Агрономія

Активовані мікроорганізми допомагають рослині засвоїти поживні речовини ґрунту, збільшуючи її продуктивність

Невидимі помічники

Невидимі помічники

Активовані мікроорганізми допомагають рослині засвоїти поживні речовини ґрунту, збільшуючи її продуктивність.  

Пшениця є головною продовольчою, а також основною озимою культурою в Україні. Навіть після повномасштабного вторгнення, внаслідок якого скоротилися посівні площі під пшеницею, Україна за підсумками 2022 року стала дев’ятим найбільшим виробником цієї зернової культури з показником 20,5 млн тонн, що на третину нижче від тогорічних показників. Цього року площа посівів під озимою пшеницею становить понад 4 млн гектарів. 

Продуктивність культури залежить від багатьох чинників, а закладання основних параметрів урожайності відбувається ще восени, тому потрібно правильно забезпечити рослині умови для їх формування. Розвиток кореневої системи, процес кущення та накопичення цукрів є основними чинниками доброї перезимівлі культури. Для цього рослина повинна мати доступні елементи живлення безпосередньо під час осінньої вегетації, а також до повного формування врожаю. 

Основною проблемою живлення пшениці є низька кількість доступних форм поживних речовин, особливо фосфору і калію, оскільки ці елементи потребують часу, щоб перейти в доступну для рослин форму з мінеральних добрив. Другим важливим чинником, що впливає на забезпечення елементами живлення, є низький рівень використання поживних речовин із добрив. У середньому цей показник становить 40%, але найгірше те, що решта трансформується в недоступні для рослин форми або втрачається. Для розв’язання цієї проблеми потрібно зазирнути глибше в ґрунтові процеси, а саме в діяльність мікроорганізмів, бо саме вони є тим інструментом, що може покращити використання поживних речовин із ґрунту та добрив. 

Міст до рослини 

З давніх-давен рослини покладалися на взаємодію з невидимою екосистемою в ґрунті. До того, як ми почали втручатися у ґрунтові процеси, рослини могли отримувати всі необхідні для життя елементи, взаємодіючи з ґрунтовою мікробіотою. Коли ми краще розуміємо цей зв’язок, ми можемо зосередитись на тому, що рослини говорили нам весь цей час — мікробний світ є життєво важливим для здоров’я сільськогосподарських культур і, зрештою, для глобального виробництва харчових продуктів. 

Рослини в процесі фотосинтезу виробляють вуглеводи, але вони не можуть вижити тільки завдяки цим речовинам. Вони звертаються по допомогу до мікроорганізмів, обмінюючи свій цукор на життєво важливі компоненти, потрібні рослинам для виживання. Рослина здатна визначити, якої поживної речовини їй бракує, і виділяє специфічний ексудат (цукор), щоб привабити певні мікроби, що прагнуть видобути цей мінерал. Ці специфічні мікроби створюють бар’єр навколо кореня і вивільняють поживні речовини саме в тому місці, де вони потрібні рослині. 

Мікроорганізми також здатні вивільняти недоступні елементи живлення з ґрунту й перетворювати їх на біодоступну для рослин форму. Разом мікробний світ здатен ефективніше використовувати внесені добрива. Як було сказано вище, рослини не поглинають значну частину внесених добрив, і вони втрачаються. Однак за допомогою ґрунтової мікробіоти добриво здатне перетворюватися на форму, доступну для культур. Крім того, бактерії здатні використовувати надлишок поживних речовин для власного росту і вивільняти їх пізніше. Ми схильні думати, що вносимо добрива для підживлення сільськогосподарських рослин, але ці поживні речовини мікроорганізми повинні переробити, а потім рослини повинні їх вивільнити. Таким чином, мікроби — це міст, що дає змогу добривам потрапляти в рослину. 

Компанія Ralсo розробила й запатентувала унікальну технологію Microbial Catalyst®, яка стимулює наявні в ґрунті мікроорганізми, розблоковуючи ферментативну діяльність, що сприяє ефективнішому використанню поживних речовин. Дослідження показують: Microbial Catalyst® збільшує доступність поживних речовин і сприяє зменшенню норми внесення добрив. 

Унікальна технологія 

Звичайні добрива з мікроелементами створені так, щоб лишатися в ґрунті, доки вони повільно надходитимуть до рослини. Щоб перетворити нерозчинні мікроелементи на форму, що на 100% розчинна, стабільна та доступна для рослин і мікроорганізмів, американські вчені розробили унікальну технологію SoluMin® (Soluble minerals), поклавши її в основу процесу Microbial Catalyst®, яка підвищує ферментативну активність мікроорганізмів, допомагаючи їм вивільняти зв’язані в ґрунті елементи живлення. 

Використовуючи технологію Microbial Catalyst®, продукт Commence® діє безпосередньо в ґрунтовому середовищі, де проростає насіння, впливаючи на кращий розвиток і ріст рослин. Обробка насіння продуктом Commence® використовує запатентовану технологію інкапсуляції, природний полімер, що складається з полісахаридів на основі вуглецю, який спочатку працює на живлення корисних бактерій, що оточують насінину. Потім запатентована технологія Microbial Catalyst® збільшує мікробну активність у ґрунті, розблоковуючи ферменти, які вивільняють зв’язані поживні речовини й роблять їх доступнішими для рослин. 

Досліди в Україні 

В умовах українських господарств проходять досліди щодо роботи Commence® на пшениці за різних рівнів мінерального живлення. Випробування складається з чотирьох варіантів: 

Дослід з Commence в Хмельницькій області за різного рівня мінерального живлення (огляд 28.04.2023)

• Контроль; 

• Commence без NPK

• Commence + 50% NPK

• Commence + 100% NPK

Дослід з Commence в Хмельницькій області за різного рівня мінерального живлення (огляд 30.05.2023)

На прикладі досліду в Хмельницькій області, огляд якого наведено на фото, можна чітко виокремити покращення в розвитку вегетативної частини рослини, кореневої системи та покращене кущення рослин. Кращий розвиток коріння, а особливо збільшення кількості дрібних кореневих волосків, є ключовим чинником, що сприяє кращому засвоєнню рослинами поживних речовин ґрунту, а в результаті — збільшенню врожайності. 

На зображеннях посівів можна чітко простежити, що застосування Commence ® навіть за умов зниженого рівня мінеральних добрив і взагалі без них може показати не гірший або навіть кращий рівень продуктивності, ніж контроль із повною нормою. 

Статтю надала компанія «АгроПлюсІнвест»

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ