Агрономія

Якісно виконана інокуляція зменшує витрати на азотні добрива і покращує врожайність сої

Правильна інокуляція

Правильна інокуляція

Якісно виконана інокуляція зменшує витрати на азотні добрива і покращує врожайність сої. 

Cоя є однією з найпоширеніших культур, вона посідає третє місце за посівними площами у світі. В Україні до 2010 року сої сіяли не більше як 1 млн гектарів, а вже 2023 року площі під цією культурою зросли до 1,8 млн гектарів. За прогнозами на цей рік площі сої помітно збільшаться як в Україні, так і у світі, а загальне світове виробництво перетне рекордну позначку в 400 млн тонн. 

Провідну роль у досягненні таких результатів відіграватиме інокуляція. Симбіоз бульбочкових бактерій і рослин дає змогу заощаджувати чималі гроші на азотних добривах. Підвищується врожайність і вміст протеїну в насінні. Крім того, є можливість лишити додатковий азот у ґрунті для наступних культур. Також значне зниження забур’яненості — біологічний азот повністю споживається бобовими й не «годує» бур’яни. 

Що може впливати на інокуляцію 

Посуха, особливо під час сівби. Оптимальною вважається вологість ґрунту 60–70%, і якщо вона менша, ускладнюється розвиток бульбочок. Прохолодна температура уповільнює активацію бульбочкових бактерій. Потрібно, щоб температура становила +8…+28 °С. Тоді симбіотична активність є максимальною. Кислотність ґрунту має бути в межах від 5,2 до 7,5. Якщо pH виходить за межі вказаного діапазону, розвиток рослин відбуватиметься неоптимально. Надто велика кількість доступного мінерального азоту в ґрунті (понад 35–45 кг/га) не дає утворюватись симбіозу між рослинами й бактеріями, тому внесення інокулянту буде неефективним. Ущільнений ґрунт перешкоджає аерації й доступу повітряного азоту до кореневої системи. 

Правильний підхід 

Незрідка виникає запитання: чи потрібно вносити інокулянт, якщо сіяти сою по сої, і попереднього сезону інокуляцію вже робили? Нібито потрібні бактерії вже є в ґрунті, і вони можуть працювати й далі. Насправді ситуація буде суттєво відрізнятись. На перший рік 80% бульбочок будуть утворені за допомогою штамів з інокулянту, і тільки 20% утворяться від аборигенних штамів, що були в ґрунті. Однак уже на другий рік ситуація різко змінюється. Якщо не робити інокуляцію, всього 20% бульбочок будуть утворюватись за допомогою «робочих» штамів з інокулянту. Інші 80% утворяться від аборигенних штамів, і ситуація з фіксацією азоту буде зовсім не такою. В третій рік без застосування інокулянтів рослина може утворити симбіоз тільки з аборигенними штамами, які не будуть ефективними. 

Слід пам’ятати: засвоєння азоту з бульбочкових бактерій до фази цвітіння відбувається з бульбочок, що на центральному корені. Після фази цвітіння всього 20% бульбочок на центральному корені даватимуть рослині азот — інші 80% рослина візьме з бульбочок на периферійних коренях. 

Надійне рішення 

Група компаній BioNorma вже понад 10 років забезпечує високоякісними інокулянтами українських аграріїв. На сьогодні одним із продуктів преміумкласу є Ризоактив Концентрат. Його випускають у трьох препаративних формах: рідкій, на основі торфу і на основі вугілля. Це дає змогу робити інокуляцію будь-яким наявним у господарстві обладнанням. 

Однією з важливих переваг препарату Ризоактив Концентрат є титр 10 млрд клітин в одинці об’єму. Це дає змогу завчасно протруювати насіння (за 30 днів до сівби). Препарат стійкий до широкого спектра хімічних ЗЗР, його дозволено до застосування у бакових сумішах. Також його можна застосовувати в органічному виробництві (є сертифікат Органік Стандарт). 

Вартість інокулянту Ризоактив на гектар за сівби з нормою 130–150 кг/га становить 134–167 грн. За ці кошти можна повністю забезпечити рослини азотом на весь період вегетації. Скільки коштують мінеральні добрива — усім відомо. 

Не втрачайте ефективність 

В одній баковій суміші слід використовувати тільки перевірені препарати, які є сумісними з інокулянтом. Інакше бактерії загинуть і препарат не спрацює. Робочий розчин потрібно використати протягом двох годин від моменту приготування. Оброблене інокулянтом насіння треба захисти від потрапляння сонячних променів. 

Відомо, що загальний симбіоз триває 78 днів, а активна його фаза, коли рослина отримує азотне живлення, — 67 днів. Установлено, що для бульбочок, які старіють, характерна велика кількість фітопатогенів на поверхні, мікроміцетів роду Fuzarium. Зрозуміло, що ефект від протруєння насіння не зберігається весь вегетаційний період, а є ефективним тільки на початкових етапах органогенезу. 

Помітивши такі проблеми, ми поставили перед собою завдання — усунути це, тобто якимось чином запобігти процесу передчасного старіння бульбочок. Нашими експериментами доведено, що сумісна інокуляція насіння сої Інокулянтом і препаратом Біонорма Pseudomonas запобігають передчасному старінню бульбочок і забезпечують додаткове отримання азоту в кількості від 30 до 50 кг/га. Препарат Біонорма Pseudomonas має потужну фінгіцидну та рістрегуляційну дію, захищає рослину від бактеріозів і діє впродовж усього вегетаційного періоду. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ