Тваринництво

Сполуки ефірних олій є найбільш ефективними добавками для покращення продуктивності птиці

Від здорового до продуктивного

Від здорового до продуктивного

Сполуки ефірних олій є найбільш ефективними добавками для покращення продуктивності птиці, оскільки різноманітність їхніх способів дії розв’язує багато проблем, пов’язаних зі здоров’ям кишківника.

Виробники постійно прагнуть поліпшувати рівень здоров’я і продуктивності птиці. Тиск із боку споживачів і роздрібних продавців, які прагнуть купувати продукцію, вироблену економічним, безпечним і екологічно відповідальним способом, ще ніколи не був таким сильним. 

Для того, щоб адаптуватися до цих очікувань ринку, протягом останніх кількох років було вжито чимало заходів, спрямованих на поліпшення генетичних показників, методів ведення сільського господарства та ефективної годівлі птиці. Проте часто існує невідповідність між комерційною ефективністю і генетичним потенціалом тварин. Значна частина цієї невідповідності, яка обмежує рентабельність в галузі тваринництва, безпосередньо або опосередковано пов’язана з проблемами здоров’я кишківника. 

Компанія Cargill Animal Nutrition and Health розробила кормову добавку Intella™ FIT — спеціальну суміш стабілізованих з’єднань сполук ефірних олій, відібраних з урахуванням їхнього сприятливого впливу на травну функцію і балансу мікрофлори кишківника. Кормова добавка забезпечує рівномірне зростання та високу продуктивність птиці. З 2009 року було проведено загалом 77 комплексних випробувань в умовах in vitro та in vivo в інноваційних центрах компанії Cargill Animal Nutrition у містах Велдріеле (Нідерланди) і Елк Рівер (США), а також на регіональних підприємствах в Йорданії, Франції, Польщі, Індії та США з метою вибору найкращого рішення для наших клієнтів серед птахівників. 

Рис. 1. Функції травного тракту

Це дослідження показало, що окремі суміші ефірних олій (СЕО) найкраще впливають на здоров’я кишківника. Ці суміші ефірних олій сприяють розвитку 4 основних функцій травного тракту, забезпечуючи оптимальну продуктивність птиці (рис. 1): 

• регулювання мікрофлори для формування збалансованої популяції бактерій; 

• підтримка імунітету і контроль запальних реакцій; 

• високий рівень перетравлення і засвоєння поживних речовин; 

• цілісність кишківника і забезпечення міцного фізичного бар’єра проти патогенних мікроорганізмів.  

Суміш ефірних олій 

На основі цих чотирьох компонентів здоров’я кишківника було розроблено кормову добавку Intella™ FIT — суміш для підвищення продуктивності птиці, що складається із суміші сполук ефірних олій (СЕО), спеціально підібраних з урахуванням їхньої ефективності та додаткових способів впливу. 7 СEO, присутніх у кормовій добавці, було ретельно вивчено на предмет їхніх антимікробних властивостей та отримано достатні докази ефективності фенольних компонентів, таких як тимол, евгенол і карвакрол як відносно грам-позитивних, так і відносно негативних бактерій. Ці СEO також здатні модулювати запальні реакції через взаємодію із сигнальними каскадами і експресією генів прозапальних цитокінів. 

Крім того, використання суміші СEO сприяє підвищенню продуктивності птиці, що пов’язують зі стимуляцією секреції травних соків та кращою засвоюваністю поживних речовин. Також кормова добавка на основі суміші сполук ефірних олій ефективна для захисту цілісності кишківника внаслідок більш високого рівня проліферації клітин кишківника, необхідних для збільшення поверхні поглинання (villis), відновлення після пошкоджень і природного оновлення епітеліальних клітин слизової оболонки. 

Рис. 2. Дослідження ефективності препарату

Ефективність IntellaTM FIT було підтверджено під час 14 випробувань в умовах in vivo, які було проведено в різноманітних середовищах, від університетських до польових випробувань, які проводили спільно з нашими клієнтами (рис. 2). 

За даними цих досліджень, спостерігали збільшення приросту маси тіла птиці на 2% одночасно зі зниженням коефіцієнта конверсії корму на –1,5%. Таке поліпшення показників продуктивності є найкращим доказом, що проблеми зі здоров’ям кишківника можна успішно розв’язати у сучасній галузі птахівництва. 

Стабільність кормової добавки 

Одним із важливих аспектів, спільних для всіх продуктів на основі ефірних олій, є необхідність доставки цих активних молекул тваринам у достатній кількості. СEO є летючими за своєю природою і їх необхідно стабілізувати, щоб забезпечити максимальний термін зберігання і теплову стабільність під час виробництва кормів. Свою ефективність у захисті молекул ефірних олій довели передові технології стабілізації, засновані на комбінованому використанні певних розчинників і носіїв. 

Стабільність, досягнута під час розробки кормової добавки IntellaTM FIT, є результатом багаторічного досвіду в галузі роботи зі стабілізаторами та носіями, що дає змогу максимально збільшити однорідність і стабільність цих сполук. Зазначену стабільність було продемонстровано під час декількох випробувань, які дали змогу забезпечити збереження цілісності СEO у цій кормовій добавці більш як на 90% у гранульованому кормі. 

Кормову добавку для підвищення продуктивності птиці на основі суміші СEO можна використовувати як у преміксах, так і в повноцінних кормах, оскільки взаємодії між IntellaTM FIT та іншими інгредієнтами корму нема. Крім того, ця кормова добавка містить агенти вільного руху, які сприяють змішуванню готових кормів, що допомагає забезпечити максимальну однорідність кормів та подальшу продуктивність тварин. IntellaTM FIT є простим у використанні рішенням з доведеною ефективністю, що забезпечує оптимальну продуктивність птиці та максимальну вигоду для виробників птахівничої продукції. Правильно підібрана комбінація ретельно відібраних СЕО забезпечує надійне розв’язання проблем, пов’язаних зі здоров’ям кишківника у птиці. 

За матеріалами компанії Cargill

журнал «Наше Птахівництво», вересень 2020 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ