Тваринництво

Регуляція світлом

Регуляція світлом

Режими освітлення, що застосовуються за вирощування птиці, впливають на її продуктивність майже протягом усього біологічного циклу несучості.

 

Освітлення в пташниках суттєво впливає на організм і продуктивність птиці, а світлові хвилі різної довжини — як на тіло, так і на сітківку очей. Кури мають певні анатомічні та фізіологічні особливості органів зору — спектральна й миготлива чутливість, акомодація і гострота. Все це дозволяє спрямовано впливати світлом на систему нейрогуморальної регуляції птиці, змінюючи рівень обміну речовин у її організмі.

 

З метою зниження енерговитрат на птахопідприємствах усе частіше почали застосовувати режими переривчастого освітлення (РПО). Такий режим дозволяє значно скоротити витрату електроенергії, тобто поліпшити економічні показники господарства. Сумарна тривалість світлового дня за режиму переривчастого освітлення значно менша, ніж з одним фотоперіодом протягом доби. Економія електроенергії на освітлення приміщень за РПО сягає 40% і більше. Режим переривчастого освітлення напряму впливає на птицю. За даними одних дослідників, РПО поліпшує продуктивність несучки, збереженість птиці, сприяє підвищенню маси яєць, поліпшенню якості шкаралупи й навіть конверсії корму. Інші автори наголошують на неоднозначності впливу такого режиму на продуктивність курей. Ефективність режимів переривчастого освітлення для курей-несучок залежить від світлових програм. Після вирощування ремонтного молодняку в умовах світлового режиму з одним фотоперіодом протягом доби за подальшого утримання курей-несучок ефективнішим виявилося переривчасте освітлення з меншим числом фотоперіодів. Режим переривчастого освітлення з великим числом фотоперіодів може бути економічно доцільним у поєднанні з РПО у вирощуванні молодняку.

 

Відомо, що зміна умов утримання спричинює напругу організму птиці. Перехід на режим переривчастого освітлення перед початком продуктивного періоду після тривалого освітлення дещо затримує наростання несучості, незважаючи на кращий розвиток репродуктивних органів у курей. Птиця, яку утримують в умовах РПО, має вищу інтенсивність яйцекладки на початку продуктивного періоду. І надалі її продуктивність залежатиме від удалого поєднання режимів освітлення.

 

Зміна ритмічності в РПО, коли однаково короткі періоди світла у вирощуванні замінюють на різні за тривалістю світлові експозиції, вимагає певного часу на звикання організму. Пояснення ефективності режиму переривчастого освітлення полягає в тому, що вимкнення й увімкнення світла протягом світлового дня може призводити до фізіологічно зумовленого збігу ендогенних біологічних ритмів з екзогенною дією зовнішніх чинників (тут — світлового режиму). Крім того, є відомості, які доводять, що за короткого фотоперіоду епіфіз пригнічує низку елементів агресивної поведінки курчат, що позитивно позначається на зростанні й розвитку молодняку.

 

Кольоровий спектр

 

Було встановлено, що зелене та жовте освітлення позитивно впливає на гематологічні та біохімічні показники крові птиці. Водночас у молодняку відзначено велику живу масу за стриманого статевого дозрівання, як порівняти з курчатами, яких утримували під білими й блакитними лампами. Існує пряма залежність розвитку внутрішніх органів і зміни живої маси в птиці від спектрального складу застосовуваних світильників. Установлено, що біле освітлення у вирощуванні ремонтного молодняку птиці небажано, бо воно пришвидшує статеве дозрівання курчат і знижує їх майбутню продуктивність, підвищуючи розкльов і падіж. Блакитне освітлення варто застосовувати переважно за переведення молодки в цех вирощування, а також для зниження стресу.

 

 

Федір Миколаєнко

журнал “Наше Птахівництво”, вересень 2018 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ