Овочі-Ягоди-Сад

Оптимальні умови, створені для рослин на старті сезону, — половина успіху у вирощуванні будь-якої культури

Комфортний старт

Комфортний старт

Оптимальні умови, створені для рослин на старті сезону, — половина успіху у вирощуванні будь-якої культури. Для отримання якісної розсади в теплицях велике значення має вибір і правильна експлуатація тепличної плівки.  

ТОВ «Перспектива» з Нікополя Дніпропетровської області має чималий досвід у вирощуванні зернових і технічних культур. Овочевий напрям для господарства був у новинку, коли кілька років тому для вирощування томатів і огірків вони змонтували в чистому полі вісім аркових теплиць. 

На чолі нового виробництва поставили молодого агронома-овочівника Дмитра Дона. Теоретичний і практичний досвід Дмитра у професійному вирощуванні овочів налічує 12 років. Закінчивши Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, він вступив до аспірантури того самого вишу й почав працювати над кандидатською дисертацією, вивчаючи вплив на томати нових препаратів — фосфітів, які останнім часом стали надходити на український ринок. Перевагою молодого фахівця як науковця й одночасно практика стало його прискіпливе ставлення до кожного градуса, грама, процента. 

Для вирощування томатів і огірків були вибрані типові теплиці розміром 50 . 10 м і заввишки 4,5 м, що наразі займають 40 соток. Опалюються вони твердопаливними котлами. Енергоносієм є вода, що пропускається по трубах (батареях), розташованих по периметру теплиць, під землею на глибині 30–40 см, а також по трубах, які проходять уздовж рядків по поверхні землі. 

Дмитро Дон

— Все народжувалося на моїх очах, — розповідає Дмитро. — У чомусь покладалися на загальновідомі практики, у чомусь корегували їх, пристосовуючи до наших умов. Початок сезону для плівкових теплиць важливий балансом. З одного боку, слід підтримувати оптимальну температуру для розвитку рослин, з іншого — заощаджувати на опаленні. Одразу вмикаємо батареї, що по периметру, і підґрунтове опалення. Одних батарей, виявилося, замало, бо тепле повітря спрямовується вгору, й температура загального простору не є вирівняною. Коли позначки досягнуть 18–20 °С, підземне опалення вимикаємо й температура підтримується поверхневими трубами, що лежать уздовж рядів. Цього достатньо, якщо термометр зовні показує –4….–5 °С. Якщо на вулиці –10…–15 °С, то вмикаємо всю систему повністю. 

Щоб не опалювати вулицю, також має бути грамотно вибрана теплична плівка. 

— Коли я вирощував овочі з батьками, то для своїх теплиць ми використовували світлостабілізувальну плівку вітчизняного виробництва щільністю 120 мікрон. Її термін експлуатації — 2–3 роки, максимум — 4. І нас це задовольняло. Міняти плівку так часто на теплицях, у яких я працюю сьогодні, трудомістко, — продовжує Дмитро. — Застосовуємо італійську плівку щільністю 150 мк, яка слугує до 6–8 років. Додаткові компоненти в її складі запобігають утворенню конденсату, дають еластичність як під час великих морозів і навантаження снігом, так і літньої спеки, адже діапазон міцності цього матеріалу допускає температуру від –40 до +60 °С. На відстані 25 см від зовнішнього шару плівки є ще один — внутрішній, щільністю 100 мк, українського виробництва, також з ефектом «антикрапля». А на висоті 2,5 м від поверхні ґрунту для кращої енергоефективності в розсадний період ми розташовуємо третій шар плівки щільністю 80 мк. Це так звана друга стеля — вона відсікає частину простору теплиці, в опаленні якого наразі немає потреби. 

Майже готовi до пiкiрування та вже пiкiрованi томати

Заощаджувати на опаленні допомагають ще два рішення. Перше: одразу після посіву насіння в касети над  ними встановлюють маленький плівковий парничок — тепляк. Додатково на касети може бути накинута плівка щільністю 60 мк. Щойно насіння проклюнулося, її прибирають. Друге рішення — плівка, розташована вертикально. Її призначення: або відсікати простір теплиці, в якому немає потреби, або створювати додаткову повітряну подушку на торцях теплиці, де знаходяться кватирки. 

Поточного року томати в ТОВ «Перспектива» було посіяно 11 січня. Через три дні вони дали сходи. Після появи 2–3 справжніх листків рослини пікіруватимуть у півлітрові стакани — у господарстві не бачать сенсу тримати томати в касетах довше. А у віці 45 днів розсаду вже висадять на постійне місце вирощування. 

— Наші томати розвиваються інтенсивно. Пришвидшення фізіологічних процесів відбувається за: оптимальної температури 18–20 °С, обприскування амінокислотою та доосвітлення, — пояснює фахівець. — Щоб дати томатам оптимальні 10–11 тис. люксів, використовуємо натрієві лампи. 

Загартування проводимо у фазі сім’ядолей. На 2–3 дні знижуємо температуру до 14 °С, а потім повертаємо сталі 18–20 °С. Далі — висаджуємо, доглядаємо і чекаємо на врожай. 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ