Агромаркет

Усі на розпродаж

Усі на розпродаж

Лідери росту та падінь акцій агрохолдингів у червні та прогноз на липень

Початок літа 2013 року приніс безпрецедентний негатив для котирувань провідних українських агрохолдингів. Найбільшу «дозу» негативу отримали «блакитні фішки». За кілька днів до засідання ФРС відчувалося певне напруження та падіння ліквідності всіх категорій ринків (акції, облігації, товари та метали). Виступ Бена Бернанке спричинив найбільші за останні 18 місяців втрати глобального індексу MSCI All-Country World Index, а додатковим негативом стала оновлена статистика з Китаю. На такому жорсткому зовнішньому фоні зазвичай млявий літній сезон перетворився в жорстку корекцію. У такій ситуації українські акції рухалися вниз навіть швидше за ринок (індекс WIG за період втратив лише 2,61%) і вважалися більш ризикованим капіталовкладенням.

На противагу тренду ті компанії, які не мають достатньої ліквідності, аби рухатися за ринком, проявили себе позитивно. Акції таких агрокомпаній працюють як інструмент завищення показника ефективності інвестиційного портфеля, а також досить активно реагують на факт переміщення часток між власниками кількох відсотків цінних паперів підприємства.

Таблиця. Котирування акцій агрохолдингів 22.05–22.06.2013 Щодо котирувань KSG Agro (+20,24%) та IMC (+17,29%) є припущення, що на зростання їх вартості дещо вплинули вихідні на Варшавській біржі. Обидва агрохолдинги проявляли останнім часом чималу активність, яка не була повною мірою відображена у ціні через те, що ринок фізично не працював.

«Агроліга» (+17,15%) опублікувала прогнози фінансових показників на найближчі три роки та плани з нарощення земельного банку. Проте в абсолютних показниках й обсягах інвестицій ці наміри мають вигляд не настільки амбіційний, ніж у перевірених флагманів ринку. Окрім того, фінансова звітність компанії демонструє погіршення валової рентабельності (22,8% проти 33,6%) і рентабельності за чистим прибутком (19,7% проти 24,5%), що, з огляду на стадію розвитку компанії, може виступати серйозним стримувальним фактором.

Щодо «Астарти» (+13,30%) — єдиного справжнього ветерана фондового ринку серед лідерів карколомного росту, то причиною такого тренду стала програма викупу власних акцій, що суттєво розігнало ціну в першій декаді червня. Програма була запланована минулорічними зборами акціонерів, але реалізована нині, зокрема, через прив’язку до поточного падіння цін і фінансових можливостей холдингу (нещодавно «Астарта» також придбала цукровий завод у «Кернела»).

У відношенні «Мрії» (+1,17%), з огляду на плавність ліній графіку ціни у червні, можна сказати, що незначне відновлення після втрат вартості акцій минулого місяця на основі негативної звітності мало неринкові причини.

Агрокомпанія «Мілкіленд» (–4,15%) стала заручником затримання чергової партії власної продукції на кордоні з Росією.

Акції агрохолдингів «Овостар» (–6,32%) та «Авангард» (–9,52%) були уражені падінням рентабельності у своєму традиційному сегменті бізнесу (падіння цін, ріст витрат на корми тощо). Окрім того, Авангард втратив продажі через громадянську війну в Сирії. Обидві компанії потенційно були спроможні показати «плюс» з огляду на їх стабільність і перспективи імпорту до ЄС, але зіткнулися з неможливістю подолання зовнішнього негативу. 

Акції «Миронівського хлібопродукту» (–9,24%) рухалися за ринком. Цим і можна пояснити таку негативну динаміку падіння їх вартості. МХП нарощує темпи поглинання нових активів, розширює інвестиції в наявний бізнес, зокрема плодово-ягідний сегмент й альтернативну енергетику. То ж наш прогноз полягає у тому, що вже за підсумками чергової квартальної звітності компанія буде спроможна відіграти свої позиції за умови відсутності зовнішнього тиску.

Із найгіршим показником у –17,09% завершив означений період агрохолдинг «Кернел». Остання розгромна звітність (втрати EBITDA на 30%, чистий збиток) і загальне падіння маржинальності в сегменті не змогли перекритися дивідендною політикою й іншими рішеннями. За підсумками з 22.05–22.06 «Кернел» втратив майже всі здобутки попереднього місяця (20,29%).

Що ж до подальшого розвитку ринку акцій українських публічних агрохолдингів, то найвірогіднішим видається помірно-консервативний сценарій. Традиційно низька активність літа, перегляд стратегій і планів щодо залучення капіталу на осінь-зиму через поточну кон’юнктуру — усі ці фактори триматимуть ринок у «підвішеному» стані. Великих потрясінь очікувати не варто. 

 
 
 
Підготував Євген Тимошенко, 
старший аналітик міжнародної юридичної фірми (МЮФ) Integrites газета  “АгроМаркет”  липень, 2013 року

 

     


Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “АгроМаркет” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “АгроМаркет”  з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ