Техніка

Як працює стратегія двох розпилювачів Lechler для одночасного захисту і підживлення

LECHLER — високоточні німецькі розпилювачі

LECHLER — високоточні німецькі розпилювачі

Як працює стратегія двох розпилювачів Lechler для одночасного захисту і підживлення.

Реальність, у якій ми живемо, робить нам постійні виклики. Вона мотивує навчатись нового, звертати увагу на деталі, щоб оптимізувати процеси вирощування сільськогосподарських культур.

Якщо говорити про такий важливий і дорогий процес, як обприскування, то ефективним є одночасне внесення засобів захисту рослин і позакореневе підживлення рідкими добривами. Один прохід економить час і зменшує витоптування/ущільнення. Наприклад, унесли одночасно добрива і гербіциди по кукурудзі — підживили й пропололи.

Однак, якщо компоненти, які одночасно використали для приготування бакової суміші, несумісні, то наслідки можуть бути негативними. Тому змішування в баку обприскувача різних продуктів вимагає обережності й ретельного попереднього дослідження.

 Отримати максимальну ефективність від одночасного захисту й підживлення обприскувачем можна тільки за таких умов:

  1. Належна якість і сумісність усіх компонентів бакової суміші (засобів захисту рослин, макро-, мезо- та мікродобрив, стимуляторів росту).
  2. Правильно встановлена доза та строки внесення.
  3. Правильно підібрано розпилювачі (з урахуванням завдань обприскування, погодних умов, фази росту культури) й належної їх експлуатації.

Процес підготовки до одночасного захисту й підживлення можна розбити на чотири основні етапи.

ЕТАП 1: проконсультуйтесь з експертами щодо приготування бакової суміші й самостійно проведіть дослід

Консультуйтесь із представниками хімічних компаній і тих, що пропонують добрива. Вони знають свої продукти найкраще і хочуть, щоб ви досягли успіху. У них можуть бути інсайти, яких не знайти на етикетках. Проконсультуйтесь із незалежними інститутами, щоб отримати неупереджену думку. Добре отримувати рекомендації щодо бакових сумішей у письмовій формі. Адже якщо щось піде не так, тоді відповідальність стане серйозною проблемою. Біологічна або хімічна несумісність препаратів може не проявитися відразу після внесення. Відбувається пошкодження посівів або погіршення ефективності, що впливає на врожайність або вимагає додаткового внесення для доочищення, шкодить врожаю і знижує ефективність.

Добре знати

  1. Найкраще підживлювати на ранніх фазах вегетації (до цвітіння). В цей період рослина потребує великої кількості поживних речовин, і цей період визначає врожайність! Підживлення після цвітіння впливає більше на якість врожаю.
  2. Серед рідких добрив розчин карбаміду (з низьким умістом біурету) уважається таким, що спричиняє менші некрози, ніж КАС і РКД.
  3. Краще застосовувати мікродобрива не в сольовій, а хелатній формі. Для озимих зернових колосових — це хелат міді, для кукурудзи — хелат цинку, для бобових — молібден, кобальт. Таким чином ви забезпечите найкраще засвоювання азоту й підвищите коефіцієнт використання добрив. Мікродобрива в хелатній формі сумісні з розчином карбаміду.
  4. Інжекторні змішувачі повинні працювати безперервно, тому що ЗЗР (органічні сполуки) і рідкі добрива (неорганічні сполуки) погано між собою перемішуються. Неоднорідність розчину — це нерівномірність розподілення по цільовій поверхні та зниження коефіцієнта ефективності як засобів захисту, так і рідких добрив.
  5. Підберіть ад’юванти для зменшення поверхневого натягу крапель і рівномірного їх розподілення по цільових поверхнях.
  6. Рослина засвоює рідкі препарати й добрива: 0,2% поліакриламід утримає воду на поверхні листка і дасть можливість добриву довше впливати на рослину.
  7. Бакову суміш варто готувати безпосередньо перед унесенням і пестициди додавати в неї останніми. Таким чином, у компонентів буде мало часу для взаємного негативного впливу.

 Будьте обережні з порадами, отриманими від інших сільгоспвиробників за чашкою кави! Перед тим як купувати, а потім використовувати препарати в полі, самостійно проведіть дослід на фізичну сумісність, перемішавши препарати у звичайній банці з кришкою. Адже в разі фізичної несумісності осад закупорить магістралі обприскувача і сітки фільтрів.

Ваше основне завдання — це упевнитись, що всі препарати бакової суміші (засоби захисту рослин, добрива, мікродобрива, ад’юванти, прилипачі) є хімічно і фізично сумісні.

ЕТАП 2: визначиться, яке ваше основне завдання повинен вирішити розпилювач під час внесення бакової суміші

Універсального розпилювача не існує! Для одночасного внесення ЗЗР і рідких добрив для позакореневого підживлення вибирають різні моделі плоскоструминних інжекторних розпилювачів.

Виберіть ті моделі розпилювачів, які найкраще вирішують ваші конкретні завдання обприскування:

Двофакельні плоскоструминні інжекторні розпилювачі серій IDTA або IDKT забезпечують добре покриття і запобігають виникненню тіньових зон під час оброблення. Їх рекомендують у таких випадках: для ґрунтових і страхових гербіцидів, обробка колоса, особливо за фузаріозу, десикація, для проведення будь-яких обробок і підживлень культур до змикання рядків. Тобто двофакельний розпилювач має бути абсолютно на кожному обприскувачі;

Однофакельні плоскоструминні інжекторні розпилювачі серій ID3 або IDK забезпечують добре проникнення вглиб стеблостою і надзвичайно вітростійкі. Їх рекомендують у таких випадках: інсектициди, фунгіциди або регулятори росту в щільному стеблостої, коли потрібно проникнення в стеблостій і осідання в нижній частині посівів (наприклад, зернові, ріпак, кукурудза).

Іншими словами, для більшості завдань внесення бакових сумішей упродовж вегетаційного періоду буде достатньо двох моделей розпилювачів: один — двофакельний, плюс один — однофакельний. Наприклад, IDTA + ID або IDKT + IDK. Такий підхід дозволить забезпечити добре покриття з розумними обсягами води та контролем дрейфу.

ЦЕ СТРАТЕГІЯ ДВОХ РОЗПИЛЮВАЧІВ, ЗАПРОПОНОВАНА LECHLER, І ВОНА СЕБЕ ВИПРАВДАЛА НА ПРАКТИЦІ!

ЕТАП 3: визначиться з нормами виливу

Калькулятор Lechler Agriculture (завантажте цей корисний застосунок у свій смартфон для зручного і частого використання) допоможе вам вибрати правильний типорозмір розпилювача. Для цього треба лише ввести:

• норму виливу (л/га);
• робочу швидкість обприскувача;
• відстань між розпилювачами.

Калькулятор під певну норму виливу (л/га) за певної швидкості та різних тисків запропонує кілька типорозмірів. Для розпилювачів меншого розміру тиск розпилення може бути надто високим, а для великих розмірів — надто низьким. Виберіть такий розмір, що забезпечує оптимальну продуктивність розпилювача та гнучкість швидкості руху.

Добре знати

  1. Великі краплі (Coarse згідно зі стандартом ISO 25358) уважають такими, що пристають для виконання більшості завдань обприскування.
  2. Моделі розпилювачів IDTA і ID3 найкраще працюють у діапазоні 4–8 бар, тоді як моделі розпилювачів IDKT і IDK — в діапазоні 1,5–3 бар. Зважте на це, коли підбиратимете розпилювачі під робочий тиск вашого обприскувача.

ЕТАП 4: зробіть налаштування обприскувача і перевірте якість вашого розпилу

Пам’ятайте, що в калькуляторі й таблицях підбору розпилювачів Lechler завжди вказує тиск на розпилювачі! У польових умовах тиск розпилення, що забезпечує отримання бажаних норм виливу та якості розпилення, може відрізнятися від табличних через втрати тиску в системі обприскувача. Користуйтеся тестером для вимірювання тиску на розпилювачі та регулюйте швидкість руху обприскувача. Тиск у розпилювачах важливіший за швидкість руху!

Тестер для вимірювання тиску на розпилювачі

Найпростіший спосіб перевірити якість розпилення, яку ви отримали після налаштувань обладнання, — закріпити водочутливий папір на цільових поверхнях.

Вологочутливий папір для перевірки якості розпилення (розміру крапель і щільності покриття)

Добре знати

Вчасно калібруйте і міняйте розпилювачі! Вартість розпилювачів — мізерна проти вартості засобів захисту рослин і рідких добрив, які через них уносять.

Розпилювачі — це робочі органи обприскувача, які відповідають за норму внесення і рівномірність розподілення бакової суміші (що є основними критеріями оцінювання якості обприскування)!

www.lechler.com

Оксана Василенко, експерт з обприскування, представниця компанії Lechler GmbH в Україні.
Сергій Крамарьов, завідувач кафедри агрохімії Дніпровського державного аграрно-економічного університету, доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, професор

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ