Техніка

За якими опціями слід обирати розпилювачі для обприскувачів, щоб досягнути найкращого результату

Правила вибору

Правила вибору
Тестер розпилювача

За якими опціями слід обирати розпилювачі для обприскувачів, щоб досягнути найкращого результату  

Найефективнішого захисту рослин можна досягти тільки тоді, якщо правильно вибрано препарат, оптимальні терміни його внесення й технологію застосування, зокрема розпилювачі — від них залежить дозування, розпилення на краплі та розподілення препарату по штанзі обприскувача. Ринок сьогодні пропонує широкий асортимент розпилювачів від різних виробників. Як упевнитися, що вам потрібна саме ця модель, а не інша? Помилка у виборі може обійтися господарству надто дорого. 

Для зручності розіб’ємо процес вибору на чотири послідовних кроки: 

1. Ваші завдання в обприскуванні 

Вибираючи розпилювач, керуйтеся передусім своїми цілями й потребами. Можливо, ви хочете зменшити дрейф? Чи, скажімо, прагнете досягнути кращого покриття? Або ж, може, у вашому господарстві вирішили збільшити використання фунгіцидів? Вам потрібен розпилювач для роботи в широкому діапазоні тисків? Згадайте свій минулий сезон використання розпилювачів. Що б ви хотіли змінити чи покращити? 

2. Норми виливу (розмір розпилювача) 

Щоб вибрати правильний розмір, потрібно знати: 

• норму виливу (л/га); 

• робочу швидкість обприскувача; 

• відстань між розпилювачами. 

Тепер беріть калькулятор виробника розпилювачів і введіть ці дані. 

Калькулятор

Ви побачите, що калькулятор запропонує кілька типорозмірів розпилювачів на різних тисках. Зауважте, на якому тиску кожен із типорозмірів дасть задану норму виливу і порівняйте його з робочим тиском вашого обприскувача. Також не забувайте, що для розпилювачів меншого розміру тиск розпилення може бути занадто високим, а для великих типорозмірів — занадто низьким. Оберіть типорозмір, що забезпечить оптимальну продуктивність обприскувача і дасть гнучкість у швидкості руху. 

Ці правила не працюють для широтно-імпульсної модуляції! 

3. Модель розпилювача 

Здебільшого двох моделей розпилювачів (однофакельний і двофакельний) буде достатньо, щоб забезпечити розпилення крапель розмірами від середніх (medium) до дуже великих (very coarse). Саме таке розпилення забезпечує достатнє покриття з адекватними обсягами води й належним контролем дрейфу. Оскільки це гідравлічні розпилювачі, то за допомогою тиску можна налаштувати розмір крапель під свої конкретні потреби. 

Якісне покриття цільової поверхні (особливо актуально для внесення гербіцидів, боротьби з фузаріозом) забезпечать моделі двофакельних інжекторних розпилювачів: IDKT та IDTA. Для гарантованого захисту від дрейфу краще обрати однофакельні інжекторні розпилювачі: IDK та ID. Вони незамінні, коли першочерговим є контроль знесення і проникнення в стеблостій.  

4. Налаштуйте обприскувач і підтримуйте налаштування 

Пам’ятайте, що в калькуляторах (і в таблицях підбору розпилювачів) виробник завжди вказує тиск на розпилювачах! У польових умовах тиск розпилення, що забезпечує бажані норми виливу та якість розпилення, може відрізнятись через втрати в системі обприскування. Використання ШІМ соленоїд дає ще додаткове падіння тиску. Найшвидший і найпростіший спосіб забезпечити оптимальну роботу розпилювача — це застосувати тестер для вимірювання тиску саме на розпилювачі, щоб відрегулювати швидкість руху обприскувача. 

Тиск у розпилювачах важливіший за швидкість руху! Зробіть манометр своїм спідометром! 

Надзвичайно важливо, щоб процес обприскування був сталим: 

Для більшості завдань обприскування найкращим уважається розпилення великими краплями (COARSE). 

Інформацію про якість розпилення (розмір крапель) залежно від норм виливу і тиску виробники розпилювачів зазначають у своїх калькуляторах, каталогах і на веб-сайтах. Найпопулярнішими розпилювачами для польових обприскувачів є розпилювачі інжекторного типу, що працюють у діапазоні тисків 2–8 бар. Як відправну точку шукайте розмір, що забезпечуватиме розпилення великими краплями в діапазоні робочих тисків для певної моделі розпилювача. Так ви зможете підтримувати потрібну швидкість руху обприскувача і не втрачати на продуктивності роботи. 

Підберіть обсяг води для забезпечення якості розпилення з урахуванням розміру рослин 

Правильні обсяги води для обприскування мають відповідати трьом умовам: 

• робочий розчин досягнув цілі; 

• кількість крапель достатня, щоб покрити ціль;

• краплі мають розмір і концентрацію пестициду, яких достатньо для ефективної дії на ціль. 

Іншими словами, можна експериментувати з обсягами води, дотримуючись згаданих умов. 

Якість розпилення (розмір крапель) — це ваш спосіб керувати дрейфом і покриттям. За розпилення більшими краплями потрібно більше води, бо має бути достатньо крапель на одиницю площі, щоб уразити ціль і забезпечити достатню щільність крапель на листку. Це найкритичніше для передпосівного обприскування, коли бур’яни найменші. Якщо будуть невеликі обсяги й дуже великі краплі, то, ймовірно, вони повністю пропустять бур’яни. Це також важливо для контактних гербіцидів (які вимагають високої щільності крапель) і для злакових бур’янів, більшості з яких важко утримувати дуже великі краплі. Що вищий стеблостій, то більше листя потрібно вкрити, відповідно, знадобиться більше води. 

Якщо підвищити тиск (для отримання дрібніших крапель і розпилення краплями від середніх до великих) з обсягом робочого розчину щонайменше 150 л/га (для кращого проникнення), то такі налаштування оптимізують продуктивність обприскування трав’янистих бур’янів. Якщо знизити тиск, щоб отримати розпилення краплями від великих до дуже великих, то це оптимізує внесення системних продуктів по широколистяних бур’янах, або коли є потреба працювати у вітряну погоду і контролю вати дрейф. Більші обсяги води можуть знадобитися для роботи в густих рослинних покривах. Наслідком розпилення більшою краплею є менша кількість крапель на одиницю площі. 

Слід розуміти, який поріг щільності крапель має бути для виконання конкретного завдання обприскування. 

Необхідну якість розпилення для конкретних умов вам допоможе налаштувати водочутливий папір. 

Приклади розпилу на водочутливому папері

Знайте оптимальний тиск для вашого розпилювача й дотримуйтесь його 

Навіть найкращий розпилювач не зможе добре працювати за неправильного тиску. Інжекторні розпилювачі потребують вищого тиску для належної роботи. Подивіться в каталог виробника розпилювачів, де вказано оптимальний тиск для кожної моделі. 

Часто нарікають, що через надто низький тиск на деяких інжекторних розпилювачах погано розподіляється робочий розчин. Якщо це ваша проблема й обприскувач (помпа) не може створити достатньо високий тиск для розпилювачів, то слід добирати моделі, що працюють на нижчих тисках. Використовуйте манометр розпилювача як спідометр і прагніть до тиску всередині рекомендованого робочого діапазону для конкретного розпилювача. Вищі тиски збільшують потенціал дрейфу, але меншою мірою для інжекторних розпилювачів. 

Тиск безпосередньо на розпилювачах — це найважливіше, що потрібно вимірювати під час обприскування. Він визначає розмір краплі (отже, потенціал дрейфу та покриття) та кут факела (що впливає на перекриття та однорідність рисунка розпилення). 

Правильне перекриття факелів

Забезпечте правильні рисунки розпилення 

Дрібніші краплі з традиційних розпилювачів можуть перерозподілятися під впливом вітру або турбулентності, прикриваючи неякісні рисунки розпилення. Тим часом більші краплі, утворені розпилювачами з низьким дрейфом (інжекторними), потраплять туди, куди їх було спрямовано. Таким чином, є тільки один шанс отримати рівномірне покриття по всій штанзі. Перед розпиленням установіть обприскувач на найнижчий очікуваний тиск розпилення (скажімо, 2 бари) і найменшу очікувану висоту штанги та перевірте перекриття факелів. Факели повинні візуально перетинатися на середині відстані між штангою (розпилювачем) і оброблюваною поверхнею (якщо дивитись на штангу ззаду). Кожна точка поверхні оброблятиметься двічі. За потреби відрегулюйте висоту штанги, збільште тиск або виберіть розпилювачі із ширшим кутом розпилення. Це вам дасть певну гарантію, що найбільші краплі на краях факелів змішаються з більш рясними та дрібнішими краплями всередині факелів. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ