Тваринництво

Сучасні технічні засоби дають змогу значно збільшити виробництво молока

Розумна ферма

Розумна ферма

Сучасні технічні засоби дають змогу значно збільшити виробництво молока.   

Олег Чуб, засновник Chub Agroconcept

Для тих господарів, що мислять стратегічно, молочна ферма нині є рентабельним бізнесом, причому, як  доводить тогорічна практика,  навіть в умовах війни. Немало аграріїв говорять, що існування ферми втримало  їх на плаву в рік війни, проте ще є чимало  ресурсів для нарощування виробництва  молока. Які саме резерви ще не залучено,  на Всеукраїнському практичному форумі  «Молочна ферма. Зниження собівартості сирого молока» розповів засновник  Chub Agroconcept, кандидат с.-г. наук  Олег Чуб. 

Робота з тваринами 

Серед молочарів, принаймні власників ферм, поширено певні стереотипи:  якщо ти побудував безприв’язну ферму,  встановив доїльну залу — це вже вершина  автоматизації, можна розслабитися і спокійно заробляти кошти. Інша крайність —  на старій прив’язній фермі неможливо  отримувати високі виробничі показники,  тож і розвивати її не потрібно. Олег Чуб  переконує: це зовсім не так і наводить  приклад ТОВ «Понори» на Чернігівщині,  де, незважаючи на прив’язне утримання  корів, отримують 41 л молока на дійну  корову. До того ж вживання корму становить 3,7% живої маси корів (у середньому  вага корови — 700 кг), а конверсія корму —  1 : 1,58. Тож, як бачимо, можна заробляти  непогані кошти на прив’язному утриманні. 

Одна з причин доволі низької продуктивності первісток в Україні — неправильне  вирощування телят. Олег Чуб наголошує:  щоб виростити продуктивну майбутню  корову, потрібна якісна спермопродукція.  Не менш важливими є високі добові при рости в молочний період — близько 900 г,  міцне здоров’я (адже одне захворювання  «забирає» 1000 л молока), а також правильне запліднення телиць. «У нас техніки  штучного осіменіння запліднюють телиць  вагою від 320 кг — з неї не вийде корови  вагою 700 кг з максимальною продуктивністю. Первістка вагою 500 кг і 700 кг —  це мінімум 2 т молока різниця за одну  лактацію! Щоб отримати первістку 700 кг,  треба запліднювати телиць вагою від 400 кг  та віком 13–14 місяців», — переконує засновник Chub Agroconcept. 

Окрім того, для високої продуктивності корів після отелення велике значення  має кількість спожитого корму, яка, своєю  чергою, залежить від маси тіла тварини.  Це — другий бік одної медалі, але не менш  важливий, ніж перший. 

«Нині точаться дискусії на тему, яке утримання телят краще — групове чи індивідуальне. У кожному є багато плюсів і мінусів.  Якщо немає проблем із висококваліфікованими кадрами, а первістки на піку дають  40–50 літрів, то, може, не варто переходити  на автоматизоване випоювання телят. Бо  із системою типу Альма Про це зроби ти значно легше. Але не менш важливо  за саму автонапувалку є супровід технології  випоювання та подальшого вирощування,  бо часто не у всіх це виходить. Тому вар то купувати техніку разом із супроводом.  Серед 200 молочних ферм, з якими працює  наша компанія, вже є багато прикладів,  коли правильно вирощені первістки мають  продуктивність близько 10 т, і це нас радує  й надихає», — каже Олег Чуб. 

Розумні механізми 

Вище вже йшлося про те, як вчасне виявлення охоти у корів і, відповідно, запліднення надалі впливають на їхню продуктивність. Утім, незрідка помітити симптоми охоти в корів буває складно, адже  бувають вони вкрай невиразні та й тривають менше як 6 год і зазвичай уночі.  Але не для автоматизованих систем. Так,  ізраїльська автоматична система Heatime  Pro+ або її нова версія SenseHub виявляє  корів і телиць в охоті з точністю до 98%.  Окрім того, система здатна виявляти зміни  в стані здоров’я тварини до перших клінічних проявів через датчики руху та жуйки,  а також надає звіти про стан здоров’я, час  отелення, ефективність лікування тощо.  Завдяки простоті та надійності у використанні система SenseHub нині є найпоширенішою у світі. Її окупність настає вже  через 6–12 місяців. 

Система моніторингу здоров’я телятза індивідуального утримання Саlf Monitoring

Стежити за здоров’ям телят у молочний період на індивідуальному утриманні можна за допомогою світової новинки — системи моніторингу здоров’я телят  Calf Monitoring. Це — сенсорна система,  прикріплена до огорожі клітки для телят  з індивідуальним утриманням, реєструє  їх поведінку і відправляє отримані дані  ветлікарю на телефон. Фермери, які нею  користуються, зазначають, що завдяки їй  вони сьогодні знають, які телята завтра  почнуть хворіти! Ця система в комбінації    із роботизованою автонапувалкою Альма  Про і Vital Control забезпечують найвищий  у світі рівень керування здоров’ям телят. 

Розумна система SenseHub, що складається з датчика-нашийника, контролера  та додатка до комп’ютера чи смартфона,  дає змогу отримувати інформацію про від творення, здоров’я, годівлю окремих корів  і груп у реальному часі. Система навіть дасть  знати, коли в корів починається задишка  за спекотної погоди, щоб синхронізувати  налаштування системи вентиляції. 

Вище йшлося про те, що корова вагою  700 кг продуктивніша, порівнюючи з легшими тваринами. Для цього вона має споживати якісний легкоперетравний корм,  який є основою збалансованого раціону.  На жаль, нерідко неперетравлені рештки  зерна чи крохмалю можна бачити в гної,  а це свідчить про ненабрані кілограми  та втрату продуктивності. Утім, цю проблему можна легко розв’язати, замінивши  корнаж на пасту, перетравність якої сягає  95%, що «виливається» в додаткові 1–2 л  молока. І собівартість такого виробництва  нижча, адже не потрібно витрачати ся на досушування зерна, а ще вологим  пропустити його через дробарку Gruber  зі змінною системою сит для рівномірності  подрібнення й закласти в мішки чи силос ну траншею. 

Інше розумне рішення стосується  правильного відбору силосу та сінажу  із силосних і сінажних траншей. На жаль,  в Україні у 90% господарств цей процес  відбувається з грубим порушенням технології, зокрема, щодо щільності корму.  У результаті всередину потрапляє повітря,  у кормі починається вторинна ферментація, що призводить до його самозігрівання,  втрати поживної цінності корму, утворення шкідливих речовин, які спричиняють  захворювання у тварин. Корови споживають такий корм на 10–15% менше, від повідно, ферма недоотримує по декілька  літрів молока від кожної корови. Цього  можна уникнути, якщо відбирати корми силосним ковшем із рухомою фрезою Emily, що забезпечує ідеальний зріз корму,  не розпушуючи стінки. 

Насамкінець рівномірно розподілить  корм по кормовому столу без погіршення  його якості автоматичний підгортач Butler  Gold — єдиний у світі, що не ущільнює  корм завдяки наявності шнека попереду.  А це — гарантія вищого вживання корму  й продуктивності. 

Як бачимо, розумна ферма від Chub Agroconcept — це увага до кожного етапу  виробництва, у якому не буває дрібниць,  і все зроблено по-розумному. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ