Тваринництво

Йодовмісні продукти

Йодовмісні продукти
 
 

Йод і селен підсилюють дію один одного, нормалізують процеси обміну речовин, сприяють захисту організму від шкідливих речовин, що утворюються під час розпадання токсинів.

 

Йод є одним із найважливіших мікроелементів, необхідних тваринам і людині. Йод і щитоподібна залоза нерозривно пов’язані. У цій залозі є найкращий антисептик, який убиває всі стійкі та нестійкі мікроби — йод. Він бере участь у синтезі гормонів щитоподібної залози (тіроксину та трийодтіроксину). Гормони щитоподібної залози нормалізують функції організму: регулюють ріст й активують обмін речовин, пришвидшують виділення енергії та нормалізують діяльність функціональних систем.

 

Гормони щитоподібної залози впливають на обмін речовин: збільшують амінокислотну проникність мембранних клітин і стимулюють синтез; активують ліполіз, оксидацію кислоти жиру, підвищують енергійність (така дія гормонів сприяє зменшенню концентрації тригліцеридів, ліпопротеїдів і холестерину у крові, збільшує тепловиділення); активують оксидацію глюкози, резорбцію глюкози у тонкій кишці; пришвидшують процеси оксидації та основний обмін речовин, тому збільшується потреба у кисні, кровообіг і теплопередача стають інтенсивнішими. Дефіцит йоду спричиняє гіпертрофію щитоподібної залози, уповільнює ріст.

 

Другий важливий елемент — селен. Він входить до складу низки специфічних білків організму, які регулюють проникність клітинних мембран, беруть участь у руйнуванні перекисних сполук і вільних радикалів, сприяє підвищенню неспецифічної резистентності й імунної реактивності птиці, а також стимулює утворення активної форми тиреоїдних гормонів. Відсутність йоду та селену призводить до тяжких захворювань організму.

 

Композиційні синбіотики

 

Багата, розвинена мікрофлора кишківника сприяє кращому засвоєнню кормів і, як наслідок, потраплянню в організм більшої кількості корисних речовин. Це сприяє активізації обмінних процесів і нормалізації роботи всіх систем й органів, зокрема й репродуктивної, а також покращенню імунітету. В таких умовах патоген, що потрапляє в організм, не отримує умов для активного розвитку й не завдає йому шкоди, а кількість лікувальних препаратів зводиться до мінімуму.

 

Композиційні ветеринарні біопрепарати (синбіотики) імуномодуляторної й антитоксичної дії Ентеронормін та Ентеронормін Детокс мінімізують вплив патогенів і неякісних кормів на якісно-кількісні показники продукції птахівництва. Сапрофіти Ентеронорміна синтезують антимікробні речовини. По-перше, це секреторний імуноглобулін IgA, коротколанцюгові жирні кислоти (молочна, оцтова, пропіонова та ін.), які пригнічують ріст мікроорганізмів зниженням водневого показника pH середовища. По-друге, до антимікробних метаболітів належить таке неорганічне з’єднання, як перекис водню (H2O2). По-третє, найактивнішими антимікробними речовинами є бактеріоцини й бактеріоциноподібні речовини білковопептидної природи.

 

Комплекс сорбентів Ентеронормін Детокс забезпечує деактивацію майже всього спектра токсинів ендота екзогенного походження, а в комбінації з мікроорганізмами, що мають здатність до біотрансформації елементів токсинів, забезпечує стабільний захист організму. Йод і селен також позитивно впливають на штами пробіотичних мікроорганізмів, що входять до складу Ентеронормінів. У ДНКіБШМ проведено дослідження, в результаті якого встановлено збільшення росту й активності бактерій втричі. Ґрунтуючись на цих дослідженнях, було розроблено нові форми спільного випуску препаратів: Ентеронормін у комплекті з водою для активацій із Йодіс + Селен для випоювання, та Ентеронормін Детокс із нанесеним на цеоліт Йодіс + Селен.

 

Йодовмісні продукти тваринництва та птахівництва

 

Дефіцит йоду та селену — це причина серйозних захворювань не лише людей, а й тварин. Одними з головних харчових продуктів людини є продукти тваринного походження, такі як м’ясо, молоко, масло тощо. Низький уміст йоду в кормі та воді, яку вживають тварини, призводить до послаблення імунної системи, підвищеної чутливості до захворювань і, як наслідок, до низького вмісту йоду в м’ясі тварин.

 

Якісну продукцію можна отримати лише від здорових тварин, і при цьому дуже важливу роль відіграє забезпечення їх йодом. Відомо, що дефіцит йоду в організмі призводить до збільшення ризику виникнення пухлин, зниження протистояння організму вірусам (зокрема Н5N1) та цілому ряду інших захворювань. Йод, а особливо біологічно активний, поєднує в собі такі якості, як універсальність, сумісність з організмом, здатність виводити з організму продукти загибелі тощо. Ентеронормін + (Детокс + Йод + Селен) перетворює продукцію тваринництва та птахівництва на продукцію новітньої якості.

 

Користь для птахівництва

 

На основі Йодіс-концентрату (ЙК) виробляють йодовану воду, яку призначають для повсякденного вживання дорослим населенням, дітьми, птицею, тваринами.

 

Така йодована вода ефективна для профілактики й лікування захворювань шлунково-кишкового тракту; респіраторних, вірусних захворювань, а також захворювань мікозного походження. Вона сприяє підвищенню природної резистентності організму; отриманню неспецифічного захисту організму тварин і птиці; зменшує кількість патогенної мікрофлори в системах водонапування; збагачує йодом кінцеві продукти (м’ясо, яйце).

 

Йодіс-концентрат можна застосовувати як питну воду для розведення ліків, вітамінів вакцинації птиці й інших фізіотерапевтичних і медичних цілей. Визначено на практиці, що йодована вода підсилює дію ліків, вітамінів і за її застосуваня їх кількість можна зменшити від 10 до 30%.

 

Установлено, що продукція, отримана від тварин або птиці й вирощена з пробіотичними препаратами, має переваги не лише через відсутність шкідливих речовин у своєму складі, а й за структурою та смаковими якостями. За спільного використання Ентеронормін із Йодіс + Селен можна отримати унікальну за сукупністю корисних чинників продукцію з природним співвідношенням складових.

 

Використання йодованої води на птаховиробництві дозволяє отримати дієтичне яйце вищої категорії. Також уміст йоду у яйці збільшується у 2–3 рази; збільшується вага яйця, зменшується в 3–4 рази його бій; змінюється склад шкаралупи (яйця стають товщими); на 15–20% збільшується вміст каротину й на 20% — вітаміну А; кількість споживаних ветеринарних препаратів зменшується до 30%, споживаних кормів — на 10–30%. Також зазначається зменшення падежу до 50%.

 

 

Матеріал надала компанія ТОВ «СГП «МБС»

журнал “Наше Птахівництво”, вересень 2018 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ