Тваринництво

Установлено покращення продуктивності бройлерів, інфікованих сальмонелою, за застосування натуральних продуктів на основі сангвінаріну

Подолати сальмонельоз

Подолати сальмонельоз

 Установлено покращення продуктивності бройлерів, інфікованих сальмонелою, за застосування натуральних продуктів на основі сангвінаріну.

Будь-який птахівник знає, що таке сальмонела. Це маленький, але страшний ворог, здатний «з’їсти» прибутки всього підприємства. На стартовому етапі бройлери особливо схильні до ризику захворювання на сальмонельоз через слабку імунну систему і високі темпи зростання. 

Потрапивши до організму птиці, сальмонела легко розмножується в кишківнику, через що птиця погано росте. Але це ще півбіди. Ці патогени не лише спричиняють той сальмонельоз, що масово вбиває поголів’я, а і є страшними збудниками зоонозів — хвороб, які можуть передаватися людям від птахів і тварин. А там, де небезпека для життя людей, там є і зона зосередження сил науковців і дослідників, які шукають надійні засоби боротьби з цією проблемою. 

Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) визначило місце, яке сальмонельоз посідає у Європі серед бактеріальних зоонозів, як друге. І це дуже се рйозна позиція. Вона покладає на птахівництво особливу відповідальність — запобігти зараженню стад сальмонельозом і таким чином мінімізувати ризик його передачі людині. Для зниження захворюваності на бактеріальні інфекції у світі існує кілька стратегій, таких як антибіотики, органічні кислоти й фітобіотики. 

АЛЬТЕРНАТИВА АНТИБІОТИКАМ 

Застосування антибіотиків у бройлерному виробництві призвело до підвищення ефективності годівлі, проте вони також були пов’язані з проблемою залишків ліків і антибіотикорезистентності у людей. У результаті Європейський Союз припинив застосування препаратів антибіотичної дії у птахівництві. 

Які альтернативи? Однією з таких альтернатив є фітобіотики, що можуть конкурувати з цими синтетичними агентами й підтримувати оптимальне зростання бройлерної промисловості. 

З метою перевірки порівняльного впливу різних кормових добавок на сільськогосподарську птицю, інфіковану сальмонелою, в Університеті короля Сауда, Ер-Ріяд (Саудівська Аравія) 2020 року було проведено переконливе дослідження. Його мета — виявити вплив натуральних продуктів порівняно з антибіотиком на ріст і здоров’я кишківника бройлерів за їх індукованого зараження сальмонелою на стартовій фазі. Дослідження ставили на Кафедрі тваринництва Коледжу харчових і сільськогосподарських наук. 

ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ КОРМОВИХ ДОБАВОК НА САЛЬМОНЕЛУ 

Для дослідження було взято 240 одноденних здорових курчат-самців Ross 308 (6 груп по 40 особин у кожній). Рекомендації щодо утримання дотримувалися згідно з племінним керівництвом. Воду та корм давали без обмежень упродовж усього експерименту. Усі птахи в кожній групі отримували однаково якісний корм. 

Групи птиці розділені на: 

• негативний контроль (здорова птиця); 

• позитивний контроль (пероральне введення Salmonella enterica subsp. Typhimurium); 

• Т1: пероральне введення + 0,1 г/кг антибіотика; 

• Т2: пероральне введення + 0,15 г/кг сангвінаріну (Сангровіт Екстра, Phytobiotics, Німеччина); 

• Т3: пероральне введення + 0,25 г/кг порошку орегано; 

• Т4: пероральне введення + 1,0 г/кг монтморилоніту кальцію. 

На другий день експерименту зараження проводили за дози 1,0 мл інокуляту (4,5 . 108 КУО/мл). Були вжиті суворі заходи для запобігання забрудненню негативного контролю сальмонелою. 

ПРОДУКТИВНІСТЬ І ПАРАМЕТРИ ПТИЦІ 

Курчат зважували спочатку на початку дослідження, а потім — наприкінці кожного тижня для розрахунку середнього приросту ваги. Її раціони щодня зважували  й для кожної партії розраховували середньодобове споживання корму. 

Споживання корму також стало основою розрахунку коефіцієнта конверсії корму кожної групи птахів. Для кожної групи також реєстрували відмінок у відсотках смертності. 

Вплив лікування на зростання інфікованих птахів наведено в таблиці. Споживання корму було значно (p < .01) вищим як у негативному, так і в позитивному контролі та значно нижчим в інших групах лікування. Значне (p < .01) збільшення маси тіла було виявлено в негативному контролі й нижче (p < .01) — у позитивному контролі, T3 та T4. Поліпшення коефіцієнта конверсії корму було зафіксовано у Т2, позитивному та негативному контролі проти Т4. Чинник ефективності виробництва значно покращився (p < ,05) у Т2 та негативному контролі, порівнюючи з іншими варіантами обробки. 

Таблиця. Вплив обробки на життєві показники та смертність контрольних і заражених сальмонелою бройлерів

ОБГОВОРЕННЯ 

У цьому дослідженні виробничі показники значно покращилися за додавання натуральних продуктів завдяки наявності у складі інгредієнтів, що покращують здоров’я й імунну реакцію птиці. Це призводить до підвищення продуктивності бройлерів. 

Крім того, фітопрепарати поліпшують продуктивність птиці завдяки покращенню перетравлення та засвоєнню поживних речовин унаслідок збільшення секреції травних ферментів і гормонів. 

У різних дослідженнях повідомляється про покращення продуктивності бройлерів, інфікованих сальмонелою, за застосування натуральних продуктів на основі сангвінаріну (Сангровіт Екстра). У цьому дослідженні приріст ваги й ефективність корму були значно покращені в групи птахів (Т2), яка отримувала Сангровіт Екстра, порівнюючи з позитивним контролем. Сангвінарин відомий низкою біологічних активностей, таких як поліпшення перистальтики шлунка, вироблення та секреція шлункового соку, ферментація та збільшення гістоморфології кишківника бройлерів. Крім того, цей продукт має добре відомі імуномодуляційні, протимікробні та протизапальні ефекти. 

ВИСНОВКИ 

Різні натуральні кормові добавки дають перспективні результати поліпшення показників росту та здоров’я кишківника бройлерів, інфікованих сальмонелою. Однак Сангровіт Екстра дав найкращі результати проти інших методів лікування: 

• жива маса, конверсія корму були покращені у бройлерів, які отримували Сангровіт Екстра; 

• підвищено коефіцієнт ефективності виробництва; 

• висота ворсинок кишківника була значно вищою в бройлерів, що отримували Сангровіт Екстра.  

Інформацію надала компанія «АгроПлюсІнвест» 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ