. с.-г.наук

Державна дослідна станція птахівництва НААН України

журнал “Наше Птахівництво”, липень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі Наше Птахівництво та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Наше Птахівництво з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ