Тваринництво

Правильно підібрана поживність преміксів для свиней зміцнює імунітет тварин і зменшує витрати на годівлю

Мікс продуктивності та рентабельності

Мікс продуктивності та рентабельності

Правильно підібрана поживність преміксів для свиней зміцнює імунітет тварин і зменшує витрати на годівлю.

 Cучасне промислове свинарство неможливе без додавання в годівлю свиней комплексу мінеральних добавок, біологічно активних речовин, синтетичних амінокислот. Вони дають змогу повноцінно оптимізувати комбікорми, забезпечують реалізацію генетичного потенціалу тварин. Застосування преміксів — найраціональніший спосіб уведення мікродобавок до основного корму для забезпечення організму тварин вітамінами й мінералами. 

Вітаміни й мінерали 

До складу якісних преміксів входять жиророзчинні та водорозчинні вітаміни. Окрім здатності розчинятися в рослинних і тваринних жирах жиророзчинні вітаміни мають чимало інших корисних властивостей. Так, віта мін А бере участь в обміні протеїну й мінеральних речовин, синтезі гормонів, пришвидшує окисновідновні реакції в організмі свиней, забезпечує нормальний стан шкіри, дихальних систем, впливає на зростання поросят, нормалізує роботу ШКТ і сечостатевої системи, покращує зір. Вітамін D3 має протирахітну активність, стимулює функцію ендокринних залоз, активізує вуглеводний обмін, сприяє народженню великих і здорових поросят завдяки нормалізації рівня кальцію і фосфору в крові свиноматки. Вітамін Е діє в організмі як біокаталізатор і має антиоксидантну дію, регулює білковий і ліпідний обміни, необхідний для функцій розмноження. 

Водорозчинні вітаміни групи В мають широкий спектр дії: 

В1 регулює обмін вуглеводів, має антиневротичну властивість, 

В2 забезпечує нормальну генерацію енергії, обмін білків і жирних кислот, нормалізує окисно-відновні реакції; 

В3 пришвидшує розпад і синтез жирів, глюкози, жовчних кислот тощо; 

В4 сприяє обміну жирів і не дає їм відкладатися у клітинах; 

В5 покращує кровообіг, пришвидшує окисно-відновлювальні реакції, стимулює функції ШКТ; 

В6 бере участь в обміні амінокислот та інших речовин; 

В7 (біотин) — у синтезі жирних кислот, амінокислот, регулює стан нервової системи; 

В9 бере участь у процесі кровотворення, синтезі амінокислот, холіну; 

В12 сприяє метаболічним процесам в організмі, нормальному кровотворенню, бере участь в обміні вуглеводів і жирів, синтезі нуклеїнових і амінокислот. 

Окрім групи вітамінів В премікси містять водорозчинний вітамін С, який бере активну участь у синтезі гормонів, амінокислот, гемоглобіну, регуляції репродуктивної системи, відіграє роль антиоксиданта в організмі. 

Важливими для нормальної життєздатності свиней є мінеральні речовини. Так, без кальцію неможливе формування кісток і тканин, особливо свиноматок та молодого поголів’я. Фосфор, який також входить до складу кісток, незамінний в обміні білків, жирів і вуглеводів, у синтезі ферментів, гормонів і вітамінів. Натрій важливий для підтримання осмотичного тиску в клітинах, нормалізує серцеву і нервову діяльності. Магній підтримує кислотно-лужний баланс, функціональність нервово-м’язового апарату, бере участь у терморегуляції. Калій відповідає за стан і кількість тканинної рідини, позитивно впливає на роботу серця. Залізо та мідь відіграють важливу роль в окислювальних процесах і нормалізації складу крові, покращують прирости й здоровий стан тварин. Марганець сприяє нормальному обміну речовин, репродуктивній функції та росту свиней. Цинк важливий у період статевого дозрівання, у період парування тварин. Селен посилює обмін речовин, впливає на білковий обмін і деяких амінокислот. Кобальт бере участь у гемопоезі, позитивно впливає на плодовитість кнурів і молочність свиноматок. Йод регулює кількість гормонів і їх процеси в організмі, покращує стан судин і печінки. 

Зазвичай премікси провідних компаній виготовляють із відбірної сировини — подрібненого зерна, макухи, шроту, висівок тощо, які об’єднують вітамінно-мінеральні добавки в одну суміш, готову до використання. Інші біологічно активні речовини, що містяться в преміксах, зокрема ферменти та пробіотики, покращують травлення свиней, сорбенти — виводять токсини, а добавки та підкислювачі покращують смакові якості. 

Як обрати премікс 

На кожному етапі розвитку тварини особливо потребують певних вітамінів, макро-та мікроелементів. Відтак і премікси виготовляють, зважаючи на потреби фізіологічних потреб свиноматок, молодняк на дорощуванні, відгодівлі чи кнурів-плідників. Окрім того, ринок пропонує продукти для збільшення маси м’язів тварин, профілактики хвороб, зміцнення імунітету та з лікувальним ефектом. Відтак, купуючи премікс, фермер повинен зважати на його призначення, адже склад кожного продукту відрізняється, а його складові підібрано в певних пропорціях відповідно до призначення продукту. На упакуванні завжди вказано застосування та дозування, тому перед застосуванням варто звернути увагу на цю інформацію й дотриматись рекомендацій, щоб понаднормова кількість вітамінів не нашкодила тварині. 

Премікси слід давати з якісним і свіжим кормом — вітаміни тривалий час у преміксах не зберігаються, протерміновану продукцію застосовувати не слід. 

Правильний вибір преміксу залежить від умов утримування та генетичного потенціалу поголів’я, спрямованості на певну програму годівлі й фінансові можливості підприємства. Наприклад, додаючи продукти VITAGRO Nutrition, можна отримати свиней вагою 115 кг за 155 днів або ж з мінімальними інвестиціями — вагою 120 кг за 190 днів. Здебільшого професіонали обирають комплексну програму VITAMIX Premium, розраховану на відгодівлю свиней для досягнення живої ваги 115 кг за 165 днів. 

Запорука здоров’я 

Для забезпечення здоров’я тварин годівля насамперед повинна базуватись на основних принципах, до яких прийшли провідні виробники свинини за останні 25 років. Їх дотримуються й на підприємстві VITAGRO Nutrition: 

• розроблення рецептів комбікормів на основі вмісту поживних речовин і енергії, а не інгредієнтів; 

• розроблення раціонів на основі стандартизованої доступності фосфору та використання ферменту фітази; 

• використання синтетичних амінокислот для зменшення кількості дорогої білкової сировини в кормі; 

• розроблення раціонів на основі стандартизованої доступності амінокислот в кишківнику, а не кількості сирого протеїну; 

• перехід від традиційних систем перетравної та обмінної енергії до системи чистої енергії. 

Переваги застосування преміксів VITAGRO Nutrition в годівлі свиноматок: 

• балансування та збагачення раціону за протеїном завдяки введенню високопротеїнових нутрієнтів рослинного походження; 

• підготовка організму свиноматки до легшого приходу в охоту, не провокуючи лактогенезу, завдяки наявності оптимального набору вітамінномінеральних компонентів, важливих для репродукції елементів і нутрієнтів; 

• завдяки наявності у складі високоефективних органічних підкислювачів підвищується кислотність сечі у свиноматок після відлучення, бо зниження рН сечі у свиноматок призводить до розвитку інфекційної патології урогенітального тракту. 

Переваги преміксів VITAGRO Nutrition у годівлі поросят: 

• забезпечує зниження проявів стресу в період привчання поросят до твердих кормів і в період відлучення; 

• балансує престартерний корм за енергією — новонародженим поросятам потрібна енергія для росту, але її надлишок шкодить тваринам; 

• зниження проявів, припинення або запобігання канібалізму в групах поросят на дорощуванні завдяки збагаченню раціону поросят на дорощуванні й відгодівлі цинком; 

• заспокоєння свиней і зняття агресії (завдяки комплексу магнію і вітамінів групи В); 

• збалансованість і збагачення раціону за протеїном завдяки високопротеїновим продуктам. 

Вітамінно-амінокислотні суміші VITAGRO Nutrition для свиней — це основа збалансованої годівлі, що заповнює брак протеїну, вітамінів і мінеральних речовин, важливих для нормального розвитку тварин. 

Матеріал надала компанія VITAGRO Nutrition

vitagronutrition.com.ua

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ