Тваринництво

Вигідно купувати українське

Вигідно купувати українське

На 2018 рік передбачено 945 млн гривень з держбюджету для підтримки агровиробників, зокрема у вигляді компенсації за придбання техніки й обладнання вітчизняного виробництва.

 

Міністерство аграрної політики та продовольства України на поточний рік установило програму державної підтримки аграріїв. Одним з інструментів є надання часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки й обладнання в розмірі 25%. Проти минулого року розмір компенсації збільшився на 5%, а сума виділених на компенсацію державних коштів становить майже 1 млрд гривень. Відшкодуванню підлягають витрати на техніку й обладнання вітчизняних виробників, які додано у затверджений Мінагрополітики перелік.

 

Ця програма дає змогу аграріям, які, обираючи продукцію для своєї діяльності, надають перевагу вітчизняному виробнику, частково повернути кошти, що були витрачені на розвиток свого підприємства. Таке впровадження звичайно дозволило звернути увагу аграріїв України на своїх українських виробників техніки й обладнання. Водночас це стимулює українську промисловість до підвищення якості продукції та розвитку співпраці з компаніями-співвітчизниками.

 

Для отримання оголошеної компенсації сторони угоди повинні дотриматися всіх умов, зазначених у програмі. По-перше, відшкодуванню підлягають техніка й обладнання тільки певних компаній. Перелік таких виробників та їхньої продукції затверджено Міністерством і викладено у відкритий доступ на офіційному сайті. Серед 40 українських промисловців із понад 800 одиницями техніки для різних галузей агропромислового комплексу зазначено й обладнання кліткове для утримання курей-несучок, для вирощування курчат-бройлерів і для вирощування ремонтного молодняку курей від ТОВ «ВО “ТЕХНА».

 
 

Як отримати компенсацію

 

Двадцять п’ять відсотків компенсації надається за придбання в період із 1 січня по 30 листопада 2018 року техніки із затвердженого переліку, до якого входять 116 українських заводів-виробників і понад 7500 одиниць техніки й обладнання.

 

Перш за все слід ознайомитись із затвердженим переліком вітчизняної техніки й обладнання на сайті Мінагрополітики і обрати її з цього переліку.

 

Наступним кроком — відкриття рахунку в одному з державних банків і здійснення оплати за придбану техніку чи обладнання із цього рахунка. Далі до філії чи відділення обраного банку подається заявка за формою, що затверджена наказом Мінагрополітики «Про затвердження форм для отримання часткової компенсації вартості сільськогоспо дарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» від 18.04.2017 №228.

 

Разом із формою подають такі документи: копія платіжного доручення; акт прийому-передачі техніки й обладнання; копія свідоцтва про державну реєстрацію техніки й обладнання; витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців і громадських формувань, з інформацією про те, що підприємство не перебуває на стадії ліквідації, щодо нього не порушено справу про банкрутство, не визнано банкрутом. Також потрібна довідка, підтверджена ДФС про відсутність простроченої заборгованості більше ніж шість місяців перед державним бюджетом, фондами обов’язкового державного соціального страхування.

 

Отримати бюджетні кошти можуть юридичні та фізичні особи — підприємці, основною діяльністю яких є постачання сільськогосподарських товарів, вироблених ними на власних або орендованих основних засобах, за умови, що питома вага вартості таких сільськогосподарських товарів становить не менше як 75% вартості всіх товарів, поставлених такими юридичними й фізичними особами протягом попередніх 15 послідовних звітних періодів сукупно. Порядок процедури отримання компенсації детально описано в інструкції, яка доступна на сайті Мінагрополітики.

 

Практичний кейс

 

На сьогодні одна з вітчизняних компаній уже пройшла всі процедури й отримала компенсацію витрат на придбане обладнання для утримання птиці виробництва ТОВ «ВО “ТЕХНА».

 

Це — фермерське господарство «НАТОН», що працює на ринку понад 10 років і постачає харчові яйця в кілька областей України. Виробничі потужності господарства розташовано на Сумщині, основний ринок збуту — саме там. У господарстві утримують близько 100 тис. голів курей-несучок. Окрім виробництва яєць ФГ «НАТОН» активно провадить рослинництво: вирощує сою, кукурудзу, зернові культури, що мають неабиякий попит. Маючи таке надійне підґрунтя у вигляді кормової бази, керівництво ФГ «НАТОН» не раз замислювалося над розширенням птахівничого напряму. Тому інформація про державну програму підтримки аграріїв у господарстві викликала жвавий інтерес.

 
 

Оскільки отримати компенсацію 25% можна було, придбавши обладнання тільки вітчизняного виробника, тож, зваживши пропозиції компаній — виробників птахівничого обладнання з переліку таких, що підлягають відшкодуванню, керівництво ФГ «НАТОН» зупинило свій вибір на клітковому обладнанні для утримання курей-несучок виробництва ТОВ «ВО «ТЕХНА». Звернулися в компанію, розробили проект, і вже за кілька місяців на об’єкті розпочався монтаж п’яти ярусів нового кліткового обладнання на 52 тис. птахомісць.

 

Після закриття акта про виконання всіх робіт за контрактом ФГ «НАТОН» передало пакет документів до «Ощадбанку» України і вже за два місяці потому отримало на свій рахунок компенсацію у розмірі 25% суми, зазначеної в контракті.

 

Випробувавши цю схему та впевнившись у дієвості державної підтримки, керівництво фермерського господарства вирішило й далі активно розвивати своє підприємство. У планах компанії обладнати ще три корпуси для утримання несучок, а також налагодити виробництво м’яса птиці на підлоговому обладнанні й вирощувати ремонтний молодняк для поповнення власного поголів’я несучок.

 

 

Світлана Козилець

журнал “Наше Птахівництво”, вересень 2018 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ