Агромаркет

Розвиток птахівничого ринку в Україні та за її межами: виклики й перспективи, що стоять перед галуззю

Птахівництво — у пріоритеті

Птахівництво — у пріоритеті

Розвиток птахівничого ринку в Україні та за її межами: виклики й перспективи, що стоять перед галуззю.  

Птахівництво є важливим сегментом продовольчого ринку України, яка вже пережила складні карантинні обмеження 2020 року і, на жаль, наразі знаходиться в стані війни. Тож сільське господарство зазнало великих втрат в усіх напрямах. 

ВИРОБНИЦТВО М’ЯСА ПТИЦІ В УКРАЇНІ 

Динаміка поголів’я птиці 2022 року показує різке скорочення в перший місяць війни — зі 192 млн голів до 171 млн, а вже в травні — до 166 млн голів. Це на 15% менше за аналогічний період 2021 року. Одні з причин такої тенденції — окупація областей у той період часу, обстріли, зупинена логістика, активна мобілізація. 

На 1 cерпня 2023 року чисельність птиці свійської сягає 213,5 млн голів, що на 5,5%, або на 11,1 млн голів, більше за аналогічний період минулого року. Позитивна динаміка спостерігається й у нарощення поголів’я на підприємствах, де на серпень було 107,4 млн голів, що на 15,2% більше, ніж у серпні 2022 року. Відновлення поголів’я почалось із літа 2022 року — середній приріст поголів’я становив приблизно 4% на місяць, якщо не враховувати лютий 2023-го. Слід зазначити деякі області, що збільшили поголів’я за останній рік, а саме: Сумська — на 22% (5,1 млн голів), Хмельницька — на 37,1% (8,8 млн), Київська — на 12,4% (23,5 млн голів). 

Середні відпускні ціни на бройлерів (тушка охолоджена), грн/кг (з ПДВ)

Виробництво м’яса птиці за вісім місяців 2023 року збільшилось на 3,8%. Забійна маса сільськогосподарських тварин, реалізованих на забій, становила 732,8 тис. тонн проти 706,1 тис. тонн минулого року. У підприємствах реалізовано 680,2 тис. тонн на забій птиці, що на 5,8% більше за аналогічний період минулого року. Підприємства відправляють на забій 92,8% птиці. 

ВИРОБНИЦТВО КУРЯЧИХ ЯЄЦЬ 

Якщо говорити за виробництво курячих яєць, то зниження їх кількості на ринку відчув кожний українець. За перших вісім місяців 2023 року було вироблено 6,73 млрд яєць, що на 10,6% менше за аналогічний період минулого року. Виробництво цього продукту на підприємствах скоротилося на 13,1%, а в господарствах населення — на 8,5%. Наразі більша частина пропозиції продукції надходить від господарств населення — таке розподілення з позитивним трендом очікується до кінця вересня. Після цього традиційно підприємства переважатимуть у пропозиції до наступного теплого сезону. 

ЕКСПОРТ М’ЯСА ПТИЦІ 

Протягом 2022 року птахівнича галузь України зазнала відчутних втрат через війну й активні бойові дії, проте експортерам вдалося зберегти показники зовнішніх продажів на топовому рівні, зокрема завдяки зростанню світових цін на птахівничу продукцію. 

За минулий рік було експортовано 417,2 тис. тонн продукції, що на 9% менше, ніж 2021 року, проте вартісний показник зріс на 20% — до 858,8 млн доларів. Це відбулось внаслідок зміни географії постачань, а також через збільшення світових цін на м’ясо птиці. Україна торік посіла 9-те місце на світовому рівні торгівлі цією продукцією й тримається впевнено в десятці найбільших експортерів світу. Частка у світовому експорті становить 2,4%. 

У березні експорт м’яса птиці суттєво скоротився через блокування портів. Адже до війни 70% курятини експортували саме морем. Проте відбулося нарощення поставок на європейські ринки. Торік у країни ЄС було відвантажено на 14% більше м’яса птиці, ніж 2021 року. 

ІМПОРТ М’ЯСА ПТИЦІ 

Імпорт м’яса птиці 2022 року скоротився вдвічі й становив 54,8 тис. тонн. 2023 року за сім місяців імпортовано 33,3 тис. тонн курятини. Якщо порівняти ці обсяги з аналогічним періодом — за сім місяців 2022 року, то за останній рік обсяги імпорту м’яса птиці збільшилися на 33%. І, найшвидше, річний обсяг імпорту буде більшим 2023 року, ніж 2022-го. Суттєво збільшився імпорт курятини з Угорщини — у 2,5 раза (9,6 тис. тонн) і Румунії у 2,1 раза (1,1 тис. тонн). 

Загалом найбільшими імпортерами української курятини є Нідерланди, Саудівська Аравія та Словаччина. За сім місяців 2023 року українські виробники експортували 246,36 тис. тонн м’яса, що на 1,7% менше, ніж за весь 2022 рік. 

ЕКСПОРТ КУРЯЧИХ ЯЄЦЬ 

Обсяги експорту курячих яєць скоротилися 2022 року. Загальна експортна виручка за 2022 рік становила 42,5 млн доларів, що на 5% менше, ніж торік. Латвія, Сінгапур, Нідерланди є основними імпортерами українського курячого яйця й разом ці країни скуповують 65% цього продукту. У цей же час імпорт 2022 року зріс у 2 рази проти 2021 року як вартісно, так і кількісно. 

Експорт курячих яєць за перших сім місяців 2023 року зріс на 78% і становив 30,28 тис. тонн. Найбільшими покупцями українських курячих яєць є Польща, Нідерланди, Сінгапур. 

СВІТОВЕ ВИРОБНИЦТВО М’ЯСА ПТИЦІ 

Світовий ринок м’яса птиці розвивається доволі оптимістично. Локдауни під час коронавірусної пандемії та війна в Україні не змогли сильно змінити прогнози щодо світового виробництва птахівничої продукції на майбутні п’ять років. Очікується, що світовий ринок курятини до 2028 року становитиме 429,11 млрд доларів США з 312,11 млрд доларів США 2022 року. 

Прогнозується, що світове виробництво м’яса птиці 2023 року зросте на 1% — до 103,4 млн тонн, головним чином унаслідок зростання ринку в Бразилії та Сполучених Штатах, а також Таїланді, Мексиці й Туреччині. Незважаючи на те, що ціни на комбікорми є високими, очікуване зниження цін на кукурудзу та сою 2023 року сприятиме розширенню виробництва птахівничої продукції в більшості країн. Прогнозується, що виробництво м’яса птиці в Бразилії зросте на 3% — до рекордних 14,9 млн тонн завдяки стійкому зовнішньому попиту в поєднанні зі зменшенням витрат на виробництво. 

Збільшенню виробництва курятини в Таїланді та Мексиці сприяє високий внутрішній попит, тоді як Туреччина й далі виграє від стабільного регіонального попиту на м’ясо птиці. Нарощення виробництва м’яса птиці прогнозується для ринків України, Туреччини й Таїланду. 

Очікується, що Україна збільшуватиме поставки курятини до країн ЄС, скориставшись тимчасовими заходами щодо вільної торгівлі. І хоча Україні важливо й далі нарощувати поставки птахівничої продукції на ринок ЄС, проте не слід забувати про країни Близького Сходу та Центральної Азії, які повинні бути також в пріоритеті щодо експорту в найближчі 10 років. Додатковим чинником, що заохочує збільшувати поставки птахівничої продукції в ці країни, є збільшення населення в цьому регіоні. 

РИНОК ЄС 

Аналізуючи пріоритетний для України ринок ЄС, можна сказати, що було зафіксовано доволі складну ситуацію в галузі європейського птахівництва за останній рік. Подорожчання кормів, енергоресурсів, а також спалахи грипу птиці в окремих країнах ЄС вплинули на виробництво м’яса птиці у цьому регіоні. Воно знову скоротилося 2022 року, хоча й менше, ніж роком раніше, на 1,7%. Зокрема, це було зумовлено падінням виробництва в основних країнах-виробниках, таких як Франція (–12%), Італія (–9%) та Німеччина (-3%). З іншого боку, Польща збільшила виробництво м’яса птиці на 6%. 

Ураховуючи ситуацію на ринку птиці 2022 року, передбачається, що спалахи високопатогенного пташиного грипу (ВПГП) відбуватимуться протягом усього року, тобто вони не матимуть сезонного характеру, що виявиться серйозною загрозою для ринку протягом усього року. З іншого боку, виробництво птиці після усунення проблеми може швидко відновитися. Проте збиток для країн ЄС через скорочення експорту, спричинений запровадженням відповідних заборон на імпорт третіми країнами, має серйозний масштаб. 

З 1 жовтня 2022 року по 10 червня 2023 року було виявлено 867 спалахів пташиного грипу у 21 державі — члені ЄС, майже 15,19 млн голів птиці потрібно було знищити. Більшість спалахів було виявлено у Франції, Угорщині та Польщі. Найбільші втрати поголів’я птиці зареєстровано у Франції (40% загальної кількості у ЄС), Італії (14%), Польщі (11%) та Угорщині (10%). Найчастіше потерпали ферми з утримання качок та індиків, а потім бройлерні ферми. 

У січні-квітні 2023 року експорт м’яса птиці з ЄС до третіх країн знизився (–2%), але зростав у вартісному показнику (+9%), порівнюючи з тим самим періодом минулого року, що свідчить про зростання ціни на м’ясо птиці на світовому ринку. 

З березня 2022 року ціни на бройлерів у ЄС почали стрімко зростати й досягли безпрецедентно високого рівня. Хоча станом на вересень 2022 року це зростання дещо сповільнилося, на початку 2023 року воно продовжило стійку тенденцію до зростання, а із середини червня знов почало знижуватись. Середня ціна на бройлерів у ЄС досягла 263,35 євро/100 кг, що становить рівень 1-го тижня січня. Середньомісячна ціна в липні становила 277,10 євро/100 кг, за рік ціна зросла на 6,5%. 

У січні-квітні 2023 року імпорт птиці у ЄС з третіх країн зріс за обсягом на 14%, за вартісним показником на 31% проти аналогічного періоду минулого року. Найбільше імпорт в ЄС зріс з України, Бразилії, Таїланду, Китаю, Боснії та Герцеговини. Імпорт із Великої Британії й далі суттєво скорочується. Імпорт із Бразилії, Таїланду та України становить майже 82% загального імпорту птиці у ЄС. 

Після набуття чинності Регламенту про автономні торговельні заходи 2023/1077 31 травня 2023 року Україні було надано безмитний доступ до ринку ЄС з квотуванням безмитних квот ще на один рік — до 5 червня 2024 року. Однак запроваджено ретельний моніторинг для чутливих продуктів. За перші 27 тижнів 2023 року імпорт м’яса птиці у ЄС з України досяг 125 740 т, збільшившись на 87% проти перших 27 тижнів 2022 року. У цій категорії імпорт замороженого м’яса досяг 63 934 т (зростання на 55%). 

У січні-квітні 2023 року імпорт яєць у ЄС збільшився за обсягом на 261%, порівнюючи з тим самим періодом 2022 року. Імпорт зріс від більшості постачальників, зокрема з України, Туреччини, Індії, Албанії, Аргентини та Північної Македонії, але зменшився з Великої Британії, Швейцарії, США та Норвегії. 

За перші 27 тижнів 2023 року дані нагляду TAXUD (не повністю стабілізовані за останні тижні) показали, що імпорт яєць у ЄС досяг 22 661 т, збільшившись на 204% проти перших 27 тижнів 2022 року. 

ПРОГНОЗИ ДЛЯ УКРАЇНИ 

Підсумовуючи, можна сказати, що Україна й далі рухається в правильно напрямі, збільшуючи постачання продукції як до країн ЄС, так і в східні країни. Довгостроковий прогноз щодо розвитку галузі наразі складно зробити, проте можна впевнено сказати: поголів’я птиці збільшується і виробництво м’яса птиці було і є перспективним для України. Водночас зниження цін на основну групу кормів цього року дозволить галузі швидше відновитися. 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ