Елеватор

Шведський бренд представив нову серію сушильних машин

Удосконалене зерносушіння

Удосконалене зерносушіння

Шведський бренд представив на ринку концептуально нову серію сушильних машин TORNUM REX.

Елеваторне обладнання від компанії Tornum добре відоме у всьому світі, зокрема і в Україні. Надійне, економічне, технологічне обладнання цієї торгової марки сьогодні можна побачити на багатьох підприємствах зернозберігання в різних регіонах країни. Однак, мабуть, найбільше шведський бренд відомий вітчизняним елеваторникам своїми зерносушарками. Це й не дивно, бо їх виробництво має в компанії найдовшу історію — перші машини для сушіння зерна засновник Tornum випустив на ринок ще 1965 року. 

Сьогодні компанія Tornum випускає зерносушарки кількох типів, однак не буде перебільшенням сказати, що найбільший попит мають шахтні сушарки безперервної дії зі змішаним повітряним потоком. Секрет їх популярності полягає в тому, що розроблена конструкція зернової колони зі спеціальною геометрією дозволяє сушильному агенту проникати крізь зерновий шар рівномірно в різних напрямках. Ця конструкція дозволяє досягти однорідної кінцевої вологості зерна за значної економії пального, порівнюючи із зерносушарками інших типів.

 Компанія Tornum накопичила багаторічний досвід у виробництві зерносушарок із безперервним змішаним потоком, що дозволило їй зробити новий крок у майбутнє, яким стали зерносушарки серії Tornum Rex. У них втілена нова концепція сушильних машин — поліпшена конструкція, наявність нових функцій, що забезпечують м’якіше та ефективніше сушіння, легкість очищення, менше споживання енергії та мінімальні викиди в навколишнє середовище. 

Економічність і екологічність 

Які відмінні риси та переваги зерносушарок серії Tornum Rex? Насамперед ці машини є кращим рішенням, яке компанія пропонує для елеваторів, розташованих у країнах із холодним кліматом. У верхній зоні сушарок є камера попереднього нагрівання зерна, прохід через яку покращує сушіння й заощаджує витрати тепла в основний робочій зоні машини. Зовні сушарка обшита сендвіч-панелями, що виконують функції теплоізоляції і, з одного боку, дозволяють уникнути тепловтрат, а з іншого — перешкоджають утворенню конденсату на внутрішніх стінках машини. Гладка без випинань конструкція внутрішніх стінок не дозволяє нагромаджуватися на них бруду, а це спрощує догляд за сушаркою, бо відпадає потреба в їх регулярному чищенні. 

Зерносушарки Tornum Rex мають функцію НR, тобто функцію рекуперації тепла. Тепло відбирається в зоні охолодження зерна після проходження сушіння й повторно повертається в роботу — це дозволяє заощаджувати до 30% теплової енергії, а отже, і знижує витрату енергоносія. 

Вбудований циклонний пиловловлювач дозволяє мінімізувати викиди пилу, що полегшує дотримання екологічних норм. До того ж спрямовані вгору осьові вентилятори зменшують робочий шум. 

Tornum Rex стандартно оснащений вбудованим конвеєром для розвантаження сушарки, який оптимізований по продуктивності для кожної моделі, має оптимальну функціональність і продуктивність. Також сушарки мають вбудовану секцію розвантаження, а шум від цієї операції значно зменшує зовнішня система ізоляції. 

Також стандартно машини серії Tornum Rex оснащені пожежною системою Fire detection system, що служить для виявлення ознак загоряння й запобігання пожежі. Ця система в разі перевищення допустимої температури агента сушіння автоматично вимкне функціонування зерносушарки. 

Ще більше полегшує роботу із сушарками передової серії система керування й контролю вмісту вологи Tornum IDC. Через зручний інтерфейс цієї системи можна повністю контролювати весь процес сушіння з персонального комп’ютера чи планшета. Tornum IDC забезпечує точне сушіння до певного середнього вмісту вологи в зерні незалежно від поточних умов навколишнього середовища, що унеможливлює пересушування зернового потоку. Завдяки цьому система дозволяє заощаджувати значні кошти, бо не перевищується понад необхідний обсяг витрата теплоносія, й надлишково не «губиться» вага зерна. По суті, система контролю вмісту вологи є додатковим джерелом доходу для власника сушарки. Важливо, що система Tornum IDC доступна онлайн, а отже, працювати з нею можна скрізь, де є доступ до мережі Інтернет, з будь-якої платформи, навіть зі смартфона. 

Для будь-якого типу палива 

Чутливим питанням в роботі будь-якої зерносушарки є споживання енергоносіїв. Це питання має значення не лише в частині споживання певної кількості енергії на 1 тонно-відсоток сушіння зерна, а й власне споживання певних видів палива. Для елеваторів із великими обсягами сушіння зерна іноді немає іншої альтернативи використовуваному енергоносію, як природний газ, і більшість сушильних машин, пропонованих на ринку, призначені саме для роботи на газі. Однак чимало підприємств для скорочення витрат на енергоносії використовують різні види альтернативного палива, такі як солома, деревна тріска, паливні пелети, зерновідходи тощо. Проблема полягає в переналаштуванні газової зерносушарки для роботи на інших видах палива, бо це завжди пов’язано з великими витратами на обладнання нового теплогенератора, а іноді просто неможливо.  

Сушарки серії Tornum Rex відрізняються тим, що вони від початку пристосовані для роботи з кількома різними джерелами тепла на вибір — газ, біопаливо або теплообмінники. Зокрема, як біопаливо у цих машинах можна використовувати деревну тріску або гранули (пелети), що є нейтральним джерелом вуглекислого газу. 

Для тих підприємств, де є гаряча вода або пар, оптимальним буде теплообмінник для цього джерела тепла. Компанія Tornum розробила спеціальні теплообмінники, які можуть бути оснащені автоматичною системою власного очищення. 

Нарешті, в сушарку може бути вбудований газовий пальник, а камера згоряння оснащується обладнанням для забезпечення безпеки роботи, включно з електричною шафою й датчиками температури (для роботи в режимі рекуперації тепла потрібний газовий пальник). 

Компанія Tornum у серії Rex випускає низку моделей шахтних сушарок, що розрізняються як за висотою, так і потужністю. Найпродуктивніша сушарка, залежно від умов навколишнього середовища і вхідної вологості зерна, може обробляти до стандартних показників до 300 т зерна на годину. У цій серії практично кожне середнє або велике підприємство з доробки та зберігання зерна може знайти потрібну за продуктивністю машину й випробувати найсучаснішу технологію сушіння, пропоновану іменитим шведським брендом. 

Марк Бєлявцев

журнал The Ukrainian Farmer, грудень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ