Тваринництво

Інноваційна технологія забезпечує не лише якість власного корму, а й кращі надої та здоров’я корів

Як зберегти поживність корму

Як зберегти поживність корму

Інноваційна технологія забезпечує не лише якість власного корму, а й кращі надої та здоров’я корів.

Молочні ферми, які хочуть мати високопродуктивне та здорове стадо корів, прагнуть на високому рівні керувати заготівлею кормів, складати найкращі збалансовані раціони, правильно змішувати й роздавати корми, контролювати їх споживання. Проте, чи всі процеси враховують керівники й технологи ферм? 

Втрати від нагрівання 

Згідно з дослідженнями компанії Kanters Special Products BV (Нідерланди), навіть ідеально збалансований і змішаний корм великої рогатої худоби може зазнавати істотних втрат як смакових, так і поживних якостей уже після роздавання, на кормових столах і в годівницях. Псування змішаного та вже розданого корму відбувається через його нагрівання. Своєю чергою, корм нагрівається внаслідок розвитку небажаних мікроорганізмів (бактерій, дріжджів, грибків) під впливом кисню. Це призводить до збільшення рН корму та ще більшого розвитку мікроорганізмів. Протягом цих процесів підвищується температура, а цукор швидко перетворюється на тепло й воду. Через втрату кормом цукру та сухої речовини загалом, не лише зменшується поживна цінність, а й погіршується запах і смак змішаного раціону, відповідно, зменшується його споживання й продуктивність тварин. Крім того, гриби, розмноження яких пришвидшується, продукують мікотоксини, що має як миттєвий негативний ефект на здоров’я тварин, так і відкладений — через нагромадження мікотоксинів в організмі й розвиток хронічних порушень. 

Втрати поживності змішаного раціону внаслідок його нагрівання більше характерні для теплої пори року. Проте є дослідження, проведені Alice Hibbert, що це може відбуватися і взимку. Як тільки силос починає контактувати з повітрям і змішується з іншими інгредієнтами раціону, кисень сприяє початку швидкої ферментації. Внаслідок цього гриби й дріжджі, що є в силосі, починають швидко розмножуватися, використовуючи енергію та протеїн корму. Відразу за цим починається інтенсивне розмноження небажаних мікроорганізмів. Інтенсивнішим нагрівання вже розданого корму буде тоді, коли, наприклад, кукурудзу для заготівлі силосу збирали пізно, в разі підвищеного вмісту золи. 

Загалом втрачається 0,25% наявної сухої речовини загальнозмішаного раціону на кожен градус збільшення його температури понад +20 .С, а втрата понад 5% сухої речовини не є рідкістю. Таким чином, якщо половина втраченої сухої речовини буде із силосу, ферма на 200 корів буде втрачати близько 100 кг сухої речовини силосу на добу. За середньої вологості силосу 30% втрати одного тільки свіжого силосу щодня становитимуть 330 кг, або 10 т на місяць. Зниження ж добових надоїв у разі втрати 1 кг сухої речовини загальнозмішаного корму на корову на добу становитимуть близько 2 л молока. 

Щоб уникнути чи зменшити псування щойно змішаного й розданого раціону, міксери, кормові столи та годівниці потрібно щоденно вичищати, щоб не залишалося корму з минулого дня, адже він буде найбільш контамінованим і виступатиме мікробною бомбою для свіжого корму. 

Ефект Нутріпрезерв 

Загалом, коли ми змішуємо раціон, то не можемо видалити чи запобігти потраплянню кисню, але можемо впливати на рН! У 2015–2016 рр. Kanters Special Products BV розробили новий концепт — Нутріпрезерв®. Такий підхід фокусується на збереженні поживних речовин у раціонах ВРХ, що дає більшу вигоду за використання власного корму. Було встановлено ефект від додавання рекомендованої кількості препарату Нутріпрезерв® Бейсік до корму під час його змішування як влітку, так і в зимовий період. 

Протягом використання влітку встановлено: 

• поживність раціону залишається на одному рівні, якщо до нього додати Нутріпрезерв®; 

• за температури повітря вищої як +20 °С змішаний корм залишається на 6 °С прохолоднішим після застосування Нутріпрезерв®. Якщо температура повітря зростає ще більше, ця різниця збільшується; 

• за температури повітря +20 °С й вище споживання сухої речовини на 10% більше, коли корм оброблено Нутріпрезерв®; 

• значно зменшується сортування корму, коли його обробити Нутріпрезерв®; 

• «гарячі точки» на зрізаній поверхні силосу призводять до дуже сильного зігрівання раціону через перемішування активних мікроорганізмів із рештою корму (поширення бактерій у загальнозмішаному раціоні); 

• додавання в корм Нутріпрезерв® за допомогою обприскувача забезпечує кращу його гомогенність, якщо просто вилити в міксер; 

• зменшується кількість залишків (з’їдів) на кормових столах і в годівницях. 

Протягом використання взимку встановлено: 

• мурашина кислота рекомендується, якщо анаеробна стабільність потребує покращення; 

• Нутріпрезерв® Бейсік має позитивний ефект проти всіх небажаних мікроорганізмів; 

• Нутріпрезерв® Бейсік позитивно впливає на надої, вміст молочного жиру та білка. Загалом продуктивність збільшується на 0,9 кг молока на корову на добу, вміст жиру зростає на 0,23%, білка — на 0,16%; 

• Нутріпрезерв® Бейсік запобігає сортуванню корму коровами. 

Додатково проведеними лабораторними дослідженнями встановлено, що додавання Нутріпрезерв® у корм запобігає надмірному росту мікроорганізмів — у кормі без Нутріпрезерв® виявлено вдвічі більшу кількість мікроорганізмів, що утворюють колонії. 

Результати практичного застосування Нутріпрезерв® Бейсік можуть впливати на навколишнє середовище та характеристики окремих корів. Однак у будь-якому разі додавання Нутріпрезерв® Бейсік до загальнозмішаного раціону забезпечує збільшення надоїв, покращення якісних показників молока, зменшення захворюваності на кетоз через краще споживання якіснішого корму та, відповідно, виражений економічний ефект. 

Владислав Ханєєв, канд. вет. наук, технічний консультант зі скотарства ПП «ВетАгро»

журнал The Ukrainian Farmer, квітень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ