Техніка

Для якісної заготівлі зелених кормів потрібна техніка для транспортування, розрівнювання і трамбування силосу

Машини «зеленого» сезону

Машини «зеленого» сезону

Для якісної заготівлі зелених кормів потрібна техніка для транспортування, розрівнювання і трамбування силосу.  

Одним з таких агрегатів, що не має аналогів в Україні, є багатофункціональний причіп ТЗП АТЛАНТ від «Заводу Кобзаренка». Він дозволяє виконувати багато різних робіт у тваринницьких господарствах. 

Цей причіп може замінити цілий флот причепів, адже наявність змінного заднього борту використовується для перевезення вантажів, унесення органічних добрив, перевантаження зерна в автомобіль, кагатування цукрових буряків і перевантаження буряків в автомобіль. 

Атлант — універсальний, як швейцарський ніж! 

Напівпричіп розвантажується методом зсування без підіймання кузова. Конструкцію напівпричепа розроблено таким чином, щоб забезпечити стійкість під час розвантаження на схилах. Тобто з ним можна сміливо працювати в силосних ямах без ризику перекинутися. 

На відміну від звичайних самоскидних причепів ТЗП «Атлант» здатен підпресовувати зелену масу і брати на 30–50% більше вантажу. До того ж вивантаження зеленої маси в силосних ямах відбувається рівномірним шаром. 

Маючи такий причіп у господарстві, власники завжди знайдуть йому застосування. Адже крім прямого обов’язку — перевезення вантажів «Атлант» без проблем справиться з іншими поставленими завданнями. 

Чим щільніше — тим краще! 

Під час укладання зеленої маси в силосну яму доводиться докладати багато зусиль для її ущільнення. Цьому може допомогти розрівнювач силосу РС–2400, який вирівнює зелену масу в силосній ямі або траншеї рівними тонкими шарами по 20–30 см. Розрівнювач із шириною захвату 2,4 м чіпляють до трактора на передню навіску. Конструктивно вітчизняна модель розрівнювача РС-2400 є європейським аналогом і нічим не поступається в роботі, проте коштує в Україні удвічі дешевше! 

Ще один агрегат для покращення роботи в силосних ямах — силосний котоктрамбувальник СЛОН. Він збільшує щільність силосу до 30%, і таким чином у силосну яму вміщується більше зеленої маси. До того ж зменшується кількість повітря в масі, що трамбується, і, відповідно, забезпечується тривале збереження якості кормів. Робочими органами котка-трамбувальника є сталеві колеса з ребордою (як у залізничних вагонах). 

Заготівля сіна і соломи в рулонах 

До заготівлі грубих кормів також слід підходити максимально уважно. Окрім  якості важливим чинником є надійність техніки та її продуктивність, бо час для цієї роботи завжди обмежений технологічними вимогами й погодою. Для підбирання сіна і соломи застосовують прес-підбирачі. Найпопулярнішими на сьогодні є машини, що пакують рослинну масу в рулони. Існують машини різної продуктивності, які утворюють рулони діаметром від 0,7 до 1,7 м. Наприклад, машини ірландського виробника McHale працюють на швидкості 20 км/год і за 20 год здатні затюкувати до 100 га поля. Продумана система закрутки тюка в рулон дозволяє закласти щільну серцевину, а далі — зв’язати тюк діаметром до 1,7 м. Ці тюкопреси працюють швидко, і за 8 год спаковують 500 тюків. Найбільш «ходові» моделі в Україні: 

McHale F5400 — прес-підбирач із камерою пресування фіксованого (постійного) обсягу. 

McHale V6740 (без різального блока) — прес-підбирач із камерою пресування змінного об’єму. 

McHale V6750 (з різальним блоком) — прес-підбирач із камерою пресування змінного об’єму. 

Власна вага агрегатів близько 4 т, має стійкість до динамічних навантажень і важких умов праці. 

Тюковози самозавантажувальні! 

Збирання рулонів без залучення додаткової спецтехніки зручно виконувати за допомогою тюковозів, що є в лінійці «Заводу Кобзаренка»: 

• сім моделей для круглих рулонів (одночасне перевезення від 12 до 30 рулонів діаметром 1,2–1,8 м); 

• дві моделі для прямокутних тюків (12–18 тюків розміром 2,4 . 1,2 м). 

Підбирання і завантаження виконується вилковим захватом, який за допомогою гідроциліндра підіймає тюк на платформу.  Передня стінка пересуває тюки назад. Розвантаження відбувається методом зсування тюків передньою стінкою через задній борт, який також приводиться в дію за допомогою гідроприводу. 

Для роботи з тюками в сіносховищах пропонується спеціальний захват, який можна встановлювати на телескопічні та фронтальні навантажувачі всіх поширених в Україні брендів. Такий захват у лінійці «Заводу Кобзаренка» представлено у двох модифікаціях — для круглих і, відповідно, прямокутних тюків. 

Як бачимо, від правильного вибору техніки залежить якісна заготівля кормів! 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ