Агрономія

Які культури будуть найрентабельнішими для фермерів у новому аграрному сезоні

Що сіяти в сезоні-2023

Що сіяти в сезоні-2023

Які культури будуть найрентабельнішими для фермерів у новому аграрному сезоні.

Повномасштабна війна та спричинені нею нові серйозні виклики для українських агровиробників істотно змінили кон’юнктуру на ринку зерна. Ціни на вирощений урожай і далі лишаються низькими, а ресурси дорожчають. Тому нині як ніколи важливо правильно визначитися зі структурою посівних площ. 

За влучним виразом одного з експертів аграрного ринку, цьогоріч у деяких випадках рішення про те, яку культуру сіяти, ухвалюватимуть ледь не біля сівалки в полі. Надзвичайно важливо прорахувати усі можливі й неможливі ризики. Власні рекомендації для наших аграріїв надав відомий фахівець Віталій Гоєнко, продукт-менеджер з олійних культур компанії ТОВ «Лідеа Україна». 

Віталій Гоєнко, продукт-менеджер з олійних культур компанії ТОВ «Лідеа Україна»

— Справді, чимало фермерів сьогодні перебувають у роздумах — досі не визначилися з тим, як правильно розподілити площі під сільгоспкультурами. Чи зменшити кукурудзу, чи піти у соняшник або в сою. Уважаю, що в кожному конкретному випадку слід ухвалювати рішення, виходячи з наявних ґрунтово-кліматичних умов, технологічних можливостей господарства та, звісно ж, реальної рентабельності вирощування, — зазначає Віталій Гоєнко. 

Представник компанії Lidea радить звернути увагу на таку, хоч і доволі примхливу, однак високорентабельну культуру, як соя. За сприятливих погодних умов і правильного підходу ця культура може стати саме фактором, який підвищить показники рентабельності роботи агрокомпанії наприкінці сезону. 

— Надзвичайно багато залежить від правильного вибору посівного матеріалу сої, починаючи від походження, групи стиглості й закінчуючи адаптацією сорту до ґрунтово-кліматичних умов і гербіцидів. Адже на ринку України нині дуже широкий асортимент насіння, й інколи, не маючи достовірної інформації про сорт, що може спричинити зниження запланованої продуктивності, — стверджує Віталій Гоєнко. 

Фахівець звертає увагу на те, що, попри всі заборони, до 50% із 1,5 млн гектарів посівних площ під соєю — ГМО-продукція. Чимало фермерів уважають технологію вирощування ГМО-сої простішою і далі працюють з нею. Але вартість гербіцидів на основі гліфосатів значно зросла, і економіка — не на користь ГМ-сої. 

— Це їх вибір, але зазначу, що на території Євросоюзу премія за не ГМ-сою становить сьогодні 20–25 євро/т і зростає. Тому у всіх сенсах ГМО-соя — це неперспективний напрям, який несе чимало ризиків, — пояснює експерт. 

За його словами, ТОВ «Лідеа Україна» докладає значних зусиль, щоб запропонувати кожному українському фермеру саме той сорт і ту технологічну підтримку вирощування сої, які забезпечать максимальну рентабельність. І це динамічний процес, бо метою Lidea є не якомога більший продаж насіння незалежно від сорту та ефективності його для клієнта, а успішний результат для кожної агрокомпанії. 

— Скажімо, як ви знаєте, ще не так давно в нашому портфоліо в Україні було аж 12 сортів сої. Усі вони пройшли ретельне випробування як на демоділянках, так і у виробничих умовах. Адже, як ви знаєте, в Україні наша компанія має власну землю, на якій тестує в промислових умовах різні сорти й технології, що дає змогу робити об’єктивні висновки. І ми наразі визначили, що найкращими для умов різних регіонів Україні є чотири сорти сої ультраранньої та ранньої груп стиглості, — розповідає Віталій Гоєнко. 

Зокрема, це сорт номер 1 у Європейському Союзі ЕС Ментор, ультраранній ЕС Командор, новий ранній сорт ЕС Директор і пізніший ЕС Паладор із високим потенціалом урожаю. 

— Це не означає, що інші сорти сої Lidea чимось гірші. Просто щодо цих сортів ми чітко відстежили поведінку сортів за різного рівня витрат і різних ґрунтовокліматичних умов конкретно в Україні. На замовлення для окремих клієнтів ми привозимо інші сорти сої під реально дієву технологію вирощування, наприклад, на Заході України, де є достатньо вологи, — каже Віталій Гоєнко. 

Пан Віталій знову наголошує на тому, що придбання посівного матеріалу точно підтверджених сортів в офіційних представників виробника — це єдиний правильний шлях розвитку.  

— Розумієте, коли ми оглядаємо поля, то час від часу наштовхуємося на відверто слабкі посіви сої невідомого походження. Місцевий менеджер пояснює: це насіння, придбано в інтернет-магазині. Або десь з-під поли, по знайомству. Жоден технолог вам нічим не допоможе з відверто неякісним посівним матеріалом невідомого походження. Тому не варто йти цим шляхом — заощадити щось таким чином навряд чи вдасться, — вважає фахівець. 

Щоб отримати хорошу рентабельність вирощування сої, Віталій Гоєнко радить ураховувати низку чинників — згадуване нами походження посівного матеріалу, і погода, і групи стиглості, і густота сівби. 

— Якщо немає дощу, то лишається тільки молитися — це сувора правда життя. В такому разі ніщо не допоможе — ані найкращі добрива, ЗЗР чи насіння. Однак, на щастя, такі сезони трапляються не часто, і кожен фермер, що працює у більш-менш забезпеченій опадами зоні України, може підібрати оптимальний сорт і технологію вирощування, — переконаний Віталій Гоєнко. 

Наприклад, лідер портфоліо Lidea — сорт ЕС Ментор посідає частку в 30% ринку елітного насіння сої в Україні. Не в останню чергу завдяки поєднанню високого потенціалу врожайності, стійкості до стресових чинників і правильному вибору технології вирощування. 

— ЕС Ментор, як й інші наші сорти сої, цілковито адаптовані до умов різних регіонів України. Причому кожен сорт сої може потребувати специфічної густоти сівби. Ультраранні сорти є переважно індетермінантними, і для них найефективнішим є вузькорядний спосіб висіву — з міжряддями до 30 см та густотою 600–700 тис./га схожих насінин. Однак напівдетермінантні сорти сої мають уже високу компенсаторну здатність, наприклад, той таки ЕС Ментор. Його не потрібно загущувати, бо тільки зашкодить. Для таких сортів достатньо густоти 550 тис. схожих насінин на гектар, — радить Віталій Гоєнко. 

Щоб кожен клієнт мав змогу чітко розібратися з вибором сортів сої та технологією їх вирощування, компанія «Лідеа Україна» організувала високоефективну технологічну підтримку фермерів у режимі 24/7. У кожному регіоні України працюють представники Lidea й технологи, і, відповідно, з ними можна проконсультуватись про технологічні нюанси. 

Віталій Гоєнко також радить звертати увагу не лише на якість посівного матеріалу, а й на реальний стан ґрунтів на полях господарства. 

— Усі сьогодні жаліються на подорожчання мінеральних добрив. Але насправді наша головна проблема — не дорогі міндобрива, а мертві ґрунти. В Україні у нас просто золоті чорноземи, проте за їх здоров’ям потрібно також стежити, і великими нормами нітроамофоски чи карбаміду тут не обійтися. Один наш технолог, оглядаючи поля у Сумській області, нарешті знайшов живого черв’яка у ґрунті й ледь його не цілував — така це вже, на жаль, сьогодні рідкість… Тому негайно потрібно віднаходити способи активізації біоти в ґрунті, доки не зовсім запізно, — наголошує Віталій Гоєнко. 

Як альтернативу компанія Lidea пропонує власні технології застосування сидеральних і покривних сумішей, покликаних збільшити кількість органічної речовини та елементів живлення у ґрунті, а також його природного оздоровлення. 

— Ця тема сьогодні є гостро актуальною в розвинених аграрних країнах світу, і зокрема набуває популярності в Україні. Адже шляхом правильного підбору сидеральних і покривних сумішей можна досягати багатьох агрономічних цілей, причому витрачаючи помірні кошти. Це також і збереження вологи в ґрунті й покращення його структури. Тобто справді ефективних інструментів тут дуже багато, і наша компанія у цьому сезоні активно представлятиме технології із застосуванням сидератів, — зазначив Віталій Гоєнко.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ