Тваринництво

 Сепаратор XSplit ефективніше віджимає гноївку та органічні відходи

Сепаратор, якого досі не було

Сепаратор, якого досі не було
Системне рішення: сепаратор XSplit з насосом змонтовані на автопричепі

 Сепаратор XSplit ефективніше віджимає гноївку та органічні відходи. 

Органічні добрива набувають усе більшого значення. Це пояснюється тим, що за умови економного використання органічного добрива як джерела поживних речовин для живлення рослин витрати на додаткові мінеральні добрива зменшуються. Для ще ефективнішого використання цінної сировини — гноївки ВРХ — потрібна комплексно продумана технологія використання рідких відходів. Окрім оптимального внесення органіки в ґрунт сюди також входять технології, що дають змогу ефективно обробити гноївку та рослинні відходи для подальшого використання й утилізації. 

Розділення твердої та рідкої фракцій 

Для цього в сільському господарстві та в секторі біогазу застосовують сепарацію гноївки. Під час сепарації гноївку розділяють на тверду та рідку фракції, після чого отримані речовини треба зберігати окремо. Завдяки розділенню твердої та рідкої фракцій під час зберігання на поверхні збірників утворюється менше плаваючих корок, які доводиться перемішувати енерговитратним способом, щоб перекачувати відходи далі. До того ж, рідку фракцію можна вносити в ґрунт простіше. Менша в’язкість гарантує, що до рослини прилипатиме менше гною — це знижує забруднення рослин. Крім того, гноївка набагато швидше проникає в ґрунт, а це означає, що випаровується та втрачається менше поживних речовин. 

Сепарація також заощаджує місце та обсяг для зберігання гною. Гноївка ВРХ складається більш ніж на 90% із води. Щоб зекономити більше місця й отримати поживні речовини в більш концентрованому вигляді, тверду фракцію відокремлюють. Тверді речовини можна складати в бурти, тому для економії місця їх можна зберігати в лотку. Особливо взимку це значно економить витрати. 

Сепарований гній у біогазових установках 

Для операторів біогазових установок сепарація відкриває додаткові можливості. За використання рідких відходів із різних джерел ви зможете отримати рівномірну вологість різних відходів із певною часткою сухих речовин. Якщо біосубстрат у ферментері занадто густий для БГУ, то в’язкість можна зменшити шляхом рециркуляції рідкої фракції. 

Сепарація органічних відходів 

З пресово-шнековим сепаратором XSplit компанія Vogelsang GmbH & Co. KG вивела на ринок сепаратор нової конструкції. «Для наших клієнтів стає все важливішим оптимальне та ефективне використання органічних відходів і гноївки. Як добриво для вирощування сільськогосподарських культур, як підстилка для утримання ВРХ, для поліпшення ґрунту або для виробництва енергії в біогазових установках. Завдяки технології сепарації ми доповнили наш асортимент новинкою для ще ефективнішого поводження з органічними відходами», — розповідає виконавчий директор Гаральд Фогельзанг. 

XSplit досягає вмісту сухих речовин у твердій фракції до 40%

Компанія Vogelsang взяла на озброєння перевірену концепцію розділення твердої та рідкої фракцій гною та рослинних відходів за допомогою пресово-шнекового сепаратора й удосконалила технологію, що лежить у її основі: у пресово-шнековому сепараторі XSplit від Vogelsang двигун розташовано після виходу відсепарованої твердої фракції. На відміну від звичних шнекових сепараторів привод не контактує з гноївкою й органічними відходами, тому стороння рідина не може потрапити всередину редуктора привода, відтак додаткове ущільнення вала більше не потрібне. Це зменшує видатки на витратні матеріали та час на технічне обслуговування. 

Ущільнювальна шайба з товстого високоякісного еластомеру разом зі шнеком у зоні сепарації забезпечує надійне формування початкової пробки без додавання допоміжних речовин і практично без початкового протікання. Діапазон вичавлення, а отже, і вміст сухої речовини, можна індивідуально налаштувати всього за кілька кроків. Завдяки модернізації процесів XSplit досягає вмісту сухої речовини у твердій фракції до 40%. Це робить сепаратор придатним для виконання широкого спектра вимог під час обробки гноївки та органічних відходів. 

Системне рішення 

Розробляючи пресово-шнековий сепаратор, компанія Vogelsang надавала важливого значення найкращому співвідношенню витрат і вигод для користувача. Концепція QuickService забезпечує прямий доступ до робочого сита і шнека через передню кришку. Тому технічне обслуговування стало швидким і простим. 

На додаток до версії окремого агрегата Vogelsang пропонує сепаратор XSplit як комплексне системне рішення. Воно складається з комплекту обладнання: сепаратора, роторних насосів серії VX для подачі та відсмоктування, проточного подрібнювача RotaCut і блоків керування. Проточний подрібнювач відокремлює камені, сторонні засмічення й подрібнює рослинні рештки. Це забезпечує надійну та безаварійну сепарацію органічних відходів. XSplit установлюють на підіймальній стрілі (включно з гідравлічним блоком), яка може бути повернута догори, наприклад, для сепарування гноївки над причепом. Налаштування та зміна робочих параметрів здійснюється через сенсорний дисплей блока керування (PCU). 

Усі агрегати встановлюють на 3,5-тонний причіп. Це означає, що сепаратор XSplit як системне рішення є мобільним, його можна швидко перевезти на інше місце роботи, приєднати до електромережі за принципом plug & play та до лінії подачі й відведення й почати працювати. 

Сепарація є важливим технологічним компонентом для отримання максимального ефекту від використання органіки як джерела поживних речовин для рослинництва та альтернативних допоміжних матеріалів для утримання тварин. 

Статтю надала компанія Vogelsang GmbH & Co. KG , Germany

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ