Тваринництво

Вирощуємо цесарок

Вирощуємо цесарок

Для отримання м’яса в багатьох країнах широко застосовують чистопородну птицю, різні породні групи та популяції цесарок.

 

Там, де проблему з виробництвом м’яса бройлерів в основному розв’язано, неминуче зростає попит на м’ясо інших видів птиці. В багатьох країнах таким часто є м’ясо цесарок. М’ясо цесарок характеризується добрими поживними та смаковими якостями, ним заміняють дичину й, на думку багатьох, воно є кращим з-поміж м’яса інших видів птиці. Не дивно, що перше місце з його виробництва та споживання належить таким гурманам, як французи. Водночас в Україні м’ясо цесарок практично не відоме широкому загалу. Обсяги виробництва цього продукту в Україні дуже малі, й більшість мешканців жодного разу в житті його навіть не куштували. Тому налагодження виробництва м’яса цесарок може бути перспективним напрямом підприємницької діяльності, особливо для невеликих птахівницьких господарств. Звичайно, м’ясо цесарок в Україні навряд чи зможе претендувати на роль продукту повсякденного вжитку, проте роль делікатесного продукту, продукту до святкового столу — це цілком імовірно.

 

Сучасні породи, популяції та кроси цесарок

 

Нині у світі налічується понад 20 порід домашніх цесарок і значна кількість популяцій. Відомі також гібриди цесарок із курми, індиками та фазанами. Світовим лідером селекції цесарок є компанія Grimaud Freres Selection (Франція) або, правильніше, її дочірня компанія GALOR SAS. Нині вони пропонують цесарководам три кроси цесарок: ESSOR MI.LF, ESSOR ML.LF та ESSOR SLIM. Для отримання бройлерних тушок (категорія продукту «стандарт») гібридних цесарят кросів ESSOR MI.LF і ESSOR ML.LF вирощують до 75-добового віку, ESSOR SLIM — до 82-добового. Щоб отримати продукт категорії Label Rouge, що у Франції означає продукт вищої якості (еквівалент продукції категорії Free Range), цесарят відгодовують за вільно-вигульного утримання з пасовищами до 98-тижневого віку.

 

Цесарка сіро-крапчаста

Одна з перших порід одомашнених цесарок. Зустрічається в багатьох країнах, де їх вирощують. На її матеріалі створено більшість сучасних порід цесарок. Останнім часом цю породу витісняють інтенсивніші кроси й породи. Вага дорослої самки в середньому становить 1,7–1,9 кг, самця — 1,6–1,7 кг, несучість — 90–95 яєць на рік. Маса яєць — 44,0–46,1 г. Вага цесарят відселекціонованих ліній у віці 12 тижнів (84 дні) за відгодівлі на м’ясо становить 1050–1100 г. М’ясо має високі смакові та поживні якості. Сьогодні сіро-крапчасту породу цесарок використовують в основному в селекції як донор стійкості до хвороб і несприятливих чинників зовнішнього середовища.

 

Кремові (замшеві) цесарки

Породу не виводили спеціально, її отримали у Франції випадково — завдяки мутації сіро-крапчастих цесарок. Оперення у птиці має пігментований замшевий відтінок. Маса дорослої самки досягає 1,87 кг, самця — 1,74 кг; несучість за 64 тижні життя — 120 яєць за середньої їх маси 44 г. Вага цесарят у віці 12 тижнів (84 дні) за відгодівлі на м’ясо становить 1100 г.

 

Цесарки блакитні

Мають сіре пір’я з блакитним відтінком. Шия та груди — бузкові. Хвіст із білими вкрапленнями. Відрізняються високою несучістю — 150 яєць на рік, через це дуже подобаються птахівникам. Яйця дуже міцні за структурою, колір різний залежно від корму.

У пострадянських країнах для вирощування на м’ясо в основному використовують породи, породні групи та популяції цесарок, створені в СРСР ще в радянські часи.

 

Сибірські білі цесарки

Породу створено в Сибірському науково-дослідному інституті сільського господарства. На загальному кремовобілому тлі їх оперення розкидані яскраві білосніжні плями. Дзьоб і лапки — темно-рожеві, тушка — біло-рожева, голова та шия — біло-блакитні, сережки — червоні. Жива маса самців становить 1,6–1,8 кг, самок — 1,8–2,0 кг. Несучість 90–110 яєць за один сезон. Проти птиці вихідної сірокрапчастої популяції сибірські білі цесарки спокійніше поводяться в пташнику та на вигулі. Для присадибного й фермерського птахівництва важливе й те, що вони витриваліші сіро-крапчастих, більш життєздатні та невибагливі до умов утримання й годівлі. Якість м’яса і яєць у них така сама, як і в сіро-крапчастих цесарок.

 

Загорські білогруді цесарки створили вчені Всесоюзного науково-дослідного й технологічного інституту птахівництва (м. Загорськ) на основі сіро-крапчастих цесарок шляхом прилиття крові курей. Нині це найпоширеніша на пострадянському просторі порода цесарок. Спина й крила в них сіро-крапчасті, а шия, груди та живіт — білі, без плям; тушка — світла, оперення — пухнасте, але більш пухке, ніж у сибірських білих. За даними оригінатора породи, маса дорослої загорської білогрудої самки досягає 2,2 кг, самця — 1,83 кг; несучість за 64 тижні життя — 146 яєць за середньої їх маси 46,4 г. Вага цесарят у віці 12 тижнів (84 дні) за відгодівлі на м’ясо становить 1360 г.

 

Волзькі білі цесарки створені в Марійському Державному університеті на базі птахофабрики «Волзька». Мають біле забарвлення з кремовим відтінком, несучість — 105–110 яєць на рік. Тушки птиці відрізняються білим кольором, що робить їх вигляд привабливим. Птахи невибагливі до умов утримання, добре витримують будь-які кліматичні умови. Сьогодні співробітники Марійського науково-дослідного інституту сільського господарства ведуть роботу щодо поліпшення породи. Середня несучість цесарок відселекціонованих ліній за кліткового утримання — 164–179 яєць за 9 місяців яйцекладки, середня маса яєць — 46,9 г. Жива маса цесарят без урахування статі у 12-тижневому віці — 1,09–1,15 кг, у 20-тижневому — 1,64–1,80 кг.

 

Володимир Мельник, канд. с.-г. наук

журнал “Наше Птахівництво”, липень 2018 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ