Техніка

Дефіцит потужності двигуна в роботі з обприскувачем збільшує витрати пального й погіршує технологічність процесів

Чи не забракне «коней»?

Чи не забракне «коней»?

Дефіцит потужності двигуна в роботі з обприскувачем збільшує витрати пального й погіршує технологічність процесів.  

Чи може будь-який фермер відповісти: скільки кінських сил йому потрібно для роботи з причіпним обприскувачем або іншим агрегатом? Таке питання потрібно ставити завжди ПЕРЕД придбанням будь-якого причіпного обладнання. Однак реалії такі, що фермери хоч і цікавляться цим, проте досить часто причіпні агрегати купують із розрахунку, що умови не будуть надто важкими, і менш потужний трактор упорається з роботою. Продавець погоджується, що за сприятливої погоди й легких ґрунтів усе працюватиме нормально, і з радістю рахує премію. Фермер також радіє, що вдалось не витратити зайвих грошей на придбання нового трактора, аж доки не вийде з новим знаряддям у поле. 

Чому все працює не так 

Потужність двигуна трактора — це досить неповна його характеристика. Існує ще крутний момент, який є не менш важливим. Практики люблять оперувати поняттям тягового зусилля на зчіпному пристрої, бо це більше відповідає роботі у реальних умовах. Однак і це не повний перелік того, на що варто звернути увагу у виборі обладнання й трактора під це обладнання. Багато знарядь, до яких належать і причіпні обприскувачі, потребують не лише певної тягової потужності, а ще й певної кількості «коней» для приводу допоміжних агрегатів — помп, генераторів, активних робочих органів. У деяких випадках ВВП потребує більше кіловат, ніж потрібно для переміщення трактора і знаряддя. 

Чим тягати 

Тягати причіпний обприскувач із великою місткістю насправді не так легко, як може здаватись на перший погляд. Хоч ніякої роботи з ґрунтом цей агрегат не виконує, але частина потужності витрачається на привод помпи (від коліс обприскувача або вала відбору потужності трактора), і на рух лишається менше. Звісно, що для руху по сухому ґрунту в умовах рівнинного рельєфу потрібно не так багато зусиль. Навіть малопотужний трактор зможе впоратись із досить важким причіпним обприскувачем. І багато фермерів погоджуються на такій «союз», щоб не купувати потужнішого трактора. 

Наприклад, тільки для пересування причіпного обприскувача з баком на 2000 л по рівному сухому ґрунту знадобиться близько 20 к. с. Якщо рельєф нерівний або на полях є бруд або висока трава, потреба у потужності зросте до 45 к. с. І це тільки для переміщення, без вмикання ВВП! Для швидкої роботи також знадобиться додаткова потужність, бо опір коченню суттєво зростає зі збільшенням швидкості. Прості дослідження показують, що потреба в потужності для руху зі швидкістю 8 км/год удвічі більша, ніж для руху зі швидкістю 4 км/год. Ураховуючи, що нормальна робоча швидкість обприскувачів — у межах 10–20 км/год, потреба в потужності для опору коченню є досить значною. 

Агрегатуючи обприскувач зі слабким трактором, фермер наражається на кілька небезпек. Важке причіпне знаряддя навіть на невеликій швидкості погіршує керованість трактора. Маневрування ускладнюється через велику масу причепа, що може викликати труднощі під час руху технологічними коліями і на розворотних смугах. Як відомо, через витоптування втрачається щонайменше кілька відсотків урожаю. Якщо ж трактор з обприскувачем їхатиме нерівно, втрати помітно зростуть. 

На швидкість під час обприскування практично ніхто не звертає уваги, бо зазвичай тяговий засіб може розігнати обприскувач до раціонального максимуму. Робота на малій швидкості ніби й має позитив — менше утворюється пилу позаду, рослини краще обробляються препаратами. Але надто повільний рух зменшує загальну продуктивність обробки, а, як відомо, невчасний захист має набагато гірші наслідки, ніж неякісний захист, виконаний вчасно. Також під час повільного руху система дозування буде суттєво обмежувати рух робочого розчину по магістралі, щоб дотриматись заданої норми виливу. Наслідком цього може бути зниження робочого тиску до рівня, коли нормальне розпилювання стане неможливим. Утворюватимуться надто великі краплі, і якість обробки буде низькою. 

Обов’язковий запас 

Примушувати працювати трактор на максимумі своїх можливостей — справа не зовсім корисна. Це надмірне споживання пального, марна втрата моторесурсу і відсутність запасу «коней». Хоча в полі запас потужності іноді дуже потрібний, особливо коли умови не надто прості. Зазвичай роботу трактора розраховують таким чином, щоб існував певний запас потужності. Це дає певний комфорт і безпеку у виконанні технологічних операцій. Однак іноді власники не зовсім точно уявляють, наскільки потужним є їх трактор, що відпрацював не одну тисячу мотогодин. У такому разі можна сміливо віднімати 10–15% початкової потужності, і, виходячи з цього, підбирати причіпні знаряддя. 

Що для самохідних 

Ситуація із самохідними обприскувачами ще складніша. Це досить дорогі машини навіть у «економ-класі», і коли аграрій вирішує придбати «самохода», він насамперед зауважує на його функціональність, місткість бака, ширину захвату штанги й допоміжні системи, що можуть покращувати якість обприскування. Потужність двигуна зазвичай відсувається на другий план, і багатьом здається, що її обов’язково вистачить для будь-яких умов експлуатації. Ну, не може ж виробник не подбати про такі речі! Саме тут криється перша помилка. Жоден виробник не зацікавлений у встановленні двигуна з хорошим запасом потужності, бо це збільшує загальну ціну обприскувача, погіршує його експлуатаційні характеристики через зростання витрат пального (додаткова потужність отримується від згоряння палива у двигуні). Добре, якщо є можливість обирати потужність двигуна, і, виходячи з власних умов, покупець може віддати перевагу більш або менш потужним версіям. Деякі виробники взагалі не пропонують варіантів і постачають самохідні обприскувачі тільки з одним варіантом двигуна. У такому разі варто витратити час і звернутись за коментарями до реальних користувачів цих машин. Тільки вони скажуть, чи не бракує їм потужності. 

Потужності двигунів самохідних обприскувачів відчутно відрізняються. Це пов’язано передусім із власною вагою машин, а також місткістю баків для робочого розчину, конструкцією й розміром штанг, а також особливостями приводу. 

Наприклад, обприскувачі HARDI Alpha залежно від модифікації важать 9,5 (з баками 3500 і 4100 л) і 11,6 т (з баком 5100 л). Для менших моделей тут пропонують двигун потужністю 217 к. с., для більшої — відповідно 245 к. с. Однак потужніший мотор можна встановити на будь-яку модель, якщо цього хоче замовник. 

Для самохідного обприскувача John Deere R4023, який важить 8,3 і 11 т, пропонується двигун потужністю 173 к. с. Можна подумати, що у цих машин надто слабке енергозабезпечення. Однак, ураховуючи, що тут встановлюється бак на 2300 л, максимальна вага обприскувача не така й велика. Тож і потужності потрібно менше. 

Обприскувачі Case IH Patriot, залежно від моделі, важать 9,5 т, 10,6 і 11,3 т. Відповідно місткість баків становить 2500 л, 3800 і 4500 л. Потужності двигунів для кожної моделі відрізняються і становлять 165 к. с., 250 і 285 к. с. (номінальна). 

Аналізуючи далі технічні характеристики основних марок самохідних обприскувачів, можна дійти висновку, що забезпечення потужністю різних моделей може помітно відрізнятись, що дає змогу обрати оптимальну за ціною, вартістю і зручністю експлуатації машину. Проте чітко видно закономірність, що більшість виробників намагаються забезпечувати свої обприскувачі потужністю на рівні близько 16 к. с. на тонну ваги (повністю заправленої машини). Цей показник практично не залежить від особливостей конструкції трансмісії. Практика показує, що для більшості умов такої потужності цілком достатньо, щоб витримувати задані параметри обробки. Якщо ж рельєф полів надто горбистий, є велика кількість перезволожених ділянок або інші складні місця, варто обирати моделі з меншою місткістю бака й замовляти потужніший двигун. Також слід зауважити на конструкцію трансмісії, бо її робота здатна полегшити завдання прохідності під час руху складними ділянками. 

Підіб’ємо підсумки 

Для визначення потужності трактора для причіпного обприскувача слід дізнатись, скільки «коней» відбиратиметься через ВВП і скільки витрачатиметься безпосередньо на рух трактора й обприскувача у найскладніших умовах. Якщо одночасно працюватиме додаткове обладнання (кондиціонер, компресор, гідросистема тощо), слід урахувати й цих споживачів потужності. Отриману загальну цифру слід помножити на коефіцієнт безпеки 1,15. Якщо цей розрахунок надто складний, можна порадитись із продавцями обприскувачів і тракторів, щоб дізнатись усі подробиці. За будь-яких сумнівів найкраще обирати більшу потужність — у цьому разі можна буде спокійно працювати. Тут головне — не втрачати здорового глузду і не купувати надто легкий обприскувач або надто потужний трактор. З дефіцитом потужності працювати буде складно і некомфортно, а також навряд вдасться досягти розрахункової продуктивності. 

Із самохідними обприскувачами ситуація дещо простіша. Тут слід урахувати умови роботи, рельєф полів, максимальну вагу заправленого обприскувача та бажану продуктивність. Переконайтеся, що на тонну ваги припадає не менше як 15–16 к. с. потужності . Енергонасичене додаткове обладнання, як, наприклад, системи повітряної підтримки, також потребують потужності, тому для таких обприскувачів слід обирати потужніші мотори. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ