Овочі-Ягоди-Сад

Для вирощування картоплі в умовах зміни клімату доцільно застосовувати мульчування

Мульчування картоплі

Мульчування картоплі

Для вирощування картоплі в умовах зміни клімату доцільно застосовувати мульчування 

ПРОБЛЕМА 

Останнім часом спостерігають негативні наслідки глобальних змін клімату для сільського господарства України. Відбуваються різкі коливання погодних умов в одному регіоні протягом вегетаційного періоду, що збільшує ризики отримання повноцінного врожаю відповідної якості та товарності. 

Картопля на коливання погоди (клімату) реагує урожайністю більше, ніж інші культури. В останні роки середньодобова температура повітря впродовж вегетації картоплі в Україні перевищувала багаторічні показники. 

Відомо, що оптимальні умови для формування столонів та бульб картоплі створюються за температури 16–20 °С. За температури вище ніж 30 °С рослини картоплі сильно пригнічуються. Висока температура повітря не лише затримує ріст бульб картоплі, а й спричиняє так зване екологічне виродження, коли в жаркі засушливі періоди бульби формуються близько до поверхні, стають м’якими або губчатими, їх м’якоть чорніє, і при їх проростанні утворюються ниткоподібні паростки. Якщо на наступний рік користуватись таким посадковим матеріалом, то врожайність його буде меншою. 

Деякі сорти картоплі сприятливі до аномального повторного відростання, коли посушливі періоди змінюються дощами або коли відбуваються різкі коливання температури. 

Ділянка картоплі під шаром соломи

Тому актуальною є проблема пошуку нових технологій та агротехнічних заходів вирощування картоплі, які спрямовані на створення оптимального водного та теплового режимів ґрунту. 

РЕЗУЛЬТАТИ 

Спираючись на попередні дослідження, перспективним є вирощування картоплі із застосуванням укривних і мульчувальних матеріалів, що дозволяє поліпшити водний і тепловий режими ґрунту, оптимізувати мікроклімат у насадженнях картоплі та сприяти повноцінному формуванню урожаю. Для цього використовують солому, торф, листя, хвою, тирсу, чорну поліетиленову плівку, біле та чорне агроволокно. 

Графік 1. Динаміка абсолютної вологості ґрунту в зоні розташування клубнів під час вегетації
картоплі, %.
Фази розвитку рослин картоплі: 1 — садіння, 2 — поява сходів, 3 — поява сходів,
4 — початок бутонізації, 5 — початок цвітіння, 6, 7, 8 — накопичення врожаю, 9 — початок
пожовтіння листя, 10 — відмирання бадилля, 11 — збирання врожаю

У багатьох регіонах проблемою є нестача вологи, що лімітує ріст рослин картоплі. В таких регіонах вміле застосування мульчування може не тільки збільшити урожай, але також дозволяє заощадити поливну воду. Мульча також пом’якшує ударну силу дощових крапель, запобігаючи таким чином ущільненню ґрунту і захищаючи його від поперемінного впливу дощу і сонця, що викликає утворення кірки. 

У ННЦ «ІМЕСГ» проведено дослідження впливу мульчування ділянок картоплі шаром соломи на водний та тепловий режими ґрунту. Ґрунт — сірозем опідзолений з вкрапленнями чорнозему. В іншому випадку картопля була посаджена традиційним способом – у гребені. Встановлено, що забезпечення рослин картоплі вологою під шаром соломи в зоні формування бульбоплодів було рівномірним протягом усього періоду вегетації, тоді як в гребенях спостерігався її дефіцит. Так, абсолютна вологість ґрунту під шаром соломи у фази бутонізації та цвітіння рослин картоплі була в ме жах 16,1– 16,2% (оптимальна — 22,0%), у фазу формування врожаю — 13,7%, тоді як у гребенях — 9,3–14,0% і 6,4–7,8% відповідно (графік 1)

Графік 2. Динаміка денної температури поверхні ґрунту

Встановлено, що денна температура поверхні ґрунту під шаром соломи в сонячні дні була в межах 16,5–20,5 °С, які є оптимальними для росту і розвитку рослин картоплі (графік 2), в той час, як на контролі коливалася в межах 16,0–32,0 °С, тобто рослини картоплі протягом 8 год на добу знаходилися в стресових умовах, що негативно впливало на формування повноцінного врожаю. 

За вирощування картоплі під шаром соломи відпадає потреба в застосуванні гербіцидів, адже ділянка протягом вегетації залишається вільною від бур’янів. Тому вирощування картоплі під шаром соломи дозволяє не тільки зменшити вплив погодних умов на формування врожаю, а й вирощувати її в системі органічного землеробства та отримувати при цьому екологічно чисту продукцію без застосування гербіцидів. Для збільшення врожайності картоплі в цьому разі доцільно застосовувати органічні добрива та сидерати. Для захисту посадок картоплі від колорадського жука слід застосовувати біологічні препарати: Актофіт та Бітоксибацилін. 

За результатами досліджень урожайність картоплі, яка вирощена під шаром соломи, була на 32–43% більшою, ніж на контролі. Бульби картоплі мали значно більші розміри, правильну, недеформовану форму і знаходилися близько до поверхні ґрунту. 

Графік 3. Фракційний склад бульб картоплі

Внаслідок створення сприятливих умов для вирощування картоплі під шаром соломи відбувається оновлення посадкового матеріалу. Урожайність картоплі в гребенях із посадкового матеріалу, вирощеного під шаром соломи, наступного року була на 9% більшою, ніж на контролі. 

Отже, вирощування картоплі під шаром соломи сприяє збільшенню врожайності, дає можливість отримувати високоякісний посадковий матеріал та екологічно безпечні продукти харчування без застосування гербіцидів та хімічних препаратів. 

ВИСНОВКИ 

Урожай картоплі під шаром соломи

Мульчування насаджень картоплі є ефективним заходом зі зменшення негативного впливу зміни клімату на ріст і розвиток рослин картоплі внаслідок покращення водного та теплового режимів ґрунту. 

Вирощування картоплі під шаром соломи сприяє збільшенню урожайності, дозволяє отримувати екологічно безпечні продукти харчування та високоякісний посадковий матеріал без застосування гербіцидів та хімічних препаратів.  

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ