Тваринництво

За допомогою комплексів біологічно активних речовин у ТОВ «Українська вольниця» контролюють вагу поросят-сисунів і поросят на відлученні

Правильна схема

Правильна схема

За допомогою комплексів біологічно активних речовин у ТОВ «Українська вольниця» контролюють вагу поросят-сисунів і поросят на відлученні.

Загальновідомо, що в новонароджених поросят імунна система незріла, а тривалість колострального імунітету невелика, відтак ризик ураження незміцнілого організму різними патогенами є надзвичайно високим. У багатьох випадках антибіотикотерапія — чи не основний метод боротьби з інфекцією. Утім, також відомо, що антибіотики вбивають тільки окремі мікроорганізми, інші — пригнічують, а на віруси не діють взагалі. Натомість знижують імунологічну реактивність організму тварин та спричиняють резистентність. Деякі антибіотики мають гепато-, нефро-, ото-, мієлотоксичну дію, що спричиняє у тварин алергічні реакції, інтоксикації, порушує кровотворення, обмін речовин і регенеративні процеси. 

Відтак усе більший інтерес у ветеринарії викликають стратегії, націлені на стимулювання природного захисту тваринного організму речовинами, здатними модулювати імунні функції. Імуностимулятори найкраще працюють в організмі з ослабленим імунітетом, зокрема новонароджених тварин. 

Останнім часом усе більшу увагу лікарів привертають імуностимулятори природного походження. Більшість із них має низку переваг перед синтетичними сполуками: багатоплановість впливу на організм, низька токсичність, активація функцій нервової та імунної систем, стимуляція процесів регенерації, активація імунної відповіді після вакцинації. 

Природні імуностимулятори фізіологічно найбільше підходять організму тварини, тоді як синтетичні — викликають штучну стимуляцію імунних процесів, що призводить до залежності організму до такого роду препаратів. 

Практичний досвід 

Активно застосовує у своїй лікарській практиці імуностимулятори й головний лікар ветеринарної медицини та за сумісництвом головний технолог ТОВ «Українська вольниця», що на Чернігівщині, Роман Мусійко. Зазначимо, що це підприємство, яке входить до ТОВ «Чернігівська м’ясна компанія» та з 2019 року спеціалізується на виробництві товарних поросят, активно розвивається, дотримується високих стандартів виробництва. «Українська вольниця» має власний репродуктор, регулярно, навіть під час великої війни, завозить із Данії батьківське поголів’я — дюрок для товарних поросят і ландрасів та йоркширів для репродукції нової материнської лінії. Нині господарство має близько 900 високопродуктивних свиноматок: середній цикл стада становить 2,29 опоросу, річний показник — 17,8 поросяти, відлучених — 15,8 поросяти на гніздо. 

Роман Мусійко: «На ветеринарії не економимо»

— Оскільки наше підприємство молоде, у нас немає серйозних захворювань, і ми маємо дуже хорошу репутацію щодо статусу здоров’я поголів’я, маємо всі відповідні сертифікати, — розповідає Роман Мусійко. — Не економимо на ветеринарії. Багато вкладаємо в біобезпеку. Вважаю, що у цьому є наші суттєві переваги перед іншими репродукторами. Якість нашого продукту також висока, як і виробничі показники, — середньодобові прирости становлять понад 1 кг, вихід м’яса — 76%. Завдяки цьому наших поросят високою цінують на ринку, маємо постійних клієнтів. Я вважаю, ми тільки прогресуємо. 

Для досягнення високого статусу здоров’я поголів’я щокварталу в господарстві проводять санацію свиноматок антибактеріальними препаратами від гемофільозного полісерозиту свиней, актинобацильозної плевропневмонії, колібактеріозу, раз на квартал профілактують репродуктивні захворювання. 

Роман Мусійко наголошує: коли народжується багато поросят, дуже важливо виробити колостральний імунітет, тому 75% ветеринарної витратної частини підприємства витрачають на вакцинацію, адже краще профілактувати, ніж лікувати. Поросятам уводять антибактеріальні препарати тільки на відлученні, комбінуючи з імуностимуляторами — відмінна комбінація, що допомагає зберегти тварин в особливо складний період життя. Надалі бактеріальні препарати не застосовують. 

Для поросят-сисунів — інша програма підтримання імунітету: 

— Одразу після народження ми даємо поросятам стимулятори для підтримання організму, — веде далі головний ветлікар. — З другого дня двічі колемо препарат виробництва компанії «БІОТЕСТЛАБ» Стимул, у складі якого — натрію нуклеїнат і понад 200 біологічно активних речовин (вітаміни, мінерали, амінокислоти тощо). Стимул — чудова підтримка для тварин у перший тиждень після народження, а також для поросят із малою вагою на відлученні. Оскільки в нас багатоплідні свиноматки, кожна з яких народжує по 18,5–19,1 живонародженого поросяти, але з меншою вагою, ми за допомогою стимулятора утримуємо їх кондицію, запобігаючи схудненню. З цією ж метою застосовуємо Стимул і в перший тиждень після відлучення поросят — у комбінації з вакциною проти PCV та M. Hyopneumoniae

Варто зазначити, що в господарстві розробили власні схеми введення імуностимуляторів, які дещо відрізняються від рекомендованих виробником. Стосується це і ще одного препарату компанії «БІОТЕСТЛАБ» — L-цин (комплекс вітамінів групи В, L-карнітину та бутафосфану), яким підтримують організм кнурців після видалення сім’яників, поросят після купажування хвостів і спилювання іклів у комплексі з антибіотикотерапією. 

— З комплексними препаратами Стимул та L-цин працюємо рік. Спочатку почали застосовувати Стимул, аналогів якому на ринку немає, потім спробували L-цин, замінили ним імпортні препарати, які потребують багаторазових ін’єкцій. Пересвідчилися у їхній ефективності: так, якщо рік тому збереженість поросят на опоросі становила 84%, а на дорощуванні — 99,4%, то через рік ці показники зросли до 87,5% та 99,5% відповідно. Звісно, слід ураховувати й поліпшення менеджменту, адже люди підвищують свою кваліфікацію, навчаються працювати з поросятами й препаратами. Проте протягом року різниця в показниках на опоросі справді значна, поготів, що ми не застосовували допоміжних енергетиків для поросят-сисунів. На дорощуванні міняли схему — підбирали антибактеріальні препарати проти захворювань і підтримували тварин імуностимуляторами, щоб зменшити втрату ваги. Продукти в такій комбінації працюють — ми дуже задоволені, адже в результаті після застосування L-цину та Стимулу вага реалізованих поросят зросла на 200 г. Тож надалі будемо працювати з цими препаратами за нашою схемою — для нашого підприємства вона правильна. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ