Овочі-Ягоди-Сад

Підприємство «Беррі Трейд» окрім заморожування ягід виготовляє пульпу для постачання на заводи

Пульпа для соків і пюре

Пульпа для соків і пюре

ТОВ «Беррі Трейд» із Тернопілля — переробне підприємство, але з нетиповою продукцією. Окрім заморожування ягід, воно виготовляє пульпу (перемелені ягоди) для постачання на заводи, які доводять цей напівфабрикат до готовності у вигляді концентрованих соків і пюре.  

ТОВ «Беррі Трейд» діє в сегменті b2b — бізнес для бізнесу. Сировиною виступає як власна продукція, так і та, яку постачають інші виробники малини й суниць садових. 

СЕЗОН ПОЧИНАЄТЬСЯ ЗІ СВІЖОГО РИНКУ 

— Із вирощуванням суниць садових у нас одразу склалося. Культивуємо їх із 2013 року. Площі коливаються від 13 до 20 га, — розповідає співвласник підприємства Андрій Галяс. — Малини маємо набагато менше — 3 га. Пов’язано це з відсутністю довгострокових угод оренди землі. Добре, якщо договір укладається на 5–7 років, а то буває, що й на такий термін власники не хочуть. За подібної ситуації в далеке майбутнє не зазирнеш, бо заходити в такі «довгі» культури, як малина чи смородина, треба, коли є гарантії, що земля буде в твоєму розпорядженні понад 7 років. 

Андрій Галяс

Вибір ягідного напряму невипадковий. «Беррі Трейд» господарює в Лосятині Кременецького району Тернопільської області, а саме це село відоме своєю ягідною спеціалізацією. Чимало селян десятками років вирощують там садові суниці й малину, які реалізують через ринки та місцевий ягідний кооператив. Іншим каналом збуту для них приблизно чотири роки тому стало підприємство «Беррі Трейд», що скуповує сировину для переробки. 

Ягоди першого збору суниць садових великі за розміром, тож, як правило, в усіх вони йдуть на свіжий ринок, і «Беррі Трейд» у цьому не виняток. Власну свіжу ягідну продукцію підприємство продає гуртовикам, а вже решту врожаю (з наступних хвиль дозрівання) відправляє на переробку. 

— Ягоди другої-третьої хвилі дрібніші, ціни на них падають. Стоїть людина весь день на ринку, витрачає сили й час, дві тонни продала, пів тонни тим часом стекло. Ми такій реалізації даємо альтернативу, і не лише фермерам нашого регіону, а й Львівської, Вінницької, Рівненської, Волинської, Київської, Черкаської, Дніпропетровської й навіть Полтавської та Миколаївської областей. А трапляється, що стиглі ягоди на полі потрапили під дощ. Після цього вони, особливо малина, навіть для заморожування не годяться. Куди такі збути? До нас, щоб переробити на пульпу, — зауважує Андрій. — Беремо майже все, нам сировини ніколи не було забагато. Щодо малини, то цього року через її дефіцит переробники за постачальників навіть конкурували. 

ТРИ ВАРІАНТИ ПЕРЕРОБКИ 

Підприємство займається трьома напрямами переробки: глибоким охолодженням, шоковим заморожуванням, а також подрібненням ягоди з подальшим її охолодженням і фасуванням у тару. Кожен напрям має попит. Після первинної переробки ягоди постачають як на вітчизняні заводи, так і на закордонні: до Бельгії, Нідерландів, Польщі. 

Цистерна для перевезення ягідної пульпи

Найменше клопоту із шоковим заморожуванням, особливо малини, адже сировину навіть мити не треба (звісно, якщо немає на це окремого побажання клієнта). Садові суниці перед заморожуванням мають бути вільними від плодоніжок. Як правило, їх у такий спосіб зривають із куща, а після постачання до «Беррі Трейд» один раз чи двічі (за сертифікацією замовника) миють. 

Без плодоніжок повинні бути й садові суниці, що охолоджуються, адже далі вони постачатимуться не на свіжий ринок, а на переробні заводи. Буває, що плодоніжки є. Тоді їх видаляють працівники «Беррі Трейд», а це додаткові зусилля й оплата, тому за ягоди без плодоніжок фермери отримують на 8–10 грн більше. Цього року, наприклад, за чищені якісні ягоди платили по 26–27 грн/кг.  

Має значення й якість відриву плодоніжок: після чищення не повинно залишитися ні стрижня, ні будь-якого листочка. Є сорти, в яких плодоніжка тримається міцно, тому фермеру, який точно знає, що його ягоду доведеться чистити, є сенс вирощувати сорти з легким відривом, такі як Хоней, Флоренс, Зенга Зенгана. Ще під час закладання плантації суниць садових варто звертати увагу на колір ягід, бо на свіжому ринку більший попит мають світлі плоди, а для переробки краще підходять темніші. 

За побажанням замовника суниці миють один раз або двічі

Ціна чищеної ягоди для охолодження чи заморожування може вигідно відрізнятися від ціни на свіжому ринку, адже йдеться про високоякісний продукт, а не той, який привезли, бо не змогли продати. На заводах, де виготовляють кінцевий продукт, охолоджені ягоди з Лосятина чекають, щоб заморозити самотужки: цілком або після нарізки на слайси. Хтось пускає їх на джеми, наповнювачі для морозива чи йогуртів. Оскільки охолоджена ягода — продукт, який швидко псується, він має потрапити на завод-замовник упродовж 30 годин після збирання, де б той не знаходився, навіть за кордоном. Зайве говорити, що весь цей термін — від моменту охолодження до розвантаження в пункті призначення — має зберігатися холодний ланцюжок. Із цією метою користуються ящиками, що добре продуваються. 

МЛИН ДЛЯ СУНИЦЬ 

Найменше вимог до ягід, які переробляють на пульпу. Для цього годиться малина чи суниці садові другого-третього сорту, неідеальної форми, дрібні, трохи прим’яті, вологі. Така продукція далеко не поїде, на свіжому ринку попит на неї поганий, тож фермер радий, що може за таку щось уторгувати. Цього року в Лосятині на пульпу приймали суниці за ціною 16–20 грн/кг. 

Після миття та інспектування на наявність сторонніх тіл сировина потрапляє у великий млин. Перетерта, вона охолоджується й далі прямує до цеху розливу. Тару зазвичай надає покупець. Якщо ні, то пульпу розливають по 25-тонних цистернах. За умови забезпечення температури від 0 до –3 °С цей продукт може транспортуватися на великі відстані. Важливо укластися в 5 днів. 

Ягоди оцінюють за показниками Брікс

Замовниками пульпи є виробники пюре і концентрованих соків як за кордоном, так і в Україні. По суті, це натурпродукт, який не піддавався термічній обробці, не містить жодних консервантів, тому має попит. Переробляти багато ягід дозволяє висока продуктивність млина — спеціалізованого обладнання для виготовлення пульпи. За годину він може перетерти від 3 до 6 т. Малина проходить весь  шлях швидше, бо її не треба мити, суниці, які пропускають через лінію миття раз або двічі, потребують більше часу на переробку. 

До подрібнення ягоди тримають у камері охолодження, але не довго. Щойно накопичилося 5 т, вмикають обладнання. Потім чекають нової партії. 

СЕРТИФІКАЦІЯ ЯК ЗАКОН 

Андрій Галяс, як і його партнери Йосип Книжицький і Олег Кебалюк, задоволені, що вчасно вийшли на закордонний ринок. Всі постачання відбуваються за прямими контактами, без посередників. Звичайно, довелося вивчити вимоги митниць і фітосанітарних служб країн-експортерів. Щодо покупців на вітчизняному ринку, то їхній пошук весь час триває. Зазвичай напередодні сезону є кілька домовленостей, решта контрактів підписується протягом літа. 

Фасування пульпи

Ціни як на ягоду, яку приймають в «Беррі Трейд», так і на напівфабрикат, який вони виготовляють, залежать від ціни на свіжому ринку. Вона може коливатися щодня й тому не прописується в сертифікації — документі, де оговорюються всі вимоги до продукції. Серед важливих показників, які зазначаються, особливо хочеться сказати про брікс — уміст цукру. Для садових суниць він повинен бути 7,5%, для малини — 7%. Якщо менший, «Беррі Трейд» платить менше фермеру, бо потім сам отримує менше за свою продукцію. Контролюється цей показник рефрактометром зі шкалою Брікс. 

Значення також має, чи не перевищена в ягодах норма пестицидів. 

— Про це можна не турбуватися лише тоді, коли під час вирощування всі обробки із захисту рослин проводилися за інструкцією — вчасно й без перевищення норми, — каже Андрій. — Якщо прописано не давати пізніше, ніж за два тижні до збору, то так воно й має бути. Ми як виробники ягід, аби бути впевненими у своїй сировині, стали переходити на біологічні препарати. Від хімічних інсектицидів частково відмовилися, особливо від тих, що надто токсичні й потребують тривалого терміну очікування. Наприклад, від хруща, який завдає нам чимало хвилювань, стали використовувати бактерієвмісний препарат Метаризин. 

Продукція, готова до відправлення клієнтам

ВИРОЩУВАННЯ — БАЗОВА ПОЗИЦІЯ 

Здавалося б, маючи переробку, навіщо заморочуватися ще й із вирощуванням? Тим паче, що з орендою землі проблеми. Але засновники «Беррі Трейд» без вирощування свого підприємства не уявляють. По-перше, ця діяльність їм до вподоби. По-друге, це диверсифікація ризиків. За словами директора підприємства Андрія Галяса, в аграрній галузі неможна концентруватися на чомусь одному, адже погода і ринок дуже мінливі. По-третє, партнери дотримуються зобов’язань перед людьми, що живуть у Лосятині та навколишніх селах. На кожному гектарі працює по 5–6 чоловік, у сезон збирання може бути залучено до 10. Завдяки цьому місцеві менше виїздять за кордон. 

Якби ще вирішилося питання з довгостроковою орендою землі, у «Беррі Трейд» досадили би малини та заклали плантацію чорної смородини, яка добре почувається в цих краях. А там, дивись, і збиральний комбайн би придбали, бо чим далі, тим більше дає про себе знати проблема зі збиральниками. 

Щодо розширення переробного асортименту, то вже взяли в роботу шипшину й бузину (заморожують їх на експорт), червоний і жовтий солодкий перець, врятували цьогорічні рясні сливові урожаї фермерів Півдня, зацікавилися динею. Готові й надалі збільшувати обсяги малини для заморожування й на пульпу. Таким планам сприяють високі ринкові ціни. На літню малину вони починалися з 30–40 грн, на ремонтантну — з 80–90 грн, за пізню осінню давали навіть 110–120 грн. Є прогноз, що в сезоні–2022 ціни на малину стартуватимуть із 60 грн. Надихає також попит на чорну смородину: якщо три роки тому її забирали по 8 грн, то цього року — по 30–35 грн за кілограм.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ